Τοπικά

Οι ρακέτες των κορυφαίων περνούν από τα χέρια του Βολιώτη Πέτρου Μπίρη

Κάθε μεγάλη διοργάνωση έχει τους αφανείς της ήρωες. Εξαίρεση δεν αποτελεί το Rolland-Garos, ένα από τα κορυφαία τουρνουά τένις στον κόσμο. Ο λόγος για τους δεκάδες τεχνικούς, οι οποίοι αναλαμβάνουν το σέρβις των ρακετών που χρησιμοποιούν στους αγώνες οι μεγαλύτεροι αστέρες της παγκόσμιας κατάταξης. Ένας Βολιώτης, ο Πέτρος Μπίρης, πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε για 10η φορά στην καριέρα του στο Παρίσι. Ανήκε στο δυναμικό της Wilson, μίας αμερικανικής ομάδας που ανέλαβε την πλέξη περίπου 5.500 ρακετών για τις ανάγκες του φημισμένου γαλλικού Grand Slam, στο οποίο φέτος πρωταγωνίστησε ένας Έλληνας, ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες δεν παύουν να μιλούν για τα εντυπωσιακά κατορθώματα του Τσιτσιπά και της Σάκκαρη στα κορτ και το άθλημα της αντισφαίρισης να γνωρίζει ημέρες μεγάλης δόξας, ο Πέτρος Μπίρης έχει το προνόμιο να ζει από κοντά τα ξακουστά τουρνουά χάρη στη διεθνή φήμη που έχει αποκτήσει ως racket specialist. Λίγες ημέρες προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο, όπου από το 1997 δίνει ανελλιπώς το «παρών» στο Wimbledon ως πλέκτης ρακετών (συνολικά έχει να επιδείξει 35 συμμετοχές σε Grand Slam, μεταξύ των οποίων και στο US Open, που γίνεται στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ).
Θα πετάξει για Αγγλία στις 27 Ιουνίου, έπειτα από την ανανέωση της συνεργασίας του με την Apollo Leisure, της βρετανικής εταιρείας που τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνει την τεχνική υποστήριξη του τουρνουά στο Wimbledon.

Θα μπει δε στο αεροπλάνο της επιστροφής από το Λονδίνο στις 7 Ιουλίου, την ημέρα που είναι προγραμματισμένη η έναρξη των προημιτελικών.
«Είμαι ο παλαιότερος τεχνικός στο πιο ιστορικό τουρνουά του κόσμου», εξομολογήθηκε χαρακτηριστικά.
Αυτοσυγκέντρωση, ακρίβεια και αυτοπειθαρχία είναι τα τρία βασικά στοιχεία, που χαρακτηρίζουν τους τεχνικούς, οι οποίοι απασχολούνται στο σέρβις των μεγάλων τουρνουά και έχουν εξειδικευθεί στην αντικατάσταση των χορδών μίας ρακέτας. Στο Παρίσι μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας της Wilson εργαζόταν ακούραστα για περισσότερο από ένα 12ωρο σε καθημερινή βάση, αλλά παρά τον φόρτο εργασίας, ανταπεξήλθε στις απαιτήσεις της διοργάνωσης.
«Επισκευάστηκαν 5.500 ρακέτες από την 20μελή ομάδα μας, που την απάρτιζαν εξαιρετικοί συνάδελφοι από αρκετές χώρες του κόσμου, όπως ΗΠΑ, Καναδά, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Βέλγιο και Ολλανδία. Φτάναμε τις πεντακόσιες ρακέτες τις τέσσερις πρώτες ημέρες του Rolland-Garros, προτού ξεκινήσει το κυρίως ταμπλό», ανέφερε ο κ. Μπίρης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στον εξοπλισμό των αθλητών που ξεχώρισαν: «Ο Τσιτσιπάς σε κάθε αγώνα είχε μαζί του οκτώ ρακέτες, που τις άλλαζε κάθε φορά που άλλαζαν οι μπάλες, ενώ άλλες τρεις είχε για την προπόνηση. Η Σερένα Γουίλιαμς είχε δώδεκα ρακέτες, πλεγμένες με ένα υβρίδιο φυσικού εντέρου, ο Σάσα Ζβέρεφ έκανε δύο ρακέτες και κατά τη διάρκεια του ματς του δίναμε καινούριες, ενώ του Ναδάλ, στον οποίον έπλεκα μέχρι τους ημιτελικούς, ξεκινούσε με τρεις ρακέτες σε κάθε ματς και στο ματς που έχασε από τον Τζόκοβιτς του φτιάξαμε μαζί με έναν Καναδό άλλες τέσσερις».

Κλείνοντας, στάθηκε στη σημασία του έργου που επιτελεί. «Η επισκευή ρακετών είναι η πιο σημαντική υπηρεσία που μπορείς να προσφέρεις σ’ ένα τουρνουά. Για κάθε παίκτη, το πώς θα γίνει η ρακέτα του είναι αυτό που μετράει περισσότερο. Όπως ακριβώς συμβαίνει στα πιτς της Φόρμουλα Ένα, που οι ομάδες επιλέγουν την «αφρόκρεμα» των μηχανικών παγκοσμίως. Πρέπει να είσαι γρήγορος και ακριβής, ώστε να μπορείς να επισκευάζεις τις ρακέτες μέσα στους χρόνους που απαιτούνται, ειδικά στις δύσκολες μέρες του τουρνουά», κατέληξε ο Βολιώτης τεχνικός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το