Τοπικά

Oι θέσεις της Ανυπότακτης Θεσσαλίας για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και την πρόταση για δημοψήφισμα

Υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών για την καύση σκουπιδιών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ τάσσεται η “Ανυπότακτη Θεσσαλία” στηρίζοντας τη πρωτοβουλία της Επιτροπής, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 26 Μαΐου.  Σε ανακοίνωσή της δηλώνει επίσης ότι βρίσκεται ενάντια σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ρυπαίνει το περιβάλλον και κατά της δημιουργίας εργοστασίου SRF – RDF στον Βόλο ή στη Θεσσαλία.

Η ανακοίνωση της Ανυπότακτης Θεσσαλίας με τις θέσεις της για την καύση σκουπιδιών:

“Η ΑΓΕΤ-Lafarge μια εταιρία με όχι τόσο «καθαρό» όνομα μας έχει αποδείξει περίτρανα ότι μπροστά στο κέρδος της δεν υπολογίζει καθόλου την ανθρώπινη ζωή, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα πολλών ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων η Lafarge ήταν από τους κύριους προμηθευτές οικοδομικών υλικών (τσιμέντο) στο ISIS παρόλο που οι αγοροπωλησίες με το ισλαμικό κράτος του ΙSIS είχαν απαγορευτεί από τη διεθνή κοινότητα. Εδώ στον Βόλο η ΑΓΕΤ-Lafarge καίει σκουπίδια τα οποία με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης τα ονομάζει RDF ώστε να παραπλανά τους πολίτες, αναγκάζοντας τους να αναπνέουν διοξίνες και καρκινογόνες ουσίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχουν τετραπλασιαστεί τα ποσοστά του καρκίνου στο βόλο και ο ίδιος ο κ. Αγοραστός μίλησε για αντικαρκινικό κέντρο στη Θεσσαλία στο αναπτυξιακό συνέδριο πριν λίγες εβδομάδες. ‘Όλα αυτά βέβαια η ΑΓΕΤ Lafarge τα κάνει με τη στήριξη είτε κρυφή είτε φανερή που παίρνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως για παράδειγμα άδεια για καύση σκουπιδιών από τον Φάμελο αλλά και από την περιφέρεια Θεσσαλίας, στην οποία ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός αλλά και η αντιπεριφερειάρχης κ Κολυνδρίνη σφυρίζουν αδιάφορα όταν οι μετρητές ρύπων στο εργοστάσιο σταματούν να λειτουργούν, ενώ ταυτόχρονα λένε ψέματα στους πολίτες ότι είναι μαζί τους. Στην Ανυπότακτη Θεσσαλία θεωρούμε ότι η μόνη λύση είναι να μπλοκάρουμε την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ με όλους τους δυνατούς τρόπους, καταψηφίζοντας όλες τις διατάξεις που θα έρθουν ή ήδη έχουν έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καταγγέλλοντας τα συμφέροντα τα οποία στηρίζονται ή θα στηρίζονται από την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση , απαιτώντας την αναστολή της άδειας λειτουργίας του Εργοστασίου της ΑΓΕΤ Lafarge φέρνοντας διατάξεις οι οποίες θα καταργούν την καύση των σκουπιδιών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και απαιτώντας αειφόρες και φιλικές προς το Περιβάλλον μορφές ενέργειας. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε μπροστά την προστασία του περιβάλλοντος ασκώντας όση πίεση διαθέτουμε προς όφελος του λαού και του τόπου.

Στην Ανυπότακτη Θεσσαλία είμαστε αντίθετοι με την δημιουργία εργοστασίου SRF – RDF και μέσα από τα κινήματα έχουμε δώσει πολλούς αγώνες για να μην κατασκευαστεί το εργοστάσιο. Ούτε στον Βόλο ούτε πουθενά στην Θεσσαλία. Είμαστε επίσης κατηγορηματικά αντίθετοι στην εισαγωγή σκουπιδιών προς καύση από άλλες χώρες καθώς και στην μεταφορά σκουπιδιών προς καύση από άλλες περιοχές της Ελλάδας . Παλεύουμε για την προστασία τόσο του φυσικού όσο και του δομημένου περιβάλλοντος από την καταστροφή του και την εκχώρηση της υγείας των πολιτών στο βωμό του ληστρικού καπιταλιστικού κέρδους.

Η Ανυπότακτη Θεσσαλία είναι κατά οποιασδήποτε δραστηριότητας ρυπαίνει το Περιβάλλον. Η ανάγκη ανταπόκρισης στις όλο και αυξανόμενες πιέσεις της οικολογικής κρίσης (με ανθρώπινη διάσταση και κοινωνική αντίληψη), δεν επιτρέπει σε κανένα νοήμονα άνθρωπο να κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα. Ειδικά στον Βόλο οι τιμές αέριας ρύπανσης κινούνται στο 80% πάνω από το όριο ασφαλείας. Στόχος της Ανυπότακτης Θεσσαλίας είναι η επίτευξη επιπέδων ποιότητας αέρα που δεν οδηγούν σε απαράδεκτες επιπτώσεις ή κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον. Ειδικά για την πόλη του Βόλου, ζητούμε να τοποθετηθεί επιτέλους συνεχές online σύστημα μετρητών καταγραφής των αέριων ρύπων και να απαγορευτούν, με αυστηρά πρόστιμα όσες δραστηριότητες έχουν να κάνουν με την ενέργεια, τις μεταφορές και την βιομηχανία και αποδεδειγμένα επιβαρύνουν τον αέρα της πόλης και την ζωή των κατοίκων της.

Στην Ανυπότακτη Θεσσαλία θεωρούμε ότι η μόνη λύση για ένα βιώσιμο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα πρόγραμμα με τη συνεργασία Δήμου και περιφέρειας που προβλέπει τέσσερις πυλώνες μέτρων οι οποίοι αφορούν
1.την μείωση των απορριμμάτων, με προγράμματα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών,
2. τη διαλογή στην πηγή
3.την επαναχρησιμοποίηση τους και
4.την κομποστοποίηση.

Ούτως ώστε η ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Θεσσαλίας λόγω των αλόγιστων περιβαλλοντικών παρεμβάσεων προς όφελος του κέρδους, να γίνει ξανά τόπος καθαρός γεμάτος ζωντάνια και να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο εξυπηρετώντας τις κοινωνικές ανάγκες και παράγοντας καθαρά, άριστης ποιότητας και υγιεινά προϊόντα. Αποσκοπούμε σε μια οικονομική ανάπτυξη η οποία να είναι αποτελεσματική, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη. Αυτό είναι το αξιακό μας πρότυπο και σε αυτό έχει στηθεί το αναπτυξιακό μας σχέδιο.

Στηρίζουμε την πρωτοβουλία της επιτροπής για τη διενέργεια δημοψηφίσματος γιατί έχουμε ως θεμελιώδη αρχή την άμεση δημοκρατία και την πεποίθηση ότι ο λαός πρέπει να συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων, ώστε να είναι πραγματικός κυρίαρχος στον τόπο του”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το