Οικονομία

Oι προτάσεις Τσίπρα στους δανειστές-Τα 4 ραντεβού για την τύχη της χώρας

Ένα βήμα πριν από τη συμφωνία ή την παράταση της αβεβαιότητας είναι η κυβέρνηση, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προσέρχεται στις Βρυξέλλες με δέσμη προτάσεων, διεκδικώντας οριστική λύση για το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Καθοριστική για τις εξελίξεις θα είναι η εξαμερής συνάντηση που συγκάλεσε ο Ντ. Τουσκ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

γιούνκερ

Ένα βήμα πριν από τη συμφωνία ή την παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας είναι η ελληνική κυβέρνηση, τη «στιγμή» που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσέρχεται στην «αρένα» των Βρυξελλών, διεκδικώντας οριστική λύση για το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Καθοριστικές για το μέλλον της χώρας θα είναι οι τέσσερις προγραμματισμένες συσκέψεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών οργάνων οι οποίες είναι:

  1. Συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΚΤ στις 11.30: Η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει με τηλεδιάσκεψη προκειμένου να αποφασίσει την συνέχιση η μη παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ΕΚΤ θα αποφασίσει την αύξηση του ΕLA στην Ελλάδα προκειμένου να θωρακιστούν περαιτέρω οι ελληνικές τράπεζες από την αυξημένη ροή των αναλήψεων που έχει καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή το ΔΣ της ΕΚΤ είχε εγκρίνει- μετά από αίτημα της Ελλάδας- την παροχή μέσω ELA επιπλέον ρευστότητας ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ θεωρείται κρίσιμη καθώς η παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες έχει συνδεθεί με την ύπαρξη προγράμματος στην Ελλάδα και με την επίτευξη συμφωνίας που θα εξασφαλίζει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες από Κεντρική Τράπεζα.
  2. Συνεδρίαση του Eurogroup στις 13:30 μ.μ.: Δυόμισι ώρες νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό πρόγραμμα θα αρχίσει τη Δευτέρα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.To Eurogroup θα ξεκινήσει τελικά στις 13:30 (ώρα Ελλάδας) αντί στις 16:00 (ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter o Γερούν Νταϊσελμπλουμ. Αρχικά δεν είχε δοθεί εξήγηση για την μεταφορά της ώρας συνεδρίασης του οργάνου αλλά χτες το βράδυ έγινε αντιληπτό ότι οι εταίροι είχαν προγραμματίσει την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 3:00 μ.μ. προς το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, όπως αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Στο Eurogroup θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης αλλά θα συμμετέχει και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, για πρώτη φορά. Η συμμετοχή του κ. Δραγασάκη αποτελεί δείγμα των προθέσεων της ελληνικής πλευράς να επιδιωχθεί συμφωνία με τους εταίρους, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες. Παράλληλα ο κ. Δραγασάκης θα προσπαθήσει να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν αποκομίσει οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης από την στάση του Γ. Βαρουφάκη στις προηγούμενες συνεδριάσεις του οργάνου. Το Eurogroup-εάν όλα πάνε καλά- θα παρουσιάσει το σχέδιο συμφωνίας το οποίο θα συζητηθεί στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δεν βγει λευκός καπνός από την συνεδρίαση τότε – όπως αναφέρουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι – η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά.
  3. Εξαμερής συνάντηση στις 3:00 μ.μ. μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και των επικεφαλής των θεσμών με πρωτοβουλία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ.Η εξαμερής συνάντηση αποφασίστηκε χθες το απόγευμα και κοινοποιήθηκε στην ελληνική πλευρά από τις συνομιλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ. Θα προηγηθεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντ. Τούσκ ο οποίος είχε αιτηθεί την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θέτοντας την Ελλάδα μπροστά στο τελεσίγραφο ότι θα αποτελέσει την τελευταία ευκαιρία για λύση η χρεοκοπία για την χώρα. Κατόπιν ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τον Πρόεδρο της Ε.Ε. Ζ.Κ. Γιούνκερ, την διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, τον διοικητή της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, παρουσία του Ντ. Τούσκ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων η συνάντηση κρίθηκε αναγκαία από την πλευρά των εταίρων για δύο λόγους: α) συμβολίζει την επίμονη στάση των ξένων ηγετών, κυρίως της Αν. Μέρκελ, να υπάρξει συμφωνία σε τεχνοκρατικό επίπεδο μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. Με την κίνηση αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συζητήσει με τους επικεφαλής των θεσμών πριν την συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής. Οι εταίροι δείχνουν επιμονή στην ουσιαστική συζήτηση της Ελλάδας με τους θεσμούς σε μία προσπάθεια να ακυρώσουν το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο. Παράλληλα τονίζουν την ανάγκη να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς η συμμετοχή της κ. Λαγκάρντ θα είναι καθοριστική. Β) η συνάντηση αναμένεται να διαδραματίσει το τελευταίο ανάχωμα στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup.Οι εκπρόσωποι των θεσμών επιθυμούν να «κλείσουν» το θέμα της διαπραγμάτευσης είτε με συμφωνία είτε με διαφωνία με την Ελλάδα, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο οποίος έχει πάρει πάνω του το βάρος των τελικών συζητήσεων. Όπως αναφέρουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι εταίροι πριν από την Σύνοδο Κορυφής έδειξαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό τον δρόμο της συζήτησης με τους θεσμούς ως κλειδί για την συμφωνία όπου εκεί θα φανεί εάν ο Αλέξης Τσίπρας έχει πρόθεση να οδηγηθεί η συζήτηση σε συμφωνία ή σε αδιέξοδο.
  4. Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις 8:00 μ.μ. Η σύσκεψη των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης θα κρίνει τελικά το αποτέλεσμα των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο που θα έχει προηγηθεί στο Eurogroup και στην εξαμερή συνάντηση.  Λευκός καπνός θα βγει από την σύσκεψη, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ μόνο εάν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup ή τελικώς επιτευχθεί συμφωνία στην εξαμερή.

Οι ελληνικές προτάσεις με μέτρα- φωτιά και τα συνεχιζόμενα τελεσίγραφα από τους εταίρους.

Ο Αλέξης Τσίπρας ταξίδεψε στις Βρυξέλλες έχοντας στις βαλίτσες του ένα πακέτο αντιπροτάσεων με μέτρα φωτιά ως εναλλακτικές λύσεις στο πρόγραμμα που του παρέδωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ εκ μέρους των θεσμών.

Οι θεσμοί έλαβαν τη νέα ελληνική πρόταση, η οποία αποτελεί «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. Αυτό ανέφερε, περί τις 01:45 π.μ. (ώρα Ελλάδας), μέσω Twitter, ο Μάρτιν Σελμάγερ, επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η νέα πρόταση της Ελλάδας στους θεσμούς

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Φ. Ολάντ στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους με τον Αλέξη Τσίπρα έστειλαν ένα ακόμα τελεσίγραφο ότι η σημερινή μέρα θα είναι καθοριστική για το μέλλον των διαπραγματεύσεων και το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη

Η ελληνική πλευρά φέρεται να αποδέχεταιμεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό όπου εκτός των ενοποιήσεων των ταμείων εισηγείται την περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2016 καθώς και την αύξηση κατά 1% από 4% σε 5%,  της εισφοράς υπέρ του κλάδου Υγείας που επιβάλλεται στις κύριες συντάξεις. Παράλληλα κυβερνητικοί παράγοντες επιβεβαιώνουν ότι στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνεται έμμεση μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με την καθιέρωση αντίστοιχου ποσοστού παρακράτησης από τις επικουρικές, οι οποίες έως τώρα δεν επιβαρύνονται με εισφορά για τον κλάδο υγείας.

Ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση των κύριων συντάξεων κατά 1% και των επικουρικών κατά 5%, αλλά τα 720 εκ. που εξοικονομούνται θα οδηγηθούν στα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης προτείνεται η αύξηση του ορίου ηλικίας των στρατιωτικών στα 58 χρόνια και η περαιτέρω περικοπή των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 150 εκ. ευρώ πέραν των 200 εκ. που έχουν ζητηθεί από τους δανειστές.

Τέλος προτείνεται, η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα μεγάλα δημοφιλή νησιά(Μύκονος, Ρόδος, Σαντορίνη κ.ά.), φόρος σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ και κατάργηση της έκπτωσης στην εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις όμως ακόμα και εάν οι δανειστές δεχτούν ως ισοδύναμα μέτρα τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει ένα κενό περίπου 900 εκ. ευρώ από τον ΦΠΑ και από το ασφαλιστικό καθώς από το 1% του ΑΕΠ που ζητούν οι δανειστές για τον κάθε τομέα ξεχωριστά, η ελληνική κυβέρνηση αντιπροτείνει ουσιαστικά 0,5% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ και 0,3% του ΑΕΠ, από το ασφαλιστικό.

Τελευταία ευκαιρία

Από την πλευρά των εταίρων αλλά και με δημοσιεύματα του ξένου τύπου καθίσταται σαφές ότι οι δανειστές δίνουν στην σημερινή μέρα την τελευταία ευκαιρία για συμφωνία θέτοντας την ελληνική πλευρά μπροστά στο δίλημμα «συμφωνία ή χρεοκοπία».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φ. Ολάντ μετά από συνάντηση που είχε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ρέντζι έδωσε δραματικούς τόνους στο κάλεσμα του στην ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι τελειώνει ο χρόνος για τις διαπραγματεύσεις.

Οι εταίροι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει αντιπροτάσεις πάνω στη μοναδική πρόταση που θεωρούν ότι βρίσκεται στο τραπέζι η οποία είναι η πεντασέλιδη πρόταση των θεσμών που παρέδωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Φ. Ολάντ στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους με τον Αλέξη Τσίπρα έστειλαν ένα ακόμα τελεσίγραφο ότι η σημερινή μέρα θα είναι καθοριστική για το μέλλον των διαπραγματεύσεων και το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Πηγή:ethnos.gr & thetoc.gr

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το