Τοπικά

Οι υπολογιστές πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες του νου…

Πραγματοποιήθηκε χθες η διάλεξη του καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Ιωσήφ Σηφάκη με τίτλο «Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο» στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.
Ο άνθρωπος διακρίνεται από την ικανότητά του να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τη γνώση για να κατανοήσει και να αλλάξει τον κόσμο σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Στη διάλεξη εξηγήθηκε από τον καθηγητή Πανεπιστημίου πώς ορίζεται η γνώση ως πληροφορία και συζήτησε βασικά προβλήματα που θέτει η ανάπτυξή της και η χρήση της, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν όρια στην κατάκτηση και ενιαιοποίηση της γνώσης.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε ποια είναι τα όρια των δυνατοτήτων του ανθρώπου να κατανοήσει τον κόσμο και σε ποιο βαθμό μπορεί να τον αλλάξει. «Ένα θέμα που είναι και τεχνικό και φιλοσοφικό» επισήμανε ο ίδιος.

Στην ερώτηση πώς η ανάπτυξη της επιστήμης της πληροφορικής συνδυασμένη με τη χρήση υπολογιστών, ανοίγουν νέους ορίζοντες για την περαιτέρω ανάπτυξη και χρήση της γνώσης, ο κ. Ιωσήφ Σηφάκης επισήμανε ότι «οι υπολογιστές μάς επιτρέπουν σήμερα και να καταλαβαίνουμε και να αναλύουμε φαινόμενα που δεν θα μπορούσαμε να τα αναλύσουμε με τις κλασικές μαθηματικές μεθόδους. Π.χ. μπορούμε να προβλέψουμε τον καιρό για 15-20 μέρες, που χωρίς τους υπολογιστές δεν θα ήταν δυνατόν. Παράλληλα μπορούμε να κάνουμε κατασκευές τρομερά πολύπλοκες χάρη στη χρήση των υπολογιστών. Άρα οι υπολογιστές είναι ένα εργαλείο που πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες του νου μας και μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε επιστημονική γνώση περαιτέρω και να μπορούμε να κατασκευάζουμε τεχνουργήματα που δεν μπορούσαμε να κατασκευάσουμε χωρίς υπολογιστές».
Ο καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διδάκτωρ Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου της Grenoble. Είναι ο ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στη Grenoble. Είναι από τους θεμελιωτές του Model-Checking που είναι η κύρια βιομηχανική μέθοδος επαλήθευσης πληροφορικών συστημάτων σήμερα χρησιμοποιούμενη από εταιρείες όπως Intel, Microsoft και Google. Για τη συμβολή του στη θεωρία και την εφαρμογή μεθόδων επαλήθευσης, του απονεμήθηκε το βραβείο Turing 2007, το αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ στην Πληροφορική.

Σήμερα, τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στη μελέτη μεθόδων κατασκευής ενσωματωμένων συστημάτων υψηλής ασφάλειας και πιστότητας. Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, της Γαλλικής Ακαδημίας Τεχνολογιών και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας και της American Academy of Arts and Sciences και της Naitional Academy of Engineering. Το Γαλλικό κράτος του απένειμε το 2009 τον τίτλο του Μεγάλου Αξιωματούχου Εθνικής Αξίας (Grand Officier de l’Ordre du Mérite) και τον τίτλο του διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής (Commandant de la Legion d’Honneur) το 2011. To 2009, του απενεμήθη το Βραβείο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. To 2013 του απενεμήθη ο ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος. Το 2012, του απενεμήθη το Leonardo Da Vinci Medal. Διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νεπάλ: Η φτώχεια έφερε την «κρίση των νεφρών»

Σοκ προκαλούν οι ιστορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, από το βρετανικό Sky news,…

1 Απριλίου 2024

Πόσοι Έλληνες θα παίρνανε τα όπλα στο πλευρό των Ουκρανών – Τι λέει νέα έρευνα

To τελευταίο διάστημα έχουν αναζωπυρωθεί οι συζητήσεις για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία από ευρωπαϊκές…

1 Απριλίου 2024

Βία ανηλίκων: Σοκαριστικά τα στοιχεία – Πάνω από 10.500 παιδιά σε παράνομες πράξεις

Το 26% των παιδιών ξεκινά την παραβατική συμπεριφορά στην ηλικία των 8 με 14 ετών,…

1 Απριλίου 2024

Πύργος: Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό 13χρονης

Μία 13χρονη κοπέλα προσπαθεί να ξεφύγει. Την δέρνει με μανία μία 14χρονη μέσα στη μέση…

1 Απριλίου 2024

Οφθαλμίατρος απέκρυψε 161.300 ευρώ αγοράζοντας πανάκριβα ρολόγια

Οφθαλμίατρος κατηγορείται ότι δεν απέκρυπτε χρηματικά ποσά αγοράζοντας ακριβά ρολογιών χειρός. Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής…

1 Απριλίου 2024

Κυβερνητικές πηγές: Επικοινωνιακό πυροτέχνημα το κατηγορητήριο ΣΥΡΙΖΑ για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή

Eπικοινωνιακό πυροτέχνημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν το κατηγορητήριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά του…

1 Απριλίου 2024