Πολιτισμός

Οι ταινίες του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc Βόλου για την κινηματογραφική σεζόν 2019-2020

Από τις Ελένη Χρυσοπούλου και Μαριτίνα Μακανίκα, υπεύθυνες διοργάνωσης του CineDoc Βόλου

Διανύοντας την τέταρτη χρονιά του στον Βόλο, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc ξεκινά στις 28 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.30, στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον». Σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και με τη διαρκή υποστήριξη του κοινού, των εθελοντών και των χορηγών του, το φεστιβάλ μένει πιστό στο όραμά του και για τη φετινή κινηματογραφική σεζόν έχει επιλέξει βραβευμένα ντοκιμαντέρ και καλεσμένους ομιλητές, με στόχο να πληροφορήσει, να ψυχαγωγήσει, να προβληματίσει τους μικρούς και μεγάλους θεατές του.

Η Ιστορία, η Εκπαίδευση, το Περιβάλλον, η Τέχνη, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι σύγχρονες πόλεις αποτελούν κάποιες από τις φετινές θεματικές του CineDoc στον Βόλο, οι οποίες απευθύνονται σε φανατικούς του ντοκιμαντέρ, σινεφίλ, οικογένειες, παιδιά και νέους, εκπαιδευτικούς, ιστορικούς, αρχιτέκτονες, χορευτές… μα πάνω απ’ όλα, στους λάτρεις του καλού σινεμά.

Δεκάδες είναι οι εμπειρικές μελέτες για τον κοινωνικό αντίκτυπο των ταινιών τεκμηρίωσης και τη δύναμή τους να επιφέρουν την αλλαγή. Επιπλέον, εάν το κοινό αντιμετωπίζεται με σεβασμό και όραμα ενός φεστιβάλ ντοκιμαντέρ είναι να εκπαιδεύσει και να δώσει την ευκαιρία στο κοινό της περιφέρειας να είναι ισότιμο με αυτό της Αθήνας, αυτό θα εντρυφήσει στα σημαντικά ζητήματα και μπορεί ο κόσμος να αλλάξει, αρχικά σε ατομική και στη συνέχεια σε συλλογική κλίμακα.

Η αλλαγή του αφηγηματικού τρόπου και η χρησιμοποίηση τεχνικών της μυθοπλασίας, δηλαδή σεναρίου που, χωρίς να θυσιάζει την αλήθεια, τη διηγείται με τρόπους που αιχμαλωτίζουν την αγωνία των θεατών, την κορυφώνουν και στο τέλος οδηγούν στη λύση, στον προβληματισμό και στην προτροπή για ανάληψη δράσης, καθιστά το ντοκιμαντέρ κινηματογραφικό είδος ενδιαφέρον και προσιτό σε όλες τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα.

Και τη φετινή χρονιά, οι προβολές ντοκιμαντέρ θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και θα λήξουν τον Απρίλιο, και θα υλοποιούνται μία φορά τον μήνα, Σάββατο στις 19.30, στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», ακολουθούμενες πάντοτε από δράσεις, ομιλίες και συζητήσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών διαμορφώνεται ως εξής: 28/9 Ματαρόα. Το ταξίδι συνεχίζεται…, 19/10/2019 Push, 30/11/2019 Βασίλισσα χωρίς Βασίλειο, 18/1/2020 Normal, 8/2/2020 Ουρανός, 7/3/2020 Λουίζ Λεκαβαλιέ – εν κινήσει, 4/4/2020 Μέσα στο Μοντεσσόρι.

Εισιτήρια για την κάθε προβολή θα είναι διαθέσιμα μια εβδομάδα νωρίτερα στο κατάστημα ψηφιακών εκτυπώσεων «Έντεκα» που βρίσκεται σε νέα διεύθυνση στο κέντρο της πόλης (Εμπορικό Κέντρο Nakos Center, επί του στενού της οδού Αλοννήσου), τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το www.cinedoc.gr, τη σελίδα του CineDoc Βόλου στο Facebook και τον αντίστοιχο λογαριασμό στο Instagram. Λόγω της βαρύνουσας σημασίας του ντοκιμαντέρ και της αυξάνουσας δημοφιλίας του, είμαστε ανοιχτοί στη δικτύωση και τη συνεργασία για την προβολή ντοκιμαντέρ ειδικού ενδιαφέροντος.

Ματαρόα. Το ταξίδι συνεχίζεται…
Ανδρέας Σιαδήμας
84’ | 2019 | Ελλάδα

Τον Δεκέμβριο του 1945, και ενώ η Ελλάδα σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο, με πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας, 150 φοιτητές επιβιβάζονται στο πλοίο Ματαρόα, με τελικό προορισμό το Παρίσι. Ανάμεσά τους είναι οι εκπρόσωποι μια γενιάς που θα σφραγίσει τη μεταπολεμική Ευρώπη, όπως ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Κώστας Αξελός και ο Νίκος Σβορώνος. Η ιστορία του Ματαρόα και η δύναμη των πρωταγωνιστών της να μετατρέψουν την ξενιτιά σε πηγή προσωπική ελευθερίας και δημιουργίας, εξακολουθεί να εμπνέει μέχρι σήμερα.

Push
Fredrik Gertten
92’ | 2019 | Σουηδία

Γιατί έχει γίνει τόσο ακριβό να ζούμε στην πόλη μας; Από τη Βαρκελώνη ώς το Βερολίνο, το Τορόντο και τη Σεούλ, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Fredrik Gertten ερευνά πώς οι τιμές των ακινήτων σημειώνουν εκρηκτική άνοδο, σπρώχνοντας τους κατοίκους έξω από τις ίδιες τους τις πόλεις. Ένα επίκαιρο ντοκιμαντέρ για την απρόσωπη αγορά ακινήτων και τον προσωπικό αγώνα που δίνουν ομάδες πολιτών για να διατηρήσουν τις πόλεις τους ζωντανές.

Βασίλισσα χωρίς Βασίλειο
Queen without Land
Asgeir Helgestad
70’ | 2018 | Νορβηγία | Ηλικίες: 6+

Η αληθινή ιστορία της σχέσης μεταξύ της Frost, μιας πολικής αρκούδας, και ενός κινηματογραφιστή άγριας φύσης, σε ένα νησί κοντά στον Βόρειο Πόλο.
Επί 4 χρόνια, ο Νορβηγός Asgeir Helgestad καταγράφει τις δραματικές επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στον κόσμο της Frost, ανατρέποντας τις ισορροπίες του οικοσυστήματος και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή της πολικής αρκούδας και των παιδιών της.

Νορμάλ
Normal
Adele Tulli
67’ | 2019 | Ιταλία, Σουηδία

Ποιος αποφασίζει τι είναι νορμάλ; Από τα κορίτσια που ντύνονται πριγκίπισσες και τα αγόρια που αγαπούν τις μηχανές έως τους οικογενειακούς ρόλους που αναλαμβάνουμε, το ντοκιμαντέρ παρατηρεί τις καθημερινές συμπεριφορές και τα στερεότυπα που αφορούν το φύλο μας. Μια κριτική, σατιρική, πολιτική και κινηματογραφική ματιά στις υπόγειες δυνάμεις που καθορίζουν τη ζωή μας.
Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας Ethnofest.

Oυρανός
Cielo
Alison McAlpine|
78’ | 2017 | Καναδάς, Χιλή

Ένα ονειρικό οδοιπορικό στην έρημο της βόρειας Χιλής, αφιερωμένο στην ομορφιά του νυχτερινού ουρανού. Μεταξύ ποίησης και επιστήμης, το Cielo ξενυχτάει με τους κυνηγούς πλανητών στα αστεροσκοπεία της Ατακάμα και με τους ντόπιους κατοίκους της ερήμου, μεταφέροντας τις ιστορίες, τους μύθους και τις υπαρξιακές αναζητήσεις τους. Μια σπάνια κινηματογραφική εμπειρία που μας μεταφέρει την αίσθηση του δέους μπροστά στο θέαμα του έναστρου ουρανού και μας καλεί να στοχαστούμε τη θέση μας στο σύμπαν.

Λουίζ Λεκαβαλιέεν κινήσει
Louise Lecavalier – In Motion
Raymond St-Jean
102’ | 2017 | Καναδάς

Η ζωή και το έργο της θρυλικής Καναδής χορεύτριας και χορογράφου Λουίζ Λεκαβαλιέ σε ένα συναρπαστικό, οπτικά και χορευτικά, ντοκιμαντέρ. Παρακολουθούμε πώς η Λεκαβαλιέ δημιουργεί στο στούντιό της σήμερα και δίνει σόλο παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, χωρίς να έχει χάσει ίχνος από την εκρηκτική της ενέργεια.

Μέσα στο Μοντεσσόρι
Inside Montessori
Jan Selby, Vina Kay
82’ | 2018 | ΗΠΑ

Γιατί όλο και περισσότεροι γονείς και εκπαιδευτικοί διεθνώς εμπιστεύονται το σύστημα Μοντεσσόρι; Το ντοκιμαντέρ μπαίνει μέσα στις σχολικές τάξεις, σε πέντε πόλεις των ΗΠΑ, για να ανακαλύψει τη μοντεσσοριανή μέθοδο, τις διαφορές της από τα παραδοσιακά συστήματα εκπαίδευσης και πώς προσφέρει διαφορετικές μαθησιακές εμπειρίες σε διαφορετικές ηλικίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το