Τοπικά

Οι τέχνες ως «καθρέφτης» συναισθημάτων και ψυχικής υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου. Ο φορέας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ (Οικοτροφείο «Μαζί», Κέντρο Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ., Προστατευόμενο Διαμέρισμα, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας για τη Μαγνησία) γιόρτασε και φέτος την ημέρα αυτή, ημέρα υπενθύμισης πως η Ψυχική Υγεία μας αφορά όλους και πως κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος, όταν δυσφορεί ψυχικά.
Η ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ γιόρτασε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, συμμετέχοντας στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης & Ψυχικής Υγείας ART4MORE 2024. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την ΚΣΔΕΟ «ΕΔΡΑ» και αφορά στη σύνδεση ανάμεσα στην Τέχνη και την Ψυχική Υγεία και την ευαισθητοποίηση σχετικά με ποικίλα κοινωνικά θέματα. Το φετινό φεστιβάλ είχε τη θεματική «One Health 4 all», εστιάζοντας στη σχέση ανθρώπου, ζώων και περιβάλλοντος και τη σύνδεση αυτών με την Ψυχική Υγεία.
Οι εκδηλώσεις της ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ έλαβαν χώρα:
• Την Τετάρτη 09/10, στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, όπου οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εικαστικά δρώμενα από το Κέντρο Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ. της ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ, αθλητικές δράσεις σε συνεργασία με την ΚοινΣΕπ «Δράση και Ενέργεια», ακροβατική παράσταση από τους Acrokuku, παραδοσιακούς χορούς από τον Σύλλογο Συνταξιούχων Δημοσίου, μαθήματα Πρώτων Βοηθειών από το ΕΚΑΒ Βόλου, καθώς και τη δυνατότητα επίσκεψης σε περίπτερο υιοθεσίας ζώων της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου.
• Την Πέμπτη 10/10, στο Κέντρο Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ. της ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ, όπου οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ομιλίες σχετικές με την Ψυχική Υγεία και, πιο συγκεκριμένα, με την ομιλία «Μιλάμε Εν-τέχνως» της εικαστικού – κεραμίστριας Βάγιας Μπεκιώτη, την ομιλία «Ευεξία και Ψυχική Υγεία», του περιβαλλοντολόγου Ευάγγελου Θέου και την ομιλία του ψυχολόγου και επιστημονικά υπεύθυνου της ΚΣΔΕΟ «ΕΔΡΑ» Αλέξανδρου Οικονόμου με τίτλο «Η τέχνη ως ορόσημο στην ψυχική υγεία». Επίσης, έγινε προβολή της ταινίας μικρούς μήκους «Στο βάθος ΚΗΠΟΣ», παραγωγής της ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ, και, παράλληλα, στον χώρο υπήρχε έκθεση εικαστικών έργων των ωφελούμενων της ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ.
Η ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ ευχαριστεί όλους τους προαναφερθέντες για την πολύτιμη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις και τη συμβολή τους στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την Ψυχική Υγεία. Επίσης, ευχαριστεί το Άτυπο Δίκτυο Φορέων Υγείας Ν. Μαγνησίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού για τη συμβολή του στην ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων. Τέλος, η ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ ευχαριστεί θερμά τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και προσήλθε στις εκδηλώσεις, συμμετέχοντας με πολύ ενδιαφέρον.
Απόσπασμα από την ομιλία «Μιλάμε Εν-τέχνως» της εικαστικού – κεραμίστριας του Κέντρου Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ. Βάγιας Μπεκιώτη:
«Από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα, οι εικαστικές τέχνες εικονογραφούν τον ψυχικό μας κόσμο, δίνουν μορφή στις ελπίδες μας, στις προσδοκίες μας, στους φόβους μας. Συχνά οι πιο εμπνευσμένες από αυτές εικόνες ξεφεύγουν από τα στενά ατομικά πλαίσια και μιλούν σε όλους μας, οπότε η καλλιτεχνική έκφραση σταματά να είναι ατομική υπόθεση και γίνεται συλλογική.
Η Εικαστική Θεραπεία είναι μια μορφή Ψυχοθεραπείας που επιτρέπει τη συναισθηματική έκφραση και «ίαση» μέσω εξωλεκτικών οδών. Η συμμετοχή σε αυτού του είδους τη θεραπεία παρέχει σε ανθρώπους με ιδιαίτερες ανάγκες, όπως και οι ψυχικά ασθενείς, τρόπους να εκφράσουν κάτι που μπορεί να μην είναι δυνατόν μέσα από τις πιο παραδοσιακές θεραπείες.
Η εικαστική θεραπεία χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με τη φαρμακοθεραπεία, και χρησιμεύει στο να διευκολύνει την έκφραση εγκλωβισμένων συναισθημάτων , σκέψεων και εμπειριών, μέσω των διαφορετικών ειδών εικαστικών έργων, όπως η ζωγραφική, ο πηλός και άλλα, με το να δημιουργούν μια οπτική συμβολική απεικόνιση των συναισθημάτων αυτών. (…)
Η θεραπεία με τη βοήθεια των τεχνών προσφέρει έναν «καθρέφτη» στα συναισθήματα και τις σκέψεις. Προσφέρει μια ισορροπία ανάμεσα στην απομόνωση και την επικοινωνία με τους άλλους. Μπορείς στην αρχή να αποσυρθείς, να στοχαστείς, να εξερευνήσεις μέσω των υλικών, μόνος, μέσα στην ψυχή σου σιωπηλά. Μετά μπορείς να βγεις και να έρθεις σε επαφή με τους άλλους, να τους δείξεις τι έφτιαξες και να μιλήσεις για αυτό. Διατηρεί την επικοινωνία, όταν τα άλλα μέσα αποτυγχάνουν».
(ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ, Μεταφορφώσεως 23α – Σοφοκλέους, Βόλος, 24210-31993).

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το