Τοπικά

Οι ταξιτζήδες ζητούν άμεσα αποζημιώσεις – Μιλούν στη «Θ» για τα προβλήματα μετά τις πλημμύρες

Μιλήσαμε με τον κ. Ευδόκιμο Πασχαλίδη, πρόεδρο του volos taxi –Συνεταιρισμός ραδιοταξί Βόλου. Ανέφερε τα προβλήματα του κλάδου, τις ζημιές που υπέστησαν συνάδελφοι του από την πρόσφατη θεομηνία, τα αιτήματα του κλάδου, λόγω και της πτώσης του τζίρου μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ :
ΑΡΤΕΜΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ

Ας ξεκινήσουμε με κάτι πρόσφατο, με τις εκλογές. Ο κόσμος άνοιγε συζητήσεις μέσα στα ταξί που αφορούσαν στις εκλογές; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πρώτο exit poll βγαίνει από τα ταξί;
Ο κόσμος δεν ανοίγεται. Δεν ξέρω τι συνέβαινε τα παλιότερα χρόνια, αλλά τα τελευταία χρόνια και ειδικά στις πρόσφατες εκλογές ο κόσμος δεν κάνει εκλογικές συζητήσεις. Ούτε βέβαια και οι συνάδελφοι ανοίγουν τέτοιες κουβέντες. Ο κόσμος μπαίνει στο ταξί και θέλει να πάει στον προορισμό του και τίποτε παραπάνω. Το ίδιο κι εμείς. Θέλουμε να τους πάμε με ασφάλεια, όπου μας ζητήσουν και τέλος. Συζητήσεις και κουβέντες με τους πελάτες δεν γίνονται ειδικά για θέματα εκλογών. Αν θέλετε να σας το πω κι αλλιώς μέσα στο ταξί μπορεί να γίνει κάποια κουβέντα για θέματα της κοινωνίας ή ένα θέμα της επικαιρότητας κι αυτό σε σπάνιες περιπτώσεις αλλά για εκλογές δεν ανοίγουμε κουβέντα ούτε εμείς ούτε οι πελάτες.

Πώς ήταν η κίνηση το προηγούμενο διάστημα;
Είχαμε ένα καλό καλοκαίρι, δουλέψαμε αρκετά και ο τουρισμός πήγε καλά. Βέβαια οι τουρίστες είναι ένα μέρος των πελατών μας. Το άλλο είναι οι συμπολίτες μας που παίρνουν ταξί για να πάνε στη δουλειά τους ή στο σπίτι τους κλπ. Το καλοκαίρι όπως σας είπα τα πράγματα πήγαν καλά για τον κλάδο μας στην περιοχή μας. Σ’ αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου ήταν σε χαμηλά επίπεδα 1,4 και 1,5 ευρώ το λίτρο που σημαίνει πως είχαμε λιγότερο λειτουργικό κόστος. Όμως μετά την πρώτη κακοκαιρία τα πράγματα άλλαξαν εντελώς και η κίνηση έπεσε κατακόρυφα. Σήμερα που μιλάμε το πετρέλαιο έχει φτάσει στο 1,88 κι όπως καταλαβαίνετε το λειτουργικό κόστος ανέβηκε με αποτέλεσμα να μειωθούν τα καθαρά έσοδα. Εμείς οι ταξιτζήδες πάμε για ένα μικρό μεροκάματο. Είμαστε εργάτες του εαυτού μας. Καμία σχέση με παλιότερα.

Πότε τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν στον κλάδο σας;
Μετά το 2010 όπου άρχισε και η οικονομική κρίση , άρχισε και η κρίση στον κλάδο μας. Όπως και στην περίοδο του κορονοϊού οι μεταφορές με ταξί, όπως καταλαβαίνετε, ελαχιστοποιήθηκαν και οπωσδήποτε κάποια εποχή σταμάτησαν κι εντελώς. Σήμερα λοιπόν ο κλάδος στον Βόλο κινείται με τους ίδιους ρυθμούς που κινείται η οικονομία της πόλης, δηλαδή πολύ χαμηλά. Μετά τις πλημμύρες δεν μπορέσαμε να ανακάμψουμε κι ελπίζουμε σταδιακά να ξεκινήσουμε πάλι να κινούμαστε με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Ο κλάδος σας τι ζητάει από την σημερινή κυβέρνηση;
Σίγουρα θέλουμε η τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα και να μειωθεί ο ειδικός φόρος για τους επαγγελματίες.
Γνωρίζουμε ότι από το 2024 θα είναι υποχρεωτική στα ταξί η έκδοση αποδείξεων, καθώς και η πληρωμή με Pos. Θα αλλάξει κάτι στον κλάδο; Συμφωνείτε με αυτές τις αλλαγές;
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης από 1.1.2024 θα είναι υποχρεωτική η έκδοση αποδείξεων και ο πελάτης θα μπορεί να πληρώνει και με τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Ενδεχομένως να υπάρξει και μια εξάμηνη παράταση, αλλά όπως και να έχει αυτές οι αλλαγές θα συμβούν μέσα στην επόμενη χρονιά. Το μέτρο θεωρώ είναι σωστό απλά πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μειωθούν οι προμήθειες από τις τράπεζες.

Πόσες ώρες εργάζεστε την ημέρα;
Ένας ταξιτζής εργάζεται 10 ώρες την ημέρα. Κι όταν λέω εργάζεται εννοώ ότι βρίσκεται μέσα στο ταξί είτε σε μια πιάτσα είτε κάνει διαδρομές.

Θέλετε να επισημάνετε κάτι άλλο;
Θέλω να σας πω και κάτι ακόμη το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Μετά τις δύο καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν την περιοχή μας και ιδιαίτερα την πόλη του Βόλου πολλοί ταξιτζήδες έπαθαν ζημιές στα αυτοκίνητα τους. Κάποιοι ολική, ευτυχώς ελάχιστοι και κάποιοι μερική ζημιά. Θέλουμε να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις βάση των αιτήσεων που έκαναν οι συνάδελφοί μας. Οι περισσότεροι από εμάς έπαθαν ζημιές από την θεομηνία καθώς μπήκαν κάποια νερά ή και λάσπες στα αυτοκίνητα μας ή κάποια θέματα ηλεκτρολογικά, όπως άλλωστε έπαθαν και πολλοί συντοπίτες μας. Πρέπει να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις ώστε να συνεχίσουμε την δουλειά μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το