Τοπικά

Οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες στο επίκεντρο συνεδρίου που διεξάγεται στον Βόλο με τη συμμετοχή 1.000 συνέδρων 

Οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως άνεργοι, άστεγοι, άτομα με αναπηρία, κακοποιημένες γυναίκες, ανήλικοι παραβάτες, πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, ηλικιωμένοι, θύματα εμπορίας, βρίσκονται στο επίκεντρο του 7ου πανελλήνιου συνεδρίου συμβουλευτικής ψυχολογίας το οποίο ξεκίνησε χθες στον Βόλο και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή το μεσημέρι.
Στους 1.000 περίπου ανέρχονται οι σύνεδροι, αριθμός που καταδεικνύει τη μεγάλη επιστημονική εμβέλεια του συνεδρίου το οποίο διοργανώνεται από τον Κλάδο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας της ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας σε συνεργασία με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Ειδικής Αγωγής, Προσχολικής και δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Πανεπιστημιακοί, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικοί, αλλά και πολλοί φοιτητές συμμετέχουν στο συνέδριο του οποίου η επίσημη έναρξη πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο αμφιθέατρο «Κορδάτος».

Στόχοι του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Συμβουλευτικής Ψυχολογίας είναι να αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία για ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων και ιδεών και θα διευκολύνει τη συζήτηση και την κριτική προσέγγιση ευαίσθητων ή και αμφιλεγόμενων θεμάτων στον χώρο της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, να προσφέρει τη δυνατότητα σε ψυχολόγους, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς, ερευνητές/τριες, φοιτητές/τριες, αλλά και σε άλλο/η ενδιαφερόμενο/η να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, να ανταλλάξουν γνώσεις, ιδέες και εμπειρίες και να εντοπίσουν λύσεις στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Συμβουλευτική Ψυχολογία.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής και κοσμήτορας κ. Γιώργος Κλεφτάρας τόνισε πως «το θέμα του συνεδρίου εστιάζει στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες συχνά «αόρατες» στο πλαίσιο της κυρίαρχης κουλτούρας. Αναφερόμαστε σε εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε κοινωνικά και δημόσια αγαθά. Βιώνουν τον στιγματισμό, την υποτίμηση, τον πολιτισμικό ρατσισμό αλλά και πρακτικές κοινωνικές καταπίεσης, περιθωριοποίησης και αποκλεισμού, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία και στην ποιότητα ζωής τους. Συνήθως, πρόκειται για ανέργους, άστεγους, άτομα με αναπηρία ή και χρόνια προβλήματα υγείας, άτομα με διαφορετική σεξουαλικό προσανατολισμό, αποφυλακισμένους, χρήστες και πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, άτομα θρησκευτικών ή πολιτισμικών μειονοτήτων, ρομά/τσιγγάνους, μονογονεϊκές οικογένειες, ανήλικους παραβάτες, κακοποιημένες γυναίκες, ηλικιωμένους, θύματα εμπορίας trafficking, πρόσφυγες, μετανάστες και παλιννοστούντες.

Στο πλαίσιο της Συμβουλευτικές Ψυχολογίας και με δεδομένο ότι πίσω από κάθε ατομικό πρόβλημα συχνά υπάρχει ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, στόχος είναι παράλληλα με την ενδοπροσωπική ψυχολογική διάσταση και την απαλλαγή των ατόμων αυτών από τις τυχόν ενοχές και αυτομομφές για την κατάστασή τους να ενθαρρυνθούν, προκειμένου να δουν τα ζητήματα που τους απασχολούν υπό το πρίσμα του εκάστοτε πολιτισμικού και κοινωνικο-πολιτικού πλαισίου και να ενισχυθεί η ανάληψη πρωτοβουλιών για προσωπική και κοινωνική / πολιτική δράση, ώστε να γίνουν «κοινωνικά ορατά». Προϋπόθεση, βεβαίως αποτελεί η διεύρυνση της πολιτισμικής ταυτότητας του/της συμβουλευόμενου/ης, και κυρίως του/της συμβούλου καθώς και ο/η τελευταίος/α συνήθως ανήκει στην κυρίαρχη κουλτούρα και συχνά δεν έχει επίγνωση των προσωπικών του/της προκαταλήψεων, καθώς και των προνομίων που απολαμβάνει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το