Πολιτισμός

Οι καταστρεπτικές συνέπειες του πολέμου στην «Ανδρομάχη» του Βολιώτη Γιάννη Νικολαΐδη

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, το Ιερό Ίδρυμα Ελλήνων Ανατολικής Ρωμυλίας «Η Αγία Τριάδα», ο Σύλλογος Αγχιαλιτών Αθήνας και ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Αγχιάλου διοργανώνουν την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο Κυριακή 22 Αυγούστου, στις 9.00 το βράδυ, στον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Αγχιάλου (βασιλική Αγ. Δημητρίου) τη θεατρική παράσταση «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Βολιώτη και Ανατολικορωμυλιώτη Γιάννη Νικολαΐδη.
Αντί εισιτηρίου, προαιρετικά, οι θεατές μπορούν να προσφέρουν, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης ή και χρήματα για τους πυρόπληκτους.
Λίγα λόγια για την παράσταση: Η «Ανδρομάχη» είναι ένα κατά βάση αντιπολεμικό έργο. Μέσα από τα δεινά που αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ηρωίδα, διαφαίνονται οι καταστρεπτικές συνέπειες του πολέμου: Ο χαμός των αγαπημένων προσώπων, ο ξεριζωμός, η σκλαβιά και η αλαζονεία των νικητών.
Η Ανδρομάχη γνώρισε το σκληρό πρόσωπο του πολέμου και της αιχμαλωσίας, την κατάλυση της αξιοπρέπειας που καθορίζει η ελευθερία, γι’ αυτό καταριέται τους αίτιους κατονομάζοντάς τους άμεσα και σκληρά.
Το ένστικτο και η γνώση της την οδηγούν στον σωστό δρόμο και ζητεί βοήθεια από τον ευπατρίδη Πηλέα, για να γλιτώσει τον γιο της. Μετά την Άλωση της Τροίας… μετά την Άλωση της Πόλης…

Μετά την Άλωση… Η διαφύλαξη της πορείας του ανθρώπινου είδους, είναι στα χέρια και στην εσωτερική ικανότητα ορισμένων «σημαδεμένων» ανθρώπων. Αυτοί με τη στάση τους, με τον «ίσκιο» τους που λέει ο λαός, χαράζουν τον δρόμο για μια νέα αρχή, έχοντας δεδομένο το ιστορικό παρελθόν και την ουσιαστική αξιοπρέπεια της γνώσης.
Συντελεστές: Σκηνοθεσία-φωτισμοί-κίνηση: Γιάννης Νικολαΐδης, μετάφραση: Κώστας Πολιτόπουλος, μουσική επιμέλεια: Στέφανος Νικολαΐδης, σκηνικά: Μιχάλης Αγγελάκης, κοστούμια: Όλγα Σχοινά.
Η δομή του καστ: Ανδρομάχη: Φωτεινή Φιλοσόφου, Πηλέας: Γιάννης Νικολαΐδης, Μενέλαος: Νίκος Γιάννακας, Ορέστης-Αγγελιαφόρος: Γιάννης Τσιώμου, Τροφός: Έφη Θανοπούλου, Ερμιόνη: Γεωργία Αμπουράντυ.
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το