Τοπικά

Οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Μαγνησίας διεκδικούν με κάθε μέσο τα αναδρομικά

Το ζήτημα της επιστροφής χιλιάδων ευρώ, που αντιστοιχούν σε αναδρομικά της τελευταίας πενταετίας από τις παρακρατήσεις στις συντάξεις, τα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και των επιδομάτων αδείας, αλλά και η αναπροσαρμογή των συντάξεων στα επίπεδα προ του 2013, «καίει» χιλιάδες συνταξιούχους και στη Μαγνησία.
Ο πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ Μαγνησίας, κ. Βλάσης Τσιμπανογιάννης βρέθηκε χθες στην Καρδίτσα, όπου μετείχε στη σύσκεψη που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, παρουσία των επικεφαλής από τις συνταξιουχικές οργανώσεις της Θεσσαλίας και εκπροσώπων από τις πανελλήνιες ομοσπονδίες του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ. «Στη συνάντηση έλαβαν μέρος όλα τα σωματεία των τεσσάρων θεσσαλικών νομών και συζητήσαμε για διάφορα θέματα ενόψει της συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα στη Θεσσαλονίκη. Η κινητοποίηση όλων των συνταξιούχων της Βόρειας Ελλάδας είναι προγραμματισμένη για τις 19 Νοεμβρίου», ανέφερε ο κ. Τσιμπανογιάννης, στον απόηχο της χθεσινής σύσκεψης.

Ο αγώνας των συνταξιούχων επικεντρώνεται στην επιστροφή των αναδρομικών χρημάτων και επιδομάτων, έπειτα και από τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, αν και ο Τσιμπανογιάννης επιμένει ότι απαιτείται πολιτική απόφαση για την άρση του τωρινού αδιεξόδου: «Οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων έχουν φτάσει σε έσχατο σημείο. Χήρες, που δεν μπορούν να δουλέψουν και παίρνουν 350 ευρώ σύνταξη, επαγγελματίες δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν επειδή χρωστούν ελάχιστα σε σχέση με τη συνέπεια που έδειχναν επί σειρά ετών… Όλα αυτά θυμίζουν τρελοκομείο. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Βέβαια, για να βρεθεί λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα, απαιτείται ξεκάθαρα παρέμβαση από την κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό, πέρα από οποιαδήποτε δικαστική εξέλιξη».

Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να κατατίθενται στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ μη μισθωτών, οι αιτήσεις των συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ΤΣΑ, με τις οποίες διεκδικούν χιλιάδες ευρώ από περικοπές που έγιναν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους από το 2013. Παράλληλα από την αρχή της εβδομάδας τέθηκε σε λειτουργία στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ και on-line εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων που αφορούν στη διακοπή μειώσεων που έχουν εφαρμοστεί στις συντάξεις.
Ο σύλλογος συνταξιούχων ΟΑΕΕ Μαγνησίας αριθμεί χιλιάδες μέλη, αφού στο μητρώο του έχει εγγεγραμμένους τουλάχιστον 5.900 συνταξιούχους. Ο κ. Τσιμπανογιάννης συνέστησε να μην ασκούνται επί του παρόντος ένδικα μέσα, εν αναμονή της απόφασης που θα λάβει η Πανελλήνια Ομοσπονδία για τις επόμενες κινήσεις. «Οι αιτήσεις είναι ένα μέτρο πίεσης, για τα αντισυνταγματικώς παρακρατηθέντα ποσά στις συντάξεις μας. Άλλωστε, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομους τους νόμους 4051/12 και 4093/12», σημείωσε και πρόσθεσε: «Θα υπάρξουν ομαδικές προσφυγές. Γι’ αυτό καλό είναι να μην γίνονται μεμονωμένες αγωγές. Η αίτηση κατατίθεται για να μην παραγραφεί το δικαίωμα κάθε συνταξιούχου να διεκδικήσει τα ποσά που του οφείλονται».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το