Τοπικά

Οι μαθητές είπαν «Ποτέ ξανά» για το ολοκαύτωμα – Εκδήλωση στο 1ο γυμνάσιο νέας Ιωνίας-πειραματικό

«Ποτέ ξανά» είπαν χθες οι μαθητές του 1ου Πειραματικού γυμνασίου Νέας Ιωνίας για το Ολοκαύτωμα και τα εκατομμύρια θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν η υφυπουργός Ζέττα Μακρή, ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, ο επίτιμoς Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γεώργιος Παπαρρίζος, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας του Βόλου Μαρσέλ Σολομών, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Ήταν η επίσημη εκδήλωσης για την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας την οποία ανέθεσε στο 1ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας Βόλου-Πειραματικό. Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος θυμίζουν την πιο σκοτεινή σελίδα της ανθρώπινης ιστορίας που οδήγησε σε φριχτό θάνατο περισσότερους από έξι εκατομμύρια Εβραίους.
Η εκδήλωση περιελάμβανε μεταξύ άλλων μουσικό και θεατρικό δρώμενο, απονομή τιμητικής πλακέτας σε μέλη της ισραηλιτικής κοινότητας Βόλου, απότιση φόρου τιμής στη μνήμη 1.500.000 παιδιών εβραίων μαρτύρων και ηρώων, θυμάτων του ολοκαυτώματος, χαιρετισμούς και ομιλίες.
Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα εκδηλώσεων ήταν ιδιαίτερα συγκινητική και οι μαθητές με ιδιαίτερη προσοχή και ωριμότητα μυήθηκαν στα μηνύματα αυτής της ξεχωριστής μέρας. Ο Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών ανέφερε πως
«οι νεότερες γενιές, οι νέοι άνθρωποι πρέπει να μάθουν γι’ αυτά που έγιναν σε όλη αυτή την εφιαλτική περίοδο για να μην επαναληφθούν ανάλογες πράξεις βιαιότητας. Η νέα γενιά να μπορεί να συνεχίσει την μεταλαμπάδευση. Σήμερα έχουν λιγοστέψει αυτοί που θυμούνται αλλά και αυτοί που έχουν βιώματα από το ολοκαύτωμα».
Η υφυπουργός παιδείας κ. Ζέττα Μακρή σημείωσε πως «τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν, να μην ξεχάσουν και αυτό γίνεται μέσω της παιδείας, είναι η βασική προϋπόθεση για να ξέρουν τα παιδιά την πραγματική ιστορία, να θυμούνται και να διδάσκονται για να μην επαναλαμβάνουν τέτοιες συμπεριφορές».
Η διευθύντρια του 1ου πειραματικού γυμνασίου Νέας Ιωνίας κ. Ευαγγελία Βούλγαρη τόνισε πως «είναι μία εκδήλωση μνήμης αλλά και ένα μάθημα ιστορίας για τα παιδιά, τους μαθητές. Ως εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να διδάξουμε ότι πρέπει να σέβονται το διαφορετικό, πρέπει να συνεργάζονται με άλλους ανθρώπους, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αποτρέψουμε τέτοιου είδους γεγονότα όπως το Ολοκαύτωμα, και να πάμε μπροστά για κάτι καλύτερο».
Τρεις μαθήτριες του σχολείου μίλησαν για τα μηνύματα της εκδήλωσης. Η Άννα Πολυχρονοπούλου ανέφερε πως «τα ολοκαυτώματα είναι φρικτά γεγονότα που δεν πρέπει να επαναληφθούν στην παγκόσμια ιστορία. Στο ολοκαύτωμα των εβραίων κάποιοι πίστευαν ότι επειδή συνάνθρωποί τους είναι από μία διαφορετική φυλή ή θρησκεία, πρέπει να τους εξοντώσουν. Αυτό δεν είναι σωστό, εμείς ως νέα γενιά έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε την ειρήνη από άκρη σε άκρη σε όλη τη γη αλλά και την ισότητα σε όλους τους ανθρώπους».
Η Βασιλική–Ραφαέλα Μεσολογγίτη ανέφερε πως «η 28η Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης των θυμάτων του ολοκαυτώματος, μας θυμίζει τις πιο σκοτεινές σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, την ημέρα αυτή εμείς διοργανώνουμε τις μαθητικές μας δράσεις και μπορεί να συνοψιστεί σε δύο μόνο λέξεις, ποτέ ξανά. Ένα μήνυμα που ακόμα και σήμερα συνεχίζει να είναι επίκαιρο και εκφράζει οποιασδήποτε προσπάθεια διαφορετικής αντιμετώπισης ατόμων από όπου και αν προέρχονται. Ο καθένας μας ξεχωριστά οφείλουμε να υπηρετούμε την αλληλεγγύη, την ισότητα την δικαιοσύνη τον σεβασμό και πάνω από όλα την ανθρωπιά».
Η Αναστασία Κυριακάκη είπε ότι «είναι πολύ θλιβερή αυτή η επέτειος, αλλά πρέπει όλοι να θυμόμαστε αυτό το έγκλημα που συνέβη. Επίσης να θυμόμαστε και όλα τα παιδιά που στερήθηκαν το δικαίωμα της μόρφωσης και της κανονικής ζωής. Πρέπει όλοι να ευχόμαστε κάτι τέτοιο να μην ξανασυμβεί».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τροχαίο στα Πευκάκια – Αυτοκίνητο “καρφώθηκε” σε στύλο και δένδρα

Τροχαίο σημειώθηκε πριν λίγη ώρα στα Πευκάκια. Κάτω από άγνωστες συνθήκες Ι.Χ.Ε. όχημα εξετραπη της…

13 Μαρτίου 2024

Νεκρός άνδρας σε μαντρί στην Μπουρμπουλήθρα

Νεκρός παραλήφθηκε ένας 73χρονος από μαντρί στην Μπουρμπουλήθρα  σύμφωνα με πληροφορίες της "Θ"  από το…

13 Μαρτίου 2024

Πώς έγινε η πολεμική εμπλοκή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ»: Νέα αποστολή για το πλοίο

Πύρα εναντίον δύο drones εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτας «ΥΔΡΑ»…

13 Μαρτίου 2024

Συνελήφθη στο «Βενιζέλος» μέλος της συμμορίας των γιων του «Ελ Τσάπο» – Ανησυχία στην Ιντερπόλ

Μέλος του καρτέλ «Λος Τσαπίτος», εντοπίστηκε στην Αθήνα και συνελήφθη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πριν από…

13 Μαρτίου 2024

Χωρίς τις αισθήσεις του άνδρας στην Μπουρμπουλήθρα

Χωρίς τις αισθήσεις του παραλήφθηκε ένας 73χρονος  σύμφωνα με πληροφορίες της "Θ" πριν από λίγη…

13 Μαρτίου 2024

Revenge porn στην Πιερία: «Μου είπε να βρω 4 νεκροφόρες» – Ξεσπά η 20χρονη

Ξεσπά η 20χρονη κοπέλα που δέχεται εκβιασμούς και απειλές από έναν 28χρονο στην Πιερία και…

13 Μαρτίου 2024