Τοπικά

Οι Βολιώτες θα τηρήσουν το έθιμο της Καθαρής Δευτέρας

Οι ετοιμασίες, οι παραγγελίες και η κίνηση άρχισαν δειλά-δειλά από τις αρχές της εβδομάδας, οι τιμές στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν στα περσινά επίπεδα, η επάρκεια είναι μεγάλη και από ό,τι φαίνεται ο καιρός θα είναι σύμμαχος για την Καθαρή Δευτέρα, με τη Σαρακοστή να ξεκινά για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι Βολιώτες θα τηρήσουν το έθιμο και θα γιορτάσουν είτε στα σπίτια τους είτε βγαίνοντας έξω.

Λαγάνα, χαλβάς, μαλάκια, χαρταετοί κ.ά. είναι στα φόρτε τους αυτές τις ημέρες με την κίνηση να κορυφώνεται, όπως είναι φυσικό, την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, που σημαίνει το τέλος των Αποκριών και την αρχή της Σαρακοστής.
Χαλβαδοποιεία, τσιπουράδικα, ιχθυοπωλεία με νωπά και κατεψυγμένα προϊόντα, καταστήματα που πωλούν χαρταετούς έχουν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες, τα περισσότερα θα ανοίξουν σήμερα και αύριο, που αναμένεται να κορυφωθεί η κίνηση.

Ο κ. Δημήτρης Γαϊτανίδης

Ο κ. Δημήτρης Γαϊτανίδης, που διατηρεί κατάστημα με κατεψυγμένα προϊόντα, το οποίο θα λειτουργήσει αύριο από νωρίς το πρωί έως το μεσημέρι, ανέφερε ότι από την Πέμπτη άρχισε να κινείται ο κόσμος, βέβαια η κίνηση είναι πεσμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. «Στις πρώτες προτιμήσεις βρίσκονται το καλαμάρι, η σουπιά, η γαρίδα και το θράψαλο» επισήμανε ο ίδιος.

Ο κ. Λευτέρης Ξηρακιάς

Από την πλευρά του ο κ. Λευτέρης Ξηρακιάς, που διατηρεί ιχθυοπωλείο, σημείωσε ότι η κίνηση άρχισε δειλά-δειλά τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι παραγγελίες για την Καθαρή Δευτέρα είναι λιγότερες από πέρσι. «Χταπόδι, θράψαλο, καλαμάρι και μύδι έχουν την τιμητική τους. Την Καθαρή Δευτέρα θα είμαστε στις επάλξεις από τις 5 το πρωί έως το μεσημέρι για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας» κατέληξε.
Ο κ. Χαράλαμπος Αραμπατζής, υπεύθυνος στον «Θαλάσσιο Κόσμο», τόνισε πως «η κίνηση, που άρχισε από την περασμένη Τετάρτη, είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα και σε αρκετές περιπτώσεις και πιο φτηνά». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων είναι το χταπόδι, η γαρίδα, η σουπιά και το καλαμάρι είτε κατεψυγμένα είτε νωπά και πρόσθεσε πως ο κόσμος ξοδεύει χρήματα για την Καθαρή Δευτέρα.

Παραδοσιακά προϊόντα

Ποικιλία στη «Φλέγγα»


Ο κ. Νίκος Λεωνίδας, που διατηρεί το κατάστημα Φλέγγα στην Πολυμέρη, το οποίο για τις ανάγκες της Καθαρής Δευτέρας θα είναι ανοιχτό σήμερα από τις 10.30 έως 17.00 και αύριο από νωρίς το πρωί έως στις 15.00, αναφέρθηκε στις προτιμήσεις του κόσμου: «Χταπόδι κρασάτο και ξιδάτο, ταραμοσαλάτα, χαλβάς, ντολμαδάκια, σουπιά, γαρίδες, γίγαντες, μαυρομάτικα είναι στις πρώτες προτιμήσεις για την Καθαρή Δευτέρα σε προσιτές τιμές, με ποιότητα, αλλά και για όλα τα βαλάντια» ανέφερε.

Ο κ. Γιώργος Καρακάνας

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Καρακάνας, που έχει κατάστημα στην Ιωλκού, χαρακτήρισε την κίνηση των προηγούμενων ημερών καλή, η οποία θα κορυφωθεί αύριο και για αυτό από το πρωί έως το μεσημέρι θα είναι ανοιχτά για την εξυπηρέτηση του κόσμου. Όσον αφορά στις προτιμήσεις των Βολιωτών ανέφερε τον ντόπιο χαλβά, τα τουρσιά, τον ταραμά και την ταραμοσαλάτα, τις ελιές, τα ντολμαδάκια, τα παστά, τα τσιτσίραβλα κ.ά.

Λαγάνα

Ο κ. Κώστας Τσουράπας

Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας ο κ. Κώστας Τσουράπας επισήμανε ότι «η τιμή της λαγάνας παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρσι, παρόλες τις αυξήσεις, της τάξης του 30% περίπου, στις πρώτες ύλες, όπως το σουσάμι, το αλεύρι, το πετρέλαιο, τις οποίες και απορροφήσαμε». Ο ίδιος τόνισε ότι η τιμή της λαγάνας φέτος θα κυμανθεί από 2,50 έως 3,00 ευρώ, ενώ πρόσθεσε πως οι παραγγελίες άρχισαν δειλά-δειλά από τα μέσα της εβδομάδας.

Ο κ. Σταμάτης Κοτρούτσος

Ο αρτοποιός κ. Σταμάτης Κοτρούτσος σημείωσε ότι οι παραγγελίες για τη λαγάνα έχουν αρχίσει, τονίζοντας την αισιοδοξία του για την κίνηση αύριο ανήμερα Καθαρής Δευτέρας. «Οι τιμές είναι ίδιες τα τελευταία 5 χρόνια, αν και αυξήθηκαν οι τιμές στις πρώτες ύλες. Απορροφήσαμε τις αυξήσεις και προσφέρουμε σε χαμηλές τιμές τη λαγάνα για να ζήσει ο κόσμος το έθιμο» συμπλήρωσε ο ίδιος για να προσθέσει πως οι προτιμήσεις είναι η κλασική λαγάνα, αλλά οι Βολιώτες δοκιμάζουν και νέες γεύσεις, όπως είναι για παράδειγμα η λαγάνα με μανιτάρι και ντομάτα λιαστή.

Ο κ. Δημοσθένης Τσάτσος

Από την πλευρά του ο κ. Δημοσθένης Τσάτσος, αρτοποιός και αντιπρόεδρος του Σωματείου, ανέφερε ότι οι παραγγελίες έγιναν τις δύο τελευταίες ημέρες και τόνισε ότι η φετινή κίνηση ήταν πολύ πεσμένη. «Οι πελάτες είναι ίδιοι σε αριθμό, αλλά τα χρήματα που ξοδεύουν είναι λιγότερα» συμπλήρωσε ο ίδιος

Χαλβάς

Ο κ. Γ. Παπαγιαννόπουλος

Ο κ. Γιάννης Παπαγιαννόπουλος επισήμανε ότι «η κίνηση φέτος άρχισε λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο. Ο κόσμος ερχόταν κοντά στις ημέρες της Καθαρής Δευτέρας και υπήρχε συνωστισμός και μη θέλοντας να ταλαιπωρηθεί και να περιμένει, φέτος πολλοί μερίμνησαν να αγοράσουν χαλβά πιο νωρίς».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, αν και το σουσάμι, που είναι η πρώτη ύλη του χαλβά, έχει αυξητική τάση, όπως και η ζάχαρη.
«Ο κόσμος προτιμά τις κλασικές γεύσεις. Με αμύγδαλο και κακάο. Αλλά τα τελευταία χρόνια δείχνει την προτίμησή του στον χαλβά με σοκολάτα υγείας» επισήμανε ο κ. Γ. Παπαγιαννόπουλος.
Ο ίδιος τόνισε ότι η κίνηση είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι και κατέληξε λέγοντας ότι το κατάστημα θα λειτουργήσει την Καθαρή Δευτέρα από πολύ πρωί έως το μεσημέρι.

Τσιπουράδικα
Πατροπαράδοτα η Καθαρή Δευτέρα στον Βόλο και τη Μαγνησία συνδυάζεται με το τσίπουρο.
Η κ. Αποστολία Καλυβιώτη από το τσιπουράδικο «Ιωλκός» σημείωσε πως οι κρατήσεις έχουν ήδη αρχίσει πριν μία εβδομάδα, προβλέποντας πως θα είναι γεμάτο το κατάστημα, ενώ τόνισε πως οι τιμές παραμένουν σταθερές τα τελευταία 10 χρόνια. «Περισσότερη δουλειά και καλύτερους τζίρους κάνουμε με τον εισερχόμενο τουρισμό και τους Έλληνες επισκέπτες» κατέληξε η ίδια.

Η κ. Λίτσα Ψύρρα

Από την πλευρά της η κ. Λίτσα Ψύρρα, που διατηρεί κατάστημα στη Χιλιαδού, σημείωσε πως «αν ο καιρός είναι καλός, τότε ο κόσμος θα βγει από το σπίτι του, θα πάει βόλτα για να πετάξει τον χαρταετό του και στη συνέχεια θα επιστρέψει στον Βόλο για να πιει τσίπουρο και να φάει νηστίσιμα» τόνισε.

Χαρταετός
Καλά πήγε η κίνηση στην αγορά των χαρταετών, ανέφερε ο κ. Κώστας Μπιντάκας, προσθέτοντας πως όπως δείχνουν τα πράγματα ο καιρός θα είναι καλός με τον κόσμο να αγοράζει χαρταετό για να τηρήσει το έθιμο.

Στις περσινές τιμές οι χαρταετοί

«Οι τιμές είναι ίδιες με πέρσι και κυμαίνονται στους χαρταετούς από 5 έως 10 ευρώ. Οι παραδοσιακοί χειροποίητοι με χαρτί και καλάμι κοστίζουν 8 ευρώ» κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το