Άρθρα

Οι γυναίκες πρωτοπόρες στην αυτοδιοίκηση

Της Φωτεινής Κοκκινάκη

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως χώρος άσκησης πολιτικής πρέπει σε πρώτο πλάνο να έχει την ισότητα των φύλων.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενδείκνυται για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική. Είναι το πεδίο που έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καθημερινότητα. Είναι ότι πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες, γεγονός που διευκολύνει τη συμμετοχή στα κοινά.
Ο σχεδιασμός των πόλεων στην πατρίδα μας, κατασπατάλα ενέργεια και πόρους, με άναρχη οικιστική και τεχνολογική ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική και έμφυλη ανισότητα. Αυτό το μοντέλο είναι πλέον ξεπερασμένο σε παγκόσμιο επίπεδο και πρέπει με τις επιλογές της νέας Δημοτικής Αρχής να αλλάξει και στην πόλη μας .
Το μέλλον του Βόλου για να είναι βιώσιμο απαιτεί αλλαγή στον τρόπο σκέψης και ανατροπής των στερεότυπων. Χρειαζόμαστε διαφορετικό μοντέλο διοίκησης της πόλης που να στηρίζεται σε έναν συνδυασμό αντιπροσωπευτικής και αμεσοδημοκρατικής συμμετοχικής διακυβέρνησης, και στη συνεργατικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη ανάμεσα σε διαφορετικές κατηγορίες δημοτών που συγκροτούν το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης. Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να έχει ενεργό ρόλο και άποψη για τη διαμόρφωση των πολιτικών και των σχεδιασμών σε τοπική κλίμακα.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι γυναίκες, είτε ως αιρετές είτε ως πολίτες, μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.
Η δημοτική μας κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» θέλει να διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις να ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους στα κοινά και την πρόσβασή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της πόλης μας.
Οι γυναίκες στη χώρα μας είναι περισσότερες από τον μισό πληθυσμό, κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της απλήρωτης εργασίας, είναι επιφορτισμένες με πολλαπλούς ρόλους στην οικογένεια, στον επαγγελματικό στίβο και στην τοπική κοινωνία. Η σημερινή κρίση έδειξε πως οι αλληλέγγυες δομές που ξεφυτρώνουν καθημερινά στα αστικά κέντρα υποστηρίζονται στην πλειοψηφία τους από τις γυναίκες, τις γυναίκες που εργάζονται άοκνα, με ομαδικό πνεύμα, επιτυγχάνοντας σπουδαία αποτελέσματα με πενιχρά μέσα.
Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί το πιο πρόσφορο έδαφος για την ενθάρρυνση των γυναικών να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των κανόνων διαβίωσης στην πόλη τους και την επίλυση προβλημάτων που συνδέονται με την καθημερινότητά τους.

Ως επόμενη Δημοτική Αρχή θα παίξουμε ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κατάλληλου αστικού περιβάλλοντος για την ευημερία των πολιτών, που να είναι προσβάσιμο, περιβαλλοντικά βιώσιμο και ασφαλές για όλους.
Ο σχεδιασμός της πόλης μπορεί συχνά να αψηφήσει, από πρόθεση ή μη, το γεγονός ότι ο δημόσιος χώρος χρησιμοποιείται διαφορετικά από κάθε φύλο. Πολλές φορές ο αστικός και ο περιαστικός χώρος εξυπηρετεί στερεοτυπικά τις ανδρικές δραστηριότητες, καθώς έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την κυρίαρχη πατριαρχική αντίληψη για τη χρήση του δημόσιου χώρου από τους άνδρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να νιώθουν λιγότερο ασφαλείς στους αστικούς δημόσιους χώρους σε σύγκριση με τους άνδρες.
Εμείς ως Δημοτική Αρχή θα διευθετήσουμε τον δημόσιο χώρο, παίρνοντας υπόψη τη διαφορετικότητα των πολιτών ως προς τους κοινωνικούς τους ρόλους, τις ανάγκες και τις επιλογές τους σε συνδυασμό με την ηλικία τους, τη φυλή, ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Η δημιουργία και η οργάνωση υποδομών σε τοπικό επίπεδο, εφόσον ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών, αποτελούν ουσιαστικό παράγοντα που καθορίζει τον τρόπο και τον βαθμό χρήσης τους από όλους.

Η κακή συντήρηση των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων, ο κακός φωτισμός, η έλλειψη καθαριότητας και ασφαλούς παραμονής, αποτελούν κριτήρια για να μην γίνεται χρήση από όλους που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τους χώρους αυτούς.
Κατά κανόνα και το κέντρο της πόλης είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετεί συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, κυρίως άντρες, ενώ αποθαρρύνει μητέρες με μικρά παιδιά σε καρότσια, ηλικιωμένες και άτομα με ειδικές ανάγκες να χρησιμοποιήσουν τους δημόσιους χώρους του.
Σήμερα, για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς αλλά και περιβαλλοντικούς οφείλουμε να αναμορφώσουμε τις λειτουργίες της πόλης μας, να αναπτύξουμε μεγαλύτερη συνοχή του κοινωνικού της ιστού, με προϋπόθεση την ανοχή στη διαφορετικότητα, τη βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών, τη βελτίωση των μαζικών μέσων μεταφοράς, τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσω της υιοθέτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας για τα δημόσια και τα ιδιωτικά κτίρια, την ενθάρρυνση της χρήσης μη ρυπογόνων μέσων μετακίνησης, την επανάκαμψη της φύσης στην πόλη.

Η αυξημένη εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου, μπορεί να βοηθήσει να ακουστούν οι φωνές και οι προσδοκίες των γυναικών. Παράλληλα, οι γυναίκες μπορούν να δράσουν ως καταλύτες στη διαδικασία της αλλαγής και στην βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών διαβίωσης. Η νέα Δημοτική Αρχή θα γίνει ο φορέας που θα αντιμετωπίσει τις βασικές προτεραιότητες στην εξάλειψη της ανισότητας μεταξύ των πολιτών.
Για να επιτύχουμε την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, χρειάζεται ειλικρινής και διαρκής προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων σε πολιτικές και πρακτικές που θα στοχεύουν στην εξάλειψη των διακρίσεων και των προκαταλήψεων κατά του αντιθέτου φύλου..
Εμείς ως Δημοτική Κίνηση και αυριανή Δημοτική Αρχή είμαστε παρούσες και παρόντες σ’ αυτή την προσπάθεια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το