Τοπικά

Οι οικονομικοί και τεχνολογικοί κίνδυνοι του Libra

To Libra παρουσιάστηκε ως κρυπτονόμισμα στις 18 Ιουνίου 2019 από την εταιρεία του ομώνυμου social media Facebook. Λόγω του πρωταρχικού κινδύνου κυριαρχίας που δημιούργησε η εμφάνιση του Libra, οι ρυθμιστικές αρχές και οι κεντρικές τράπεζες έλαβαν γρήγορα σαφείς θέσεις κατά του σχεδίου και αντιμετώπισαν πολλές ερωτήσεις επικεντρωμένες σε ρυθμιστικές πτυχές και εθνική κυριαρχία. Το βασικό μειονέκτημα του Libra προκύπτει από το προβληματικό παρελθόν του Facebook σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Ποιοι είναι όμως οι οικονομικοί κίνδυνοι από το Libra; Ο δρ. Νικόλαος Αθ. Κυριαζής, διδάκτωρ Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απάντησε ότι «το Libra θέλει ένα γρήγορο, εύκολο, φθηνό και ασφαλές σύστημα πληρωμών, χωρίς όμως να παρέχει τη βεβαιότητα μη τυχόν γίνει πιο περιοριστικό, δημιουργώντας ένα χάσμα μεταξύ των προσδοκιών του χρήστη και του τελικού στόχου του έργου. Από την άλλη πλευρά, εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός συναλλαγματικού κινδύνου από τις πολιτικές και κανονιστικές επιλογές του Libra, που δεν θα είναι ίσως οι ίδιες για τις χώρες σε όλο τον κόσμο και θα μπορούσαν να αλλάξουν σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο. Το τελευταίο ζήτημα, το οποίο πρέπει να τεθεί υπόψη από τις αρχές, είναι η δημιουργία συστημικού κινδύνου που μπορεί να προκληθεί από την επιθυμία του κόσμου να αλλάξει το Libra σε fiat money ή νομίσματα Κεντρικών Τραπεζών. Οι οικονομικοί κίνδυνοι εμπίπτουν στο ζήτημα της χρηματοοικονομικής σταθερότητας από τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος. Και αυτό γιατί το σύστημα Libra ενδέχεται με την εφαρμογή του να προωθεί τη δημιουργία μιας ολιγοπωλιακής αγοράς – κινδύνου. Επιπλέον, η υποστήριξη του Libra σε ένα καλάθι νομισμάτων δεν το προστατεύει από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, γιατί μόλις προκύψουν κεφαλαιουχικά κέρδη, θα ισχύουν φόροι, οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν το ψηφιακό νόμισμα ως περιουσία. Ως εκ τούτου, οι κάτοχοι νομισμάτων Libra θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους φορολογικούς κανονισμούς κάθε χώρας».

Όσον αφορά στους τεχνολογικούς κινδύνους η οικονομολόγος στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δήμητρα Μητζιβήρη ανέφερε πως «η δημιουργία ενός νέου πρωτοκόλλου, όπως του Libra, ανοίγει τις πόρτες σε νέες ερωτήσεις και κινδύνους. Αρχικά, μπορεί να προκύψουν μη προγραμματισμένες συμπεριφορές προγραμμάτων, καθώς ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα, όπως λειτουργικές αποτυχίες, τρωτά σημεία κώδικα και κακόβουλα προγράμματα. Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστούν λειτουργικοί κίνδυνοι που συνδέονται με την ασφάλεια του πρωτοκόλλου».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «το πιο σημαντικό γεγονός αφορά όμως στη συλλογή και την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών και κατόχων του Libra. Εγείρονται, δηλαδή, ερωτήματα της τάξης πού αποθηκεύονται τα δεδομένα, ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά κ.λπ. Όσον αφορά σχετικά με τον συστημικό κίνδυνο, το σύστημα Libra θα πρέπει να έχει έτοιμες λύσεις για τις συναλλαγές, τις αγορές και τις πληρωμές των χρηστών σε περίπτωση ενός σφάλματος ή μιας διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος».

Η οικονομολόγος κ. Δήμητρα Μητζιβήρη

Σύμφωνα με τον κ. Ν. Κυριαζή, «η νομοθετική πλευρά του εγχειρήματος είναι ίσως η πιο σημαντική και πρέπει να εξεταστεί πιο σοβαρά. Ένα τέτοιο εγχείρημα θα πρέπει να λάβει υπόψη ένα ομοιόμορφο σύστημα έλεγχου, καθώς οι κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου για να εμποδίσουν το Libra να αποκτήσει τον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού».
Από την πλευρά της η κ. Δήμητρα Μητζιβήρη επισήμανε ότι «θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τις αρχές σχετικά με την προστασία των χρηστών σε περίπτωση κλοπής λογαριασμού, συναλλαγών που δεν πραγματοποιούνται ή πειρατείας της πλατφόρμας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το