Πολιτισμός

Οι «Τραχίνιες» του Σοφοκλή από το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου

Με τη νέα παραγωγή «Τραχίνιες» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Θωμά Γκαγκά αρχίζει η φετινή θεατρική σεζόν για την Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 1 και τη Δευτέρα 2 Αυγούστου και ώρα 19.30, στον επιβλητικό χώρο του αρχαίου θεάτρου Δημητριάδος που βρίσκεται μέσα στα όρια των τειχών της αρχαίας Δημητριάδος κοντά στη συνοικία των Ν. Παγασών του Δήμου Βόλου. Στις 4 Αυγούστου η παράσταση θα παρουσιαστεί σε ακόμη ένα σημαντικό μνημείο – τοπόσημο της περιοχής, στον αρχαιολογικό χώρο Φθιωτίδων Θηβών στη Νέα Αγχίαλο και συγκεκριμένα στον χώρο της Βασιλικής Α’ Αγίου Δημητρίου, στις 19.30.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου που πραγματοποιείται μετά από πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου Γρηγόρη Γαλάτη και έπειτα από σύμφωνη γνώμη χρήσης των δύο σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων της περιοχής από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για προστασία και σεβασμό των χώρων, αλλά και τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού, τα οποία θα τηρηθούν απαρέγκλιτα, σύμφωνα με τις τελευταίες Κ.Υ.Α., ο αριθμός των θεατών που θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις τρεις αυτές παραστάσεις θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος, συνεπώς όσοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν ένα από τα εισιτήρια για τις συγκεκριμένες παραστάσεις θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να τα προμηθευτούν εγκαίρως.
Για όσους θεατές δεν καταφέρουν να παρακολουθήσουν τις «Τραχίνιες» στους δύο αρχαιολογικούς χώρους θα δοθεί ακόμη μία παράσταση στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, το Σάββατο 7 Αυγούστου, στις 21.15.

Λίγα λόγια για την παράσταση: Τραχίνα. Η εξόριστη βασίλισσα Διηάνειρα, αναμένει με αγωνία τα νέα για την τύχη του συζύγου της Ηρακλή, μετά από πολύμηνη απουσία του. Ένας απεσταλμένος καταφθάνει και αναγγέλλει την επιστροφή του. Όμως ο Ηρακλής, αφού ολοκληρώσει τους άθλους του, δεν έρχεται μόνος. Οι χρησμοί θα επαληθευτούν; Μπορεί ένας πεθαμένος να σκοτώσει έναν ζωντανό;
Οι «Τραχίνιες», του Σοφοκλή, έργο αινιγματικό και βαθιά υπαρξιακό, αλλά ταυτόχρονα καινοτόμο και σύγχρονο συμπυκνώνουν την αέναη σύγκρουση του ανθρώπου με την αναπότρεπτη μοίρα του. Μέσα σε ένα πλαίσιο ψυχαναλυτικών αποχρώσεων «κλειστού χώρου», οι συναισθηματικές εξάρσεις, οι άλλοτε βροντώδεις δονήσεις των ηρώων συμπορεύονται με το αδιαμφισβήτητο κύρος των θεών.
Ταυτότητα της παράστασης: Σκηνοθεσία: Θωμάς Γκαγκάς, μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης, δραματουργική επεξεργασία: Χριστιάννα Μαντζουράνη, επιμέλεια κίνησης: Αριάδνη Παπαπαναγιώτου, μουσική: DNA (Aλέξανδρος Χρηστάρας-Μιχάλης Νιβολιανίτης), κατασκευή κουστουμιών: Πένυ Τσομπανάκη, κατασκευή σκηνικών: Αργύρης Ζήσης-Θανάσης Ματσαγγιάς. Ευχαριστούμε τον Γιάννη Μετζικώφ για την πολύτιμη βοήθειά του. Η φωτογράφιση για την προώθηση της παράστασης έγινε στο Studio Π56 από την Αγγελική Κοκκοβέ. Γραφίστας: Θοδωρής Πιτσιρίκος.

Προπώληση των εισιτηρίων: Έναρξη 28 Ιουλίου. Ηλεκτρονική προπώληση: Ticket Services (www.ticketservices.gr). Σημεία προπώλησης: Για το αρχαίο θέατρο Δημητριάδος και το Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας: Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» (Κουμουνδούρου με Ιάσονος, τηλ. 2421032818), Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00-13.00 και 18.00-20.00. Για τον αρχαιολογικό χώρο Φθιωτίδων Θηβών στη Νέα Αγχίαλο: Μηδειάτης Αργύριος «Εφημερίδες-Ψιλικά», οδός Ελευθερίας 43, Νέα Αγχίαλος.
Δεν θα λειτουργεί ταμείο στον χώρο των θεάτρων την ημέρα της εκάστοτε παράστασης και η προπώληση θα ισχύει μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας από τα φυσικά σημεία και μέχρι μία ώρα πριν την παράσταση από την ηλεκτρονική προπώληση (www.ticketservices.gr). Οι κάτοχοι των εισιτηρίων πρέπει να τα φέρουν εκτυπωμένα ή σε ηλεκτρονική μορφή για επικύρωση στην είσοδο του θεάτρου. Τα εισιτήρια από την πλατφόρμα πώλησης ηλεκτρονικών εισιτηρίων πρέπει να φέρουν τη σήμανση γραμμωτού κώδικα (barcode), ειδάλλως δεν θεωρούνται έγκυρα.

Πρωτόκολλο Covid – Οδηγίες προς κοινό:
Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των υποδείξεων του ΕΟΔΥ. Δεν είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός του κοινού για προσέλευση στην παράσταση. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την προσέλευση, παραμονή και αποχώρηση από τα θέατρα. Οι παραστάσεις είναι αποκλειστικά για καθήμενους. Για την αποφυγή συνωστισμού προτείνεται η έγκαιρη προσέλευση στα θέατρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το