Πολιτισμός

«Οιδίπους Τύραννος» στο Θερινό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

Υπάρχουν δύο άξονες στο έργο αυτό, το τελειότερο του αρχαίου δράματος, τουλάχιστον απ’ τα σωζόμενα, που δρουν συμπληρωματικά: Ο ένας είναι η τέλεια πλοκή του: Το έργο αυτό είναι το πρώτο στην παγκόσμια δραματουργία θρίλερ με σασπένς. Ξετυλίγοντας το κουβάρι των γεγονότων, ο ήρωας, με αριστοτεχνικό τρόπο, φτάνει στο κέντρο του λαβυρίνθου, όπου διώκτης και διωκόμενος είναι ο ίδιος. Κι αν συχνά υποτιμούμε τον άξονα αυτόν, γυρεύοντας δίκαια άλλες ποιότητες, η φράση «Ο Πόλυβος δεν ήτανε πατέρας σου» πάντα προκαλεί ρίγος στο κοινό που παρακολουθεί. Και το παιχνίδι της μοίρας είναι ακόμα στα μισά. Ο δεύτερος άξονας, αυτός που κάνει τον Οιδίποδα το πρώτο υπαρξιακό έργο στην παγκόσμια δραματουργία, είναι η ίδια η ερώτηση που θέτει: «Ποιος είμαι;». Και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο ήρωας για να την απαντήσει: Τα εργαλεία που ο άνθρωπος – ειδικά ο Δυτικός – έχει θεοποιήσει: Τον ορθό λόγο, τη σκέψη, τη λογική. Είναι τα μόνα που έχουμε, έχουν εκτοξεύσει το είδος μας, όμως δεν αρκούν. Γιατί αν αποφασίσεις να θέσεις τη συγκεκριμένη ερώτηση, οφείλεις να είσαι έτοιμος και για την απάντηση. Και η αλήθεια, όπως λέει ο ποιητής, «μόνον έναντι θανάτου δίδεται».

Μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης, σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, σκηνικά-κοστούμια: Πάρις Μέξης, μουσική: Μίνως Μάτσας, κίνηση: Κική Μπάκα, φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Δερμιτζάκη, Έλενα Σκουλά, φιλολογικός σύμβουλος: Νίκος Μανουσάκης, βοηθός μουσικού: Δήμητρα Αγραφιώτη, φωνητική διδασκαλία: Κατερίνα Κοζαδίνου, φωτογραφίες παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας, παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα.
Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Λιγνάδης: Οιδίποδας,Αμαλία Μουτούση: Ιοκάστη, Νίκος Χατζόπουλος: Κρέων, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης: Τειρεσίας, Γιώργος Ζιόβας: Άγγελος, Γιώργος Ψυχογιός: Θεράπων, Νικόλας Χανακούλας: Εξάγγελος.
Χορός: Μιχάλης Αφολαγιάν, Δημήτρης Γεωργαλάς, Δημήτρης Καραβιώτης, Κώστας Κοράκης, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Δημήτρης Μαύρος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Γιάννης Πολιτάκης, Γιωργής Τσουρής, Βαγγέλης Ψωμάς.
Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ κανονικό και 15 ευρώ (φοιτητικό, άνεργοι, ΑμεΑ κ.λπ.). Προπώληση: Κεχαΐδης Μουσική Ήχος Φως, Καπνοπωλείον Γνήσιον και viva.gr/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το