Κόσμος

ΟΗΕ: Ανησυχία για την καραντίνα σε ταξιδιώτες από χώρες του Εμπολα

ebola

Την ανησυχία του για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις των ταξιδιωτών από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του Εμπολα, εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Οι εξονυχιστικοί έλεγχοι και η καραντίνα δημιουργούν προβλήματα στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, αλλά είναι πιθανό ακόμη και να αποθαρρύνουν εθελοντές να μεταβούν στις χώρες αυτές.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, «ο Μπαν Κι Μουν πιστεύει ότι οι περιορισμοί αυτοί ασκούν πιέσεις στους εργαζόμενους και σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης». Στην ανακοίνωσή του δεν κατονόμασε χώρες που εφαρμόζουν αυτό το μέτρο αλλά στους δημοσιογράφους παραδέχτηκε ότι περιλαμβάνονται και οι νέοι κανονισμοί περί καραντίνας που έχουν τεθεί σε ισχύ στη Νέα Υόρκη και το Νιού Τζέρσι.
«Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που επιστρέφουν (στις χώρες τους) είναι εξαιρετικοί άνθρωποι που δίνουν τον εαυτό τους για την ανθρωπότητα. Δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε περιορισμούς που δεν βασίζονται σε επιστημονικούς λόγους. Αυτοί που προσβάλλονται (από ασθένειες) θα πρέπει να στηρίζονται, όχι να στιγματίζονται», τόνισε ο Στεφάν Ντουζαρίτς.
Η νοσοκόμα που είχε τεθεί σε καραντίνα στο Νιου Τζέρσι με βάση τους νέους περιορισμούς που ισχύουν στην Πολιτεία αυτή πήρε εξιτήριο σήμερα, αφότου οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν ότι δεν είχε προσβληθεί από τον ιό.
Το Σαββατοκύριακο ασκήθηκε έντονη κριτική στο μέτρο αυτό και ο Λευκός Οίκος εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα αποθαρρύνουν τους Αμερικανούς γιατρούς και νοσηλευτές από το να βοηθήσουν όσους έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα. Με βάση τους νέους κανονισμούς που τέθηκαν σε εφαρμογή στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσι η νοσοκόμα Κέισι Χίκοξ χαρακτηρίστηκε “ταξιδιώτης υψηλού κινδύνου”, κάτι που σήμαινε ότι θα την έθεταν σε απομόνωση για 21 ημέρες.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το