Τοπικά

Οι τρίτεκνοι στη Μαγνησία καταγγέλλουν το Υπουργείο Παιδείας – Περιθωριοποιούνται από τη διεκδίκηση θέσεων στην δημόσια εκπαίδευση

Παραμονή Χριστουγέννων το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επέλεξε να φέρει στη δημοσιότητα και προς διαβούλευση το «Σύστημα Διορισμού Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Οι τριτεκνοι στη Μαγνησία τονίζουν πως στο σχέδιο νόμου και πιο συγκεκριμένα στα άρθρα 5, 6, 7 και 8, για πρώτη φορά στα χρονικά της εκπαίδευσης, οι ειδικές κατηγορίες ( τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άτομα με μόνιμη αναπηρία 67% και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου ή τέκνου) περιθωριοποιούνται από τη διεκδίκηση θέσεων στην δημόσια εκπαίδευση είτε ως αναπληρωτές είτε ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Καθώς, δίνεται μοριοδότηση 2 μορίων για κάθε παιδί και 20 μόρια για άτομα με μόνιμη αναπηρία 67% και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου ή τέκνου. Ενώ ένα σεμινάριο 300 ωρών που κοστίζει 500-700€ μοριοδοτείται με 4 μόρια και ένα μεταπτυχιακό με 20 μόρια.
“Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδεία, Έρευνας και Θρησκευμάτων απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή. Είναι απορίας άξιον πως ένα «χαρτί» να έχει περισσότερη αξία από ένα παιδί. Σε μία χώρα με τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, το Υπουργείο αντιμετωπίζει εχθρικά, απαξιώνει και στέλνει στην ανεργία εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις «ειδικές κατηγορίες». Καταστρατηγεί ευθέως τα άρθρα 21, 22, 25 και 116 του Συντάγματος’, τονίζεται σε ανακοίνωση.
Μέχρι την φετινή σχολική χρονιά, 2018-2019, οι ειδικές κατηγορίες λαμβάνουν διαφορετική μοριοδότηση και κριτήρια πρόσληψης στους πίνακες εκπαιδευτικών γενικής αγωγής. Στατιστικά, από τους 23.000-26.000 αναπληρωτές που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο, οι εκπαιδευτικοί που εντάσσονται στις κατηγορίες αυτές αποτελούν το 12-15% προσλαμβανόμενων.
Έχοντας ως σημείο αναφοράς το άρθρο 25 του νόμου 4440/2016 που δίνει ποσόστωση στις ειδικές κατηγορίες σε όλες τις προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ, ζητούν τη δημιουργία ενός πίνακα ειδικών κατηγοριών για κάθε κλάδο εκπαιδευτικών γενικής, ειδικής αγωγής, ΕΕΠ και ΕΒΠ, που από εκεί θα προσλαμβάνει με ποσόστωση 15% επί των προσλήψεων κάθε φάσης.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δώρο Πάσχα 2024: Πότε πληρώνεται στους εργαζομένους

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το Δώρο Πάσχα που θα λάβουν όλοι οι μισθωτοί στον…

20 Μαρτίου 2024

Βουλή: Στην Ολομέλεια το πόρισμα της εξεταστικής για τα Τέμπη – Δείτε live

Στην ολομέλεια της Βουλής, συζητείται σήμερα, το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για «τη διερεύνηση του…

20 Μαρτίου 2024

Μπαλόνια

  Σήμα κατατεθέν ότι μπήκε η άνοιξη και οι βόλτες στην παραλία έχουν αρχίσει αποτελούν…

20 Μαρτίου 2024

Συγκροτείται συμβούλιο Νέων στον δήμο Αλμυρού

Συμβούλιο νέων στον δήμο Αλμυρού συγκροτείται από τη δημοτική Αρχή. Στο κάλεσμα αναφέρει ο δήμος:…

20 Μαρτίου 2024

Πλούσιο φωτορεπορτάζ και βίντεο από τη φωτιά στο Ι.Χ. στον περιφερειακό – Τι είπε ο οδηγός

"Είδα ξαφνικά καπνό και σταμάτησα" δηλώνει στη "Θ" ο οδηγός του Ι.Χ.Ε. οχήματος μάρκας renault…

20 Μαρτίου 2024

Συνέντευξη της Μαρίας Μενεγάκη και της Δέσποινας Παπαγιώτη στη «Θ»  – Τιμώντας τον πολιτισμό  και την ιστορία μέσω της Γαλλοφωνίας

    Η παρουσίαση της ομότιμης καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Μαρίας Μενεγάκη και του έργου στον…

20 Μαρτίου 2024