Τοπικά

Οι νεκροί από κορωνοϊό προκαλούν “ασφυξία” στο Κοιμητήριο του Βόλου – Διαμορφώνονται νέες θέσεις ταφής

Λόγω της τρέχουσας επιδημίας του Covid-19 οι ανάγκες που έχουν προκύψει και πιθανόν θα συνεχίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα να προκύπτουν στο Κοιμητήριο του Κούκου, είναι σημαντικά αυξημένες. Συγκεκριμένα, μέχρι και τις 3 Δεκεμβρίου έχουν διενεργηθεί εβδομήντα ταφές νεκρών που έχουν νοσήσει από τον Covid-19 και το οποίο διαπιστώνεται από το πιστοποιητικό θανάτου τους που εκδίδεται από το αρμόδιο νοσηλευτικό ίδρυμα, το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου. Η προοπτική της εξέλιξης των θανάτων από τον ιό είναι άγνωστος στη Διεύθυνση Κοιμητηρίου όπου δεν ακολουθεί την τακτική άλλων περιοχών της χώρας και ενταφιάζει κανονικά τους νεκρούς από Covid, χωρίς να παρατηρείται κανένα φαινόμενο με απλούς σταυρούς και αριθμούς, γεγονός που έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις.

Λόγω της ειδικής διαχείρισης των νεκρών (διπλός αδιάβροχος αεροστεγής σάκος, σιλικόνη, πλαστική μεμβράνη) η αποστέωση δεν θα υλοποιηθεί ούτε στη δεκαετία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας, αλλά θα απαιτηθεί πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα. Αυτό δημιουργεί μια μονιμότητα στις ταφές των νεκρών από τον Covid-19 με αποτέλεσμα τη μη δυνατότητα εκταφής και τη μόνιμη κατάληψη θέσεων ταφής στο κοιμητήριο «Κούκος». Αυτό επιδεινώνεται από την οδηγία της υπηρεσίας προς τα περιφερειακά κοιμητήρια του Δήμου Βόλου, με την οποία η Διεύθυνση προτείνει όλοι οι θανόντες από Covid-19 στις δημοτικές ενότητες να ενταφιάζονται στο κοιμητήριο «Κούκος», λόγω της πολύ μικρής χωρητικότητας των περιφερειακών κοιμητηρίων.

Το κοιμητήριο στη θέση «Κούκος» του Δήμου Βόλου έχει δυναμικότητα 5.025 θέσεων ταφής. Κάτω από κανονικές συνθήκες, εξαιρώντας τα ταφικά τετράγωνα που προορίζονται για επισήμους, βρέφη και ένστολους, το υπόλοιπο κοιμητήριο έχει ημερήσια διαθεσιμότητα περίπου 50 ελεύθερων θέσεων ταφής και με δυνατότητα ακόμη περίπου πενήντα θέσεων που μπορούν να προκύψουν μετά από άμεση εκταφή από λίστα μονομερών εκταφών.

Αυτό υλοποιείται με τις καθημερινές εκταφές που διενεργούνται, μετά την παρέλευση του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος από την ταφή και οι οποίες γίνονται μετά από επικοινωνία της υπηρεσίας και των συγγενών των ενταφιασμένων. Να σημειωθεί ότι από πλευράς της Διεύθυνσης καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια επικοινωνίας με τους συγγενείς των ενταφιασμένων για την υλοποίηση της εκταφής, η οποία είναι η σημαντικότερη διαδικασία για την εύρυθμη λειτουργία του κοιμητηρίου. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω των περιορισμών μετακίνησης των πολιτών, υπάρχει μεγάλη διστακτικότητα από μέρους τους για να μετακινηθούν και να προχωρήσουν σε εκταφή των προσφιλών τους προσώπων. Αν και έχει υπάρξει προσυνεννόηση της Υπηρεσίας με τη Διεύθυνση Τροχαίας Βόλου και πάλι παραμένει η διστακτικότητα μετακίνησης από πλευράς των πολιτών και με συνέπεια τον περιορισμό των εκταφών.

Το υπουργείο Υγείας σε έγγραφό του (υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.28951/07-05-2020) αναφέρει ότι οι σοροί θανόντων από λοίμωξη Covid-19 δεν είναι σε γενικές γραμμές μολυσματικές στον βαθμό που είναι οι σοροί των θανόντων από μεταδοτικά νοσήματα, όπως π.χ. αιμορραγικοί πυρετοί, χολέρα κ.ά. Ωστόσο στη συνέχεια αναφέρει ότι μπορεί δυνητικά να είναι μολυσματικά τα νεκρά σώματα και παρέχει οδηγίες προφύλαξης και διαχείρισης νεκρών από τον ιό. Σύμφωνα με σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, ο νεκρός από τον ιό, τοποθετείται σε διπλό αδιάβροχο και αεροστεγή σάκο και το φέρετρο σφραγίζεται με σιλικόνη και τυλίγεται με πλαστική μεμβράνη.

Λόγω της ειδικής διαχείρισης των νεκρών (διπλός αδιάβροχος αεροστεγής σάκος, σιλικόνη, πλαστική μεμβράνη) η αποστέωση δεν θα υλοποιηθεί ούτε στη δεκαετία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας, αλλά θα απαιτηθεί πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα. Αυτό δημιουργεί μια μονιμότητα στις ταφές των νεκρών από τον Covid-19 με αποτέλεσμα τη μη δυνατότητα εκταφής και τη μόνιμη κατάληψη θέσεων ταφής στο κοιμητήριο «Κούκος». Αυτό επιδεινώνεται από την οδηγία της Υπηρεσίας προς τα περιφερειακά κοιμητήρια του Δήμου Βόλου, με την οποία προτείνεται όλοι οι θανόντες από Covid-19 στις δημοτικές ενότητες να ενταφιάζονται στο κοιμητήριο «Κούκος», λόγω της πολύ μικρής χωρητικότητας των περιφερειακών κοιμητηρίων.

Γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη διαμόρφωσης νέων θέσεων ταφής σε νέα ταφικά τετράγωνα. Ο Δήμος Βόλου έχει ήδη απαλλοτριώσει έκταση, προσκείμενη στο υφιστάμενο κοιμητήριο «Κούκος» και συγκεκριμένα στην ανατολική πλευρά του. Η απαλλοτριωμένη έκταση καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για την επέκταση του κοιμητηρίου. Όλες οι απαιτούμενες αποστάσεις καλύπτονται επαρκώς από τη θέση του υφιστάμενου και της απαλλοτριωθείσας έκτασης του κοιμητηρίου.

Η Διεύθυνση Κοιμητηρίου έχει προχωρήσει σε προκαταρκτική μελέτη διαμόρφωσης των νέων ταφικών τετραγώνων, καθώς και ολόκληρου του ρυμοτομικού σχεδίου. Για την επέκταση κοιμητηρίου, απαιτούνται επιπλέον μελέτες και συγκεκριμένα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας και Υδρογεωτεχνική Μελέτη, οι οποίες θα συμπληρώσουν τις ήδη υπάρχουσες για το λειτουργούν κοιμητήριο. Είναι προφανές ότι θα απαιτηθεί σημαντικό χρονικό διάστημα για την εκπόνηση των παραπάνω μελετών.

Λόγω των έκτακτων αναγκών που έχουν προκύψει από την τρέχουσα επιδημία του Covid-19, απαιτείται άμεσα η διαμόρφωση νέων ταφικών τετραγώνων και των αντίστοιχων θέσεων ταφής, σε τμήμα του χώρου που έχει απαλλοτριωθεί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το