Τοπικά

Οι ληστές και οι κλέφτες δεν «μπήκαν καραντίνα»… Αυξήθηκαν κατά 140% οι ληστείες στη Μαγνησία το 2020

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου. Συμφωνία ανακριτή και εισαγγελέα υπηρεσίας Πρωτοδικών Βόλου προφυλακίζεται 33χρονος, κατηγορούμενος για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής και συγκεκριμένα γιατί με άλλους τέσσερις είχαν συστήσει συμμορία που έκανε 11 κλοπές και τέσσερις απόπειρες κλοπών σε καταστήματα του Βόλου.
Τις διαρρήξεις τις έκαναν με λοστό ή κατσαβίδι, ανοίγοντας τις πόρτες των καταστημάτων ή σπάζοντας τις βιτρίνες τους…

Πέμπτη 25 του μήνα. Ένας 44χρονος και ένας 37χρονος συλλαμβάνονται από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου για 9 κλοπές και δύο απόπειρες κλοπών. Χρησιμοποιούσαν τα μεταλλικά καπάκια των φρεατίων της ύδρευσης, για να σπάσουν τις βιτρίνες των καταστημάτων και των γραφείων, στα οποία έμπαιναν και έκλεβαν. Συνολικά επτά άτομα συνελήφθησαν για κλοπές μόνον στις δύο περιπτώσεις που εξιχνιάστηκαν από την Ασφάλεια Βόλου τον τρέχοντα μήνα. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, οι ληστείες υπερδιπλασιάστηκαν το 2020 σε σύγκριση με το 2019, ενώ μειώθηκαν οι κλοπές.

Οι ληστές και οι διαρρήκτες δεν μπήκαν σε καραντίνα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Αστυνομίας για τη Μαγνησία το 2020. Ειδικότερα οι ληστείες που έγιναν στη Μαγνησία πέρσι ήταν 12, έναντι 5 το 2019, ενώ οι απόπειρες ληστειών ήταν μία, έναντι δύο το 2019. Αντίθετα οι κλοπές ήταν λιγότερες πέρσι σε σύγκριση με το 2019. Καταγράφηκαν 102, έναντι 126 και οι απόπειρες κλοπών ήταν πέρσι 12, έναντι 9 πρόπερσι. Παρά τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και την καραντίνα οι διαρρήκτες έδρασαν και πάλι, όπως και οι ληστές, με την αύξηση των ληστειών να φθάνει το 140%… Πάντως οι κλοπές ήταν λιγότερες πέρσι, σε σύγκριση με το 2019 κατά 24. Φαίνεται πως οι πολίτες πρόσεχαν περισσότερο τις περιουσίες τους εν μέσω καραντίνας.

Σύμφωνα με αστυνομικούς, κύρια αιτία αύξησης των ληστειών και των κλοπών ήταν η οικονομική ανέχεια, αλλά και η προσπάθεια εξεύρεσης χρημάτων για να πάρουν οι δράστες τη δόση τους σε ναρκωτικά. Σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές, οι περισσότεροι κλέφτες είναι «πρεζόνια», που ψάχνουν χρήματα, για να πάρουν τη δόση τους. Οι αστυνομικοί πάντως φοβούνται, ότι λόγω της οικονομικής ύφεσης και της ανεργίας που θα ακολουθήσει, θα υπάρξει σημαντική αύξηση της εγκληματικότητας. Με χιλιάδες κακοποιούς σεσημασμένους και μη να επιχειρήσουν τους επόμενους μήνες, να αναπληρώσουν τη χαμένη «λεία» τους, αφού και αυτοί ακολούθησαν τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας ή είχαν μειωθεί οι ενδεχόμενοι στόχοι τους. Όμως για τους επόμενους μήνες θεωρείται ότι θα υπάρξει εντυπωσιακή επάνοδος του εγκλήματος και με ληστείες σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, νέο μπαράζ διαρρήξεων αλλά και επιδρομές σε σπίτια, επειδή οι κακοποιοί θα «στοχεύουν» τα αποθέματα σε ρευστό, που μπορεί να έχουν κυρίως ηλικιωμένοι.

Ήδη και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι κλοπές οι διαρρήξεις και οι ληστείες παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση από τις αρχές του 2021, καθώς οι κακοποιοί δουλεύουν «υπερωρίες», για να αναπληρώσουν τη… «χασούρα», της καραντίνας. Παρά το ότι έχουν τα χέρια δεμένα, καθώς πρέπει να έχουν… βεβαίωση για να κυκλοφορήσουν, καθώς κινδυνεύουν με πρόστιμο, κάνουν διαρρήξεις σε οικίες, παρά το ότι όλοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Κλοπές και διαρρήξεις σε οικίες, κλοπές δικύκλων αυξήθηκαν κατακόρυφα μέσα σε λίγες ημέρες. Ακόμα και η διακίνηση ναρκωτικών φαίνεται να δείχνει αυξητικές τάσεις, καθώς τις ημέρες τις καραντίνας οι διακινητές έμειναν χωρίς «πράμα», λόγω της κατακόρυφης πτώσης εισαγωγών από χώρες των Βαλκανίων και της Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα όσο περνά ο καιρός, οι αστυνομικοί θεωρούν πως θα αυξάνεται όλο και περισσότερο η εγκληματικότητα, καθώς αυξάνονται τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας, λόγω των συνεπειών στην οικονομία από την πανδημία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το