Οικονομία

Οι τελευταίες εκκρεμότητες στις 4 εργάσιμες που απομένουν

Τέσσερις εργάσιμες απέμειναν μέχρι την εκπνοή του χρόνου και οι υποχρεώσεις δεν λένε να τελειώσουν. Μπορεί η επικαιρότητα να έχει γεμίσει από τις παροχές και τα επιδόματα –οι τελευταίες θα έρθουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και θα αφορούν στον νόμο Κατσέλη και στον ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου- ωστόσο υπάρχουν και οι προθεσμίες: τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, κατάθεση πινακίδων, δήλωση αναδρομικών εισοδημάτων στην εφορία, υποβολή φορολογικών δηλώσεων θανόντων, είναι οι βασικές εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους για να αποφευχθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Αν προσθέσει κανείς τις εκκρεμότητες του Δεκεμβρίου, προκύπτει ότι απαιτούνται τουλάχιστον πέντε δις. ευρώ για την πλήρη κάλυψη. Μόνο τα τέλη κυκλοφορίας ξεπερνούν το ένα δις. ευρώ ενώ επιπλέον 640 εκατ. ευρώ «απαιτεί» η προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Πάνω από μισό δις. ευρώ θα πληρώσουν τα νομικά πρόσωπα για τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων ενώ στον κατάλογο θα πρέπει να προστεθεί ο ΦΠΑ και το κόστος της ασφάλισης.

Το βάρος πέφτει ξεκάθαρα στα τέλη κυκλοφορίας λόγω του υψηλού προστίμου που περιμένει τους… ξεχασιάρηδες. Η συζήτηση για πιθανή παράταση δεν έχει ξεκινήσει καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα περιμένει τα στατιστικά των πληρωμών πριν αποφασίσει. Το ίδιο ισχύει και για την κατάθεση των πινακίδων. Τα τελευταία χρόνια, είναι μεγάλη η ζήτηση των τελευταίων ημερών λόγω του θεσμού των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα». Ειδικά εταιρείες ενοικιάσεων αλλά και ιδιώτες σπεύδουν να καταθέσουν πινακίδες προσβλέποντας ότι θα τις πάρουν πίσω στις αρχές του καλοκαιριού πληρώνοντας τα μισά χρήματα. Με δεδομένο ότι θα πέσει μεγάλο βάρος στα τέλη κυκλοφορίας, η εισπραξιμότητα στον ΕΝΦΙΑ δεν θα ξεπεράσει το 70%.

Εκτός από τις οικονομικές υποχρεώσεις, υπάρχουν και οι γραφειοκρατικές οι οποίες όμως αν δεν εκπληρωθούν επιφέρουν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Η βασικότερη έχει να κάνει με τη δήλωση των αναδρομικών. Τα αναδρομικά –τα οποία αφορούν σε αποδοχές του 2016 ή νωρίτερα- εμφανίζονται με τροποποιητικές δηλώσεις. Αυτές μπορούν να υποβληθούν μέχρι το τέλος του έτους χωρίς πρόστιμο. Από την Πρωτοχρονιά, θα αρχίσουν και οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα (τουλάχιστον 100 ευρώ). Η μεγαλύτερη ομάδα που πρέπει να κάνει τροποποιητική δήλωση είναι οι συνταξιούχοι λόγω των χρημάτων που καταβλήθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στο τέλος του 2017.

Εάν στην φορολογική δήλωση και ειδικά στις βεβαιώσεις συντάξεων, αναφέρονται ποσά που αφορούν προηγούμενα φορολογικά έτη, τότε ο φορολογούμενος πρέπει να καταθέσει χειρόγραφη φορολογική δήλωση, ανά φορολογικό έτος στην Δ.Ο.Υ. για τα αναδρομικά που αφορούν εισοδήματα μέχρι και 31.12.2014. Για τα εισοδήματα που αφορούν τα φορολογικά έτη 2015 και 2016, οι δηλώσεις θα κατατεθούν ηλεκτρονικά μέσω taxis. Προσοχή: Σε περίπτωση που το ποσό που αναφέρεται αφορά περισσότερα από ένα φορολογικά έτη, ο φορολογούμενος πρέπει να αποταθεί στον ασφαλιστικό φορέα ή την υπηρεσία που έστειλε τα στοιχεία στο taxis ώστε να γίνει διαχωρισμός του ποσού κατά φορολογικό έτος.

Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., εμπρόθεσμα, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου (Δευτέρα 31/12/2018). Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. του αποβιώσαντος, πριν από την υποβολή της δήλωσης, με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων/εγγύτερων συγγενών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Κατά την υποβολή της δήλωσης του θανόντος από τον/τους κληρονόμο/ους του υποβάλλεται μαζί με αυτή: ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών, καθώς και πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το