Τοπικά

Οι τιμές των ζωοτροφών «καίνε» τους κτηνοτρόφους – Πανελλαδική σύσκεψη στον Τύρναβο στις 4 Αυγούστου

Πανελλαδική σύσκεψη κτηνοτρόφων όλων των κλάδων (αιγοπροβατοτρόφων, βοοτρόφων, χοιροτρόφων) θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Αυγούστου στον Τύρναβο, με σκοπό τη λήψη αποφάσεων και δράσεων, λόγω των ιδιαίτερα οξυμένων προβλημάτων του κλάδου. Το σοβαρότερο από αυτά αφορά στη μεγάλη αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές, με τους κτηνοτρόφους να τονίζουν πως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν 37 Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί, μεταξύ αυτών και οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Αλμυρού, Αισωνίας και Βελεστίνου.

Στη σύσκεψη μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν 37 Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί από όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Αλμυρού, Αισωνίας και Βελεστίνου.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη, η οποία χαρακτηριστικά τόνισε πως «τους τελευταίους μήνες τον κλάδο «καίει» η μεγάλη αύξηση κατά 40% των τιμών στις ζωοτροφές. Πρόκειται για δυσβάσταχτο κόστος, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα οικονομικά και να προμηθευτούμε τις απαραίτητες ποσότητες για τη σίτιση των ζώων».

Παράλληλα, η κ. Διβάνη αναφέρθηκε και στην ξηρασία που επικρατεί τους τελευταίους μήνες, επισημαίνοντας πως «οι κτηνοτρόφοι που έχουν ζώα, τα οποία μπορούν να βγουν εκτός εγκαταστάσεων για να σιτιστούν, δεν έχουν πλέον αυτή τη δυνατότητα, καθώς δεν υπάρχει τροφή. Τα ζώα μας σε πολλές περιπτώσεις υποσιτίζονται και δεν μπορούν να παράξουν γάλα, που θα πουληθεί και θα καταφέρουμε να έχουμε κάποιο έσοδο» προσέθεσε.

Σχετικά με την τιμή στο γάλα η ίδια ανέφερε ότι «η μικρή αύξηση των τεσσάρων λεπτών το κιλό, δεν καταφέρνει να ισορροπήσει τα μεγάλα έξοδα για την προμήθεια ζωοτροφών. Το πρόβειο γάλα πωλείται ένα ευρώ το κιλό και το γίδινο 0,60 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τον κλάδο της κτηνοτροφίας» συμπλήρωσε η κ. Διβάνη.
Στη σύσκεψη του Τυρνάβου θα συζητηθεί το θέμα της υποβολής αιτήματος στα συναρμόδια υπουργεία για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους. «Μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις, διαφορετικά θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την κτηνοτροφία. Ας καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι με αυτές τις τιμές οι ζωοτροφές δεν πληρώνονται» τόνισε η κ. Διβάνη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το