Πολιτισμός

Οι “Βάκχες” του Ευριπίδη στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού δημιουργεί έναν νέο θεσμό υπό τον τίτλο «Όλη η Ελλάδα… ένας πολιτισμός» και παρουσιάζει 71 παραγωγές, σε 270 εκδηλώσεις, με 13 καλλιτεχνικούς οργανισμούς, σε 120 αρχαιολογικούς χώρους και σε 43 περιφερειακές ενότητες.

Στο πλαίσιο του νέου αυτού θεσμού το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ως εποπτευόμενος φορέας, θα παρουσιάσει τις Βάκχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους. Μεταξύ αυτών και το αρχαίο θέατρο Δημητριάδος, όπου η παράσταση θα ανέβει την Πέμπτη 20/8/20 και την Παρασκευή 21/8/2020, στις 19.00.

Οι Βάκχες είναι η κατεξοχήν τραγωδία για το συλλογικό ασυνείδητο του διονυσιακού κόσμου. Ο Ευριπίδης ενορχηστρώνει αριστοτεχνικά την έλευση ενός νέου Θεού, ο οποίος διεκδικεί την αποδοχή και τη λατρεία σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει και να εξισορροπήσει τη ζωώδη με την έλλογη φύση του ανθρώπου. Ο Θεός Διόνυσος, γιος του Δία και της Σεμέλης, επιστρέφει στη γενέτειρά του, τη Θήβα, προκειμένου να διδάξει την ιερή βακχεία στην πόλη του. Βρίσκοντας αντίσταση από την Αρχή της πόλης, τον ξάδελφό του Πενθέα, ξεσηκώνει τις γυναίκες της πόλης σε μια ιερή τρέλα, τη Βακχεία, προκειμένου να δείξει τη δύναμή του. Ο Πενθέας τον συλλαμβάνει, προσπαθώντας να επιβάλει τη δύναμή του και να φυλακίσει έναν θεό. Ο Θεός,όμως, έχει ήδη παρακινήσει τις Βάκχες του στον Κιθαιρώνα, όπου μέσα στην ιερή φύση εκείνες κάνουν θαύματα εγκολπώνοντας τη διάσταση της φύσης του περιβάλλοντος μέσα στην ανθρώπινη φύση. Η εκδίκηση του Θεού έρχεται σαν τον κεραυνό του Δία που είχε κατακάψει την μητέρα του Σεμέλη: παρασυρμένος από τη δίψα του, για να μην αποδεχτεί τον θεό, ο Πενθέας μεταμφιεσμένος ανεβαίνει στον Κιθαιρώνα, προκειμένου να δει με τα ίδια του τα μάτια το μελωδικό μεθύσι των Βακχών και τα θαύματα που κάνουν. Εκεί, όμως, τον κατασπαράσσει ζωντανό η ίδια του η μητέρα, Αγαύη, νομίζοντας ότι είναι νεαρό λιοντάρι. Ο Διόνυσος, θριαμβευτής, επιβάλλει τη δύναμή του στη Θήβα, η οποία τον λατρεύει ως θεό και θεραπευτή.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Ομάδα Χρώμα
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής
Κίνηση/Χορογραφία: Χριστίνα Σουγιουλτζή
Επιμέλεια Κίνησης: Λουκάς Θεοδοσόπουλος
Butoh: Ιωάννα Καραγκούνη
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Μάγδα Λαδά
Δραματουργική επεξεργασία: Μάρθα Κοσκινά
Φιλολογική Επιμέλεια: Βίκυ Χρήστου
*Μουσική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χατζής
Κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Βασίλης Ρουμπής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλλα Παπακωνσταντίνου/Μαίρη Καλδάρα
Βίντεο (τρέιλερ): ΧρυσόστομοςΠαπαχρήστου
Πρόγραμμα παράστασης: Κάπα Εκδοτική

*Μια σπουδή πάνω στο Requiem του GyörgyLigeti και στο Requiem του Mozart.

Παίζουν: (με αλφαβητική σειρά)
Τζίνα Θλιβέρη/ Τειρεσίας- Χορός
Ηλέκτρα Καρτάνου/ Α, Β Αγγελιαφόρος- Χορός
Νίκος Μάνεσης/ Διόνυσος-Χορός
Μαριάμ Ρουχάτζε/ Κάδμος- Χορός (Μαντούρα, Βιολί)
Νίκος Σαμουρίδης/Φρουρός -Χορός
Κωνσταντίνα Τάκαλου/ Πενθέας-Αγαύη

Η είσοδος στο αρχαιολογικό χώρο είναι δωρεάν. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης, η οποία πραγματοποιείται αποκλειστικά από τον ιστότοπο https :// digitalculture . gov . gr / .
Ώρα έναρξης παράστασης: 19.00.
Προσέλευση των θεατών το αργότερο έως τις 18.30.

Εφιστάται η προσοχή στην τήρηση των οδηγιών που θα δοθούν από το φυλακτικό προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου και από τους συντονιστές της θεατρικής παράστασης, με σεβασμό στα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας έναντι του COVID – 19.

Λόγω των ισχυόντων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού (ΦΕΚ 3429/Β/14-8-2020), είναι απαραίτητη η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το