Πολιτισμός

«Οι Ηλίθιοι» σε δωρεάν παράσταση στη Ν. Ιωνία

Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε η νέα παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.- Δήμου Βόλου και τη θερμή υποδοχή με την οποία έγινε αποδεκτή από το κοινό της πόλης του Βόλου, αλλά και σε κάθε σταθμό της περιοδείας κατά την οποία παρουσιάστηκε «Οι Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον επιστρέφουν για μία ακόμη παράσταση, δωρεάν για το κοινό. Την Τετάρτη 27 Ιουνίου και ώρα 21.15 στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας θα έχουν την ευκαιρία, όσοι δεν πρόλαβαν έως τώρα, να τη δουν.
Η σπαρταριστή κωμωδία ενός από τους πιο πετυχημένους θεατρικούς συγγραφείς του εικοστού αιώνα, του Αμερικανού Νιλ Σάιμον, παίζεται διαρκώς, εδώ και 35 χρόνια, σε όλο τον κόσμο. Ανεβαίνει σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ, η σκηνοθεσία ανήκει στον Γρηγόρη Γαλάτη και τη Μπέτυ Νικολέση, η σκηνογραφία στον Αλέξανδρο Ψυχούλη, η επιμέλεια κοστουμιών στην Ασπασία Μπότα και τον Αλέξανδρο Ψυχούλη και η μουσική στον Τόλη Κόκκινο. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Βλάσσης Ζώτης, Γρηγόρης Γαλάτης, Θανάσης Ζέρβας, Γιάννης Κοτσαρίνης, Νιόβη Κωστοπούλου, Σύνθια Μπατσή, Μπέτυ Νικολέση, Μπάμπης Παυλίδης και Αποστόλης Τσιρώνης.

Ένα πρωινό του 1890 στο ουκρανικό χωριό Κουλιέντσικοφ, φτάνει ένας νεαρός δάσκαλος, ο Λεόν Τολτσίνσκι, προκειμένου να διδάξει τη Σοφία, κόρη του γιατρού του χωριού. Ο ρομαντικός δάσκαλος διακατέχεται από πάθος για τους μεγάλους κλασσικούς και ονειρεύεται να εμφυσήσει στους νέους του χωριού αυτή του την αγάπη. Ανακαλύπτει, ωστόσο, με φρίκη, πως το συγκεκριμένο χωριό βαραίνει μια παλιά κατάρα διακοσίων ετών η οποία ευθύνεται για την απόλυτη ηλιθιότητα όλων των κατοίκων, χωρίς να εξαιρείται βέβαια ούτε η κόρη του νέου του εργοδότη, την οποία παρόλα αυτά ερωτεύεται παράφορα. Οι κάτοικοι έχουν συνείδηση της ηλιθιότητάς τους αλλά εδώ και πολλά χρόνια έχουν συμβιβαστεί με την κατάστασή τους. Έχουν παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια να ξεπεράσουν τη βλακεία τους και έμαθαν να ζουν με αυτή. Πολλοί προσπάθησαν στο παρελθόν να λύσουν την κατάρα αλλά ανεπιτυχώς. Θα είναι άραγε ο ιδεαλιστής δάσκαλος ικανός να τα καταφέρει; Το εγχείρημα είναι δύσκολο γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 24 ώρες διαφορετικά θα πέσει και ο ίδιος θύμα της. Ποια σχέση έχει άραγε η λύση της κατάρας με τη μόρφωση της Σοφίας;

Όλες οι απαντήσεις δίνονται από τον Νιλ Σάιμον δημιουργό αυτού του απολαυστικού παραμυθιού για ενήλικες. Αποτελεί μια φάρσα πάνω στην ανθρώπινη βλακεία. Η ιστορία των κατοίκων του Κουλιέντσικοφ γίνεται αφορμή ώστε να θίξει ο συγγραφέας τα κοινωνικά ήθη και τα πολιτικά συστήματα που απορρίπτουν τη σκέψη και τη λογική. Καυτηριάζονται οι σοβαρές συνέπειες της κοινωνικής άγνοιας για βασικά θέματα της ζωής και η χειραγώγηση της γνώσης και της μόρφωσης.
Οι σκηνοθέτες της παράστασης σημειώνουν πως πρόκειται για «Ένα ευφυές θεατρικό παραμύθι, γραμμένο με παιγνιώδη και παρωδιακή διάθεση, μία έξυπνη φάρσα, μία σύγχρονη παραβολή, που μιλάει με άκρως ανάλαφρο και χιουμοριστικό τρόπο για τον φόβο, την υποταγή, τις προκαταλήψεις, την άγνοια, τις δεισιδαιμονίες, την χειραγώγηση των ανθρώπων. Στο τέλος, ο έρωτας δίνει τη λύση. Αντιστρέφοντας τη αρχαία παροιμιακή φράση, θα λέγαμε, εκ του εράν το οράν.»
Πληροφορίες – 2421082870, www.doepap.gr, fb: Τέχνες στο Βόλο, fb: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βόλου-Δηπεθε Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το