Πολιτισμός

«Οι Ιππότες του Ουρανού» από τον Χρόνη Μουστάκα

 

 

Της 

Μαρίας Αλμπανίδου,

νομικού MSc Ποινικών και 

Εγκληματολογικών Σπουδών,

αρθρογράφου, συγγραφέα

Καλημέρα, καλημέρα αγαπημένοι και αγαπημένες και καλή Κυριακή σας εύχομαι από καρδιάς! Στη σημερινή μου στήλη σας παρουσιάζω ένα πολύ ξεχωριστό ιστορικό μυθιστόρημα ενός αγαπητού φίλου με τον οποίο γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια και τον εκτιμώ για πολλά πράγματα που έχει κάνει στη ζωή του, μεταξύ των οποίων είναι και οι δουλειές που έχει κάνει κατά καιρούς και είναι όλες πολύ προσεγμένες και άρτιες. Και σας μιλάω για τον πολυτάλαντο και πολυπράγμων συγγραφέα και όχι μόνο Χρόνη Μουστάκα και το βιβλίο του «Οι Ιππότες του Ουρανού» από τις εκδόσεις Anubis, βιβλίο του 2022. 

Ο Χρόνης Μουστάκας γεννήθηκε στον Βόλο με καταγωγή από την Πάρο και την Κύθνο. Ο Φράγκος πρόγονός του φαίνεται πως του έχει αφήσει βιολογικές παρακαταθήκες κι ανοιχτά ζητήματα, όπως η αγάπη του στη μεσαιωνική ιστορία. 

Σπούδασε παιδαγωγικά σε Ελλάδα και Ιταλία. Μιλάει ιταλικά, γαλλικά, αγγλικά και ελληνικά.

Εργάστηκε στη δημόσια εκπαίδευση κι επίσης ως δημοσιογράφος με έμφαση στον πολιτισμό σε εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Η τηλεοπτική του εκπομπή «Ex-Libris» παρουσίαζε για πολλά χρόνια τα πιο σημαντικά ονόματα των γραμμάτων και των τεχνών της χώρας. Υπήρξε διευθυντής διαφόρων αξιόλογων περιοδικών, μέλος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου, συνεργάτης του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και συνεργάτης του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το μυθιστόρημα «Οι Ιππότες του Ουρανού» γράφτηκε στις Βρυξέλλες, όπου την τελευταία δεκαετία ζει ως «ανακλητός μέτοικος». Τα ιστορικά στοιχεία του έργου είναι προϊόν έρευνας σε γαλλικές, βελγικές, αγγλικές, ιταλικές και ελληνικές πηγές.

Στο παρελθόν έχει εκδοθεί το παιδικό του μυθιστόρημα «Ονειροβασίες, στη Βουνοκορφή των Μύθων» (εκδόσεις Γραφή). Έχει επίσης πρόσφατα εκδώσει το ιστορικό μυθιστόρημα «Ο Εκλεκτός του Αυτοκράτορα» από τις εκδόσεις Anubis, που εκτυλίσσεται στην Κωνσταντινούπολη και σε δεκάδες τόπους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας του 10ου αιώνα.

Σε τι αναφέρεται αυτό το ευφάνταστο πραγματικά βιβλίο;

Πρόκειται για ένα, όπως ανάφερα, ιστορικό μυθιστόρημα, όπου ο συγγραφέας μάς πηγαίνει στα τέλη του 11ου αιώνα, σε μια Ευρώπη όπου συγκλονίζεται από πολέμους, έντονα καιρικά φαινόμενα και φτώχεια. Εκεί, πέντε στρατοί της Δύσης δίνουν ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη. Προορισμός η Ιερουσαλήμ. Εκεί, συγκεντρώνονται από όλα τα βασίλεια, τα δουκάτα και της κομητείες της Δυτικής Ευρώπης, ευγενείς, απλοί ιππότες και λαός, συχνά με τις οικογένειές τους, υπακούοντας στο κάλεσμα του Πάπα Ουρβανού να ελευθερώσουν από τους μουσουλμάνους (Σελτζούκους και Άραβες Φατιμίδες της Αιγύπτου) τους Αγίους Τόπους και τις χριστιανικές χώρες που αυτοί έχουν καταλάβει. 

Πρωταγωνιστής του βιβλίου ο μοναχός Αμβρόσιος, από ένα μοναστήρι της Σκωτίας, ο οποίος μας μιλάει για το ταξίδι του μέχρι την Ιερουσαλήμ και τους Αγίους Τόπους. Επίσημος χρονικογράφος, απεσταλμένος του βασιλιά της Σκωτίας, μας περιγράφει αυτή τη Α’ Σταυροφορία και μας μιλά για όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκειά της. Αχώριστοι φίλοι του, αγαπημένοι σύντροφοι και συνοδοιπόροι σε όλο αυτό το ταξίδι ο Λάιαλ Λούκας του Ρεμπέκ, μαχητής στις τάξεις των σεργέντων της Κομητείας της Βουλώνης που σύντομα τιμήθηκε όπως του άρμοζε κι ο Έλληνας Νικόλαος Λώτας, βετεράνος δρουγγάριος του ρωμάνικου στρατού.

Το βιβλίο είναι ένα ολόκληρο πραγματικά ταξίδι, ένα μοναδικό οδοιπορικό, καθώς περιγράφει με θαυμαστό τρόπο όλες τις δυσκολίες, τις μάχες, τα προβλήματα, τις διαμάχες ανάμεσα στους βασιλιάδες και επικεφαλής της Σταυροφορίας, την υπέροχη, μοναδική και πλούσια Κωνσταντινούπολη και τέλος όλα αυτά που χρειάστηκαν να κάνουν και να υποστούν για να ελευθερώσουν την Ιερουσαλήμ. Μας μιλά όμως και για τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, την αλληλεγγύη, τη βαθιά φιλία, την πίστη σε ένα σκοπό και σε ένα όραμα, την πίστη στα θαύματα. Γιατί εντέλει είναι ένα βαθύ και μακρύ ταξίδι αυτογνωσίας όλο αυτό που σε οδηγεί κοντά στον πιο όμορφο εαυτό σου, στον πιο αληθινό εαυτό σου, όπως άλλωστε έκανε στο τέλος και στον Λάιαλ Λούκας του Ρεμπέκ. Κι όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στο βιβλίο: «Ο δρόμος για την Ιερουσαλήμ αποδείχθηκε πολύ μακρύς». Και μήπως η Ιερουσαλήμ κι οι Άγιοι Τόποι δεν ήταν ένα μεγάλο προσκύνημα στα κατάβαθα της ψυχής όλων αυτών που συμμετείχαν ως την τελική λύτρωση και κάθαρση;

Η γραφή του Χρόνη Μουστάκα είναι αναλυτική, παραστατικότατη, περιγραφικότατη, πολλές φορές ευαίσθητη και συναισθηματική και δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Μπαίνει βαθιά στην ουσία του θέματος που πραγματεύεται και καταλαβαίνεις πως γνωρίζει το αντικείμενό του άριστα. Είναι μια εξαιρετική δουλειά, η οποία προέκυψε μετά από χρόνια ενδελεχούς έρευνας και εμπεριστατωμένης μελέτης και αυτό φαίνεται.

Σας προκαλώ και σας προσκαλώ να αγοράσετε το βιβλίο και να το διαβάσετε γιατί είναι συναρπαστικό και πολύ ενδιαφέρον ιδίως για όσους αγαπούν τα ιστορικά μυθιστορήματα, αλλά όχι μόνο, και παρά τον όγκο του διαβάζεται μονορούφι.

Και σας αφήνω με κάτι που επαναλαμβάνεται στο βιβλίο και δημιουργεί ένταση και συγκίνηση:

«Ο χρόνος τρέχει, ο χρόνος σταματά. Δεν υπάρχει χρόνος! Παρά μόνο η αιώνια Ιερουσαλήμ!».

Ώς την επόμενη φορά, έχετε την αγάπη μου και καλή σας ανάγνωση!

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το