Ελλάδα

Οι νέοι «οδηγούν» την πανδημία: Κάτω των 65 ετών το 88% των κρουσμάτων

Το «όχημα» για τη διασπορά του κορωνοϊού είναι οι νεότεροι άνθρωποι που κυκλοφορούν, εργάζονται και διασκεδάζουν αλλά επιμένουν να αρνούνται να εμβολιαστούν, την ώρα που η επιδημία βρίσκεται στην αρχή μιας νέας έξαρσης κρουσμάτων με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα.

Τα 3.585 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το τελευταίο 24ωρο, άλλωστε, είναι ενδεικτικά, αν λάβουμε υπόψη ότι μόλις πριν μια εβδομάδα, στα μέσα Οκτωβρίου, οι καταγεγραμμένες μολύνσεις της ημέρας περιορίζονταν σε 2.665, σημειώνοντας αύξηση κατά 34,5% από Παρασκευή σε Παρασκευή.

Νέοι κάτω των 65 ετών η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων

Οδηγοί της επιδημίας φαίνεται πως είναι οι νέοι άνθρωποι, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία. Πιο αναλυτικά, από τη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι μόλις 399 κρούσματα αφορούν σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών (ποσοστό λίγο πάνω από 11%), ενώ οι υπόλοιπες 3.186 λοιμώξεις μοιράζονται σχεδόν ισόποσα στις άλλες τρεις ηλικιακές ομάδες:

0-17 ετών: 964 κρούσματα (26,8%)

18-39 ετών: 1.060 κρούσματα (29,5%)

40-64 ετών: 1.118 κρούσματα (31,2%)

Το αυξημένο testing που γίνεται πλέον για τον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας έχει αναδείξει την πραγματική πηγή του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των νεότερων, παραγωγικών ηλικιών. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 226.946 διαγνωστικοί έλεγχοι (είτε από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ είτε ατομικά από εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα), ενώ ενσωματώθηκαν και οι δηλώσεις των self test της Πέμπτης, στα οποία υποχρεούνται οι μαθητές δύο φορές την εβδομάδα.

Κοντεύουν και ξεπερνούν το φράγμα των 100 κρουσμάτων 11 περιοχές

Η επιδημιολογική εικόνα της βόρειας Ελλάδας είναι αδιάψευστος μάρτυρας της νέας έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας. Η Θεσσαλονίκη σήμερα καταγράφει 533 νέες διαγνώσεις, μόλις 142 λιγότερες από την πρωτοπόρο Αττική (675), ενώ επτά ακόμα Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) του βόρειου τμήματος της χώρας κοντεύουν ή ξεπερνούν σήμερα τα 100 κρούσματα. Συγκεκριμένα, η στην Ημαθία σημειώθηκαν 139, στην Πιερία 106, στην Πέλλα 105, στη Δράμα 97, στον Έβρο 88, στη Ροδόπη 86 και στις Σέρρες 84. Σε Δράμα, Πιερία και Κιλκίς (όπου σήμερα εντοπίστηκαν 43 νέες λοιμώξεις) η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού περιορίζεται σε ποσοστό κάτω του 45%.

Το πρόβλημα, ωστόσο, έχει πάψει να περιορίζεται στα βόρεια και κινείται με ταχύτητα και προς την υπόλοιπη χώρα, όπως δείχνουν τα 252 νέα κρούσματα που σημειώθηκαν σήμερα στη Λάρισα, τα 165 στη Μαγνησία, τα 100 στην Αχαΐα και τα 95 στη Μεσσηνία. Με τις δύο ΠΕ της Πελοποννήσου, μάλιστα, να καταγράφουν σταθερά υψηλό αριθμό λοιμώξεων τις τελευταίες ημέρες, οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη προγραμματίσει την επίσκεψη των Κινητών Μονάδων εμβολιασμού στην Περιφέρεια αυτή, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αύξηση των εμβολιασμών, όπως είχε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα στη Μακεδονία.

Όσο για τους «σκληρούς δείκτες» της επιδημίας, παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες, με τους διασωληνωμένους ασθενείς να ανέρχονται σε 348 (ανεμβολίαστοι οι 308 από αυτούς) και τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας να φτάνουν σήμερα τις 250. Τέλος, οι απώλειες συμπολιτών μας από την COVID-19 που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι 36.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το