Κόσμος

ΟΗΕ: Καμία χώρα δεν πέτυχε ισότητα των φύλων

isotita

Η επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για την ισότητα των γυναικών θυμίζει ότι ένα κορίτσι που γεννιέται σήμερα θα είναι μία γιαγιά 81 ετών πριν να έχει την ίδια ευκαιρία με έναν άνδρα να αναλάβει θέση διευθύνοντα συμβούλου σε κάποια επιχείρηση.

Το ίδιο κορίτσι θα πρέπει να περιμένει να γίνει 50 ετών μέχρι να έχει την ευκαιρία να ηγηθεί μιας χώρας.

Είκοσι χρόνια μετά την υιοθέτηση ενός σχεδίου υπέρ της ισότητας των γυναικών από 189 χώρες του κόσμου, η Φουμζίλε Μλάμπο – Νγκτσούκα είπε στο Associated Press ότι ούτε μία χώρα δεν έχει επιτύχει ισότητα φύλων.

Τα σχόλιά της έρχονται λίγο πριν από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ, οι γυναίκες θα συνεχίσουν να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για τα επόμενα 70 χρόνια εάν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων συνεχίσει να μειώνεται με τους σημερινούς ρυθμούς.

Σήμερα οι γυναίκες κερδίζουν το 77% όσων κερδίζουν οι άνδρες από τη δουλειά τους και σύμφωνα με τα στοιχεία του ILO αυτές που πλήττονται ιδιαίτερα είναι οι μητέρες και μάλιστα οι γυναίκες που έχουν περισσότερα του ενός παιδιά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν και διαχειρίζονται το 30% των επιχειρήσεων, αλλά αυτές αποτελούν κυρίως μικρές επιχειρήσεις. Οι γυναίκες είναι μέλη Διοικητικών Συμβουλίων εταιριών σε ποσοστό 19% παγκοσμίως και μόνο το 5% ή και λιγότερο των διευθυνόντων συμβούλων είναι γυναίκες.

Στο Πεκίνο συλλαμβάνουν φεμινίστριες

Τη στιγμή που ο πλανήτης ετοιμάζεται να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Κίνα έθεσε υπό κράτηση τουλάχιστον δύο ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών, κατήγγειλε δικηγόρος. Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα πριν από προγραμματισμένες συγκεντρώσεις το Σαββατοκύριακο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η Λι Τινγκτίνγκ, γνωστή με το ψευδώνυμο Λι Μάιζι κρατείται στο Πεκίνο, ενώ μία άλλη ακτιβίστρια η Τσενγκ Τσουράν κρατείται στην πόλη Γκουανγκτσού.

Ακτιβίστριες σχεδιάζουν να διαδηλώσουν κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης σε δημόσια μέσα μεταφοράς.

Και μία ξεχωριστή καμπάνια

Την ίδια στιγμή, ο Στρατός της Σωτηρίας στη Νότιο Αφρική χρησιμοποιεί το γνωστό φόρεμα που δίχασε το Διαδίκτυο (για το εάν είναι μαύρο και μπλε ή λευκό και χρυσό) ως ένα μήνυμα κατά της βίας κατά των γυναικών.

Στις αφίσες του, δείχνει μία γυναίκα ξυλοκοπημένη να φορά το φόρεμα σε λευκό και χρυσό με τη φράση: «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να δει κανείς μαύρο και μπλε».

Η καμπάνια συνεχίζει: «Η μόνη ψευδαίσθηση είναι να πιστέψει κανείς ότι ήταν δική της επιλογή. Μία στις έξι γυναίκες πέφτουν θύματα κακοποίησης. Σταματήστε την κακοποίηση κατά γυναικών».

πηγή www.in.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το