Τοπικά

Οι νεφροπαθείς της Μαγνησίας τίμησαν γιατρούς του “Ευαγγελισμού” – Πάνω από 730 μεταμοσχεύσεις σε 30 χρόνια

Γιατρούς της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού που φέτος συμπλήρωσε 30 χρόνια λειτουργίας και έχει πραγματοποιήσει πάνω από 730 μεταμοσχεύσεις τίμησε χθες στην εκδήλωση κοπή πίτας ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας.
Τις τιμητικές πλακέτες παρέλαβε ο διευθυντής της Α’ Χειρουργικής και Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού κ. Βουγάς Βασίλειος, ο οποίος έδωσε το «παρών» και εκφώνησε και σύντομο χαιρετισμό.
Ο κ. Βουγάς παρέλαβε την τιμητική πλακέτα και για τους συντονιστές της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων κ. Πιστόλα Δημήτριο και κ. Μπαλάσκα Αικατερίνη, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στη χθεσινή εκδήλωση.

Επίσης, στη χθεσινή εκδήλωση τιμήθηκε και ο κ. Γκέτσιος Μιχάλης για τη χορηγία στρωμάτων, τηλεοράσεων και αναλώσιμων υλικών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο «Ενυδρείο», έδωσαν το «παρών» πολλά μέλη και φίλοι του Συλλόγου, ενώ πολλοί ήταν και εκπρόσωποι πολιτικών φορέων.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας κ. Βασίλης Γιαννάκος επισήμανε την ανάγκη για περισσότερες δωρεές και μεταμοσχεύσεις, καθώς το 2019 ήταν μια άσχημη χρονιά σε αυτό τον τομέα, ενώ υπογράμμισε τη συνεργασία που υπάρχει με τους τοπικούς φορείς.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Γιάννης Ντόκος επισήμανε πως «το Νοσοκομείο θα κερδίσει τη μάχη της καθημερινότητας» και εξήρε την προσφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που, όπως είπε, είναι οι ήρωες του συστήματος για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς.
Ο κ. Βουγάς δήλωσε πως «πριν δύο μήνες η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» συμπλήρωσε 30 χρόνια λειτουργίας. Συνολικά στο διάστημα αυτό έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 730 μεταμοσχεύσεις νεφρών, ενώ έχουν γίνει και μεταμοσχεύσεις ήπατος και παγκρέατος. Η Μονάδα ξεκίνησε για να κάνει μεταμοσχεύεις για όλα τα όργανα, αλλά για λόγους κυρίως υποστελέχωσης αναγκαστήκαμε να κάνουμε μεταμοσχεύσεις μόνο νεφρού. Και συνεχίζουμε την πορεία και το έργο μας με τον καλύτερο ρυθμό».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση όσον αφορά στις δωρεές από εγκεφαλικά νεκρούς δότες, ενώ βρίσκεται σε καλύτερη θέση από προσφορές από ζώντες δότες. Ενδεικτικά βρισκόμαστε στις 4-5 δωρεές ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18-20 δωρεές. Ο ίδιος πρόσθεσε πως παρά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις δωρεές, δεν έχουμε δει κάποια αξιόλογη προς το θετικότερο μεταβολή. Και φαίνεται πως ο κόσμος δεν είναι πεπεισμένος με τη δωρεά οργάνων σαν διαδικασία, ενώ ρόλο παίζει και η απουσία των συντονιστών νοσηλευτών μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας για να ανιχνεύουν βάσει κριτηρίων τους πιθανούς δότες και θα τους αναφέρουν στον εθνικό οργανισμό μεταμοσχεύσεων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το