Τοπικά

Οι γεωπόνοι της Μαγνησίας ενθαρρύνουν τους παραγωγούς να συνεχίσουν τις καλλιέργειες

Στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι γεωπόνοι της Μαγνησίας ώστε να ενθαρρύνουν τους αγρότες να μη σταματήσουν να παράγουν και να καλλιεργούν τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Λάμπρου, πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι όσοι γεωπόνοι έχουν καταστήματα και προμηθεύτηκαν προϊόντα πριν την έλευση του κορωνοϊού, θα αναγκαστούν να τα πετάξουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική τους επιβίωση.

Ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας έκανε λόγο για μία πολύ δύσκολη κατάσταση, τονίζοντας πως δεν υπάρχει ομαλή ροή στην κυκλοφορία των αγροτικών προϊόντων, που θα διοχετεύονταν και ενόψει του Πάσχα στην αγορά. «Άνθρωποι είχαν κάνει τον προγραμματισμό τους για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, αλλά ο προγραμματισμός άλλαξε. Αγρότες με υπερπληθώρα προϊόντων, θέλουν να πουλήσουν για να έχουν ρευστότητα, ώστε να περάσουν στην επόμενη καλλιέργεια».

Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα για να υπερκαλυφθεί η αγορά, αλλά από ό,τι δείχνουν τα πράγματα θα μείνουν αδιάθετα. «Πολύ φοβάμαι πως οι παραγωγοί δεν θα έχουν χρήματα για να επαναεπενδύσουν και να ξανακαλλιεργήσουν. Διότι και αυτός ο κλάδος λειτουργεί όπως μία επιχείρηση. Έχεις έσοδα, επενδύεις, σπέρνεις, ξανακαλλιεργείς. Αν κάποια στιγμή ένας κρίκος της αλυσίδας σπάσει, είναι δύσκολο να διορθωθεί» επισήμανε.
Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει με τους γεωπόνους που έχουν καταστήματα, οι οποίοι προχώρησαν σε αγορές προϊόντων, λόγω και της εποχής, αλλά δεν υπάρχει ζήτηση. «Τα φυτά και τα λουλούδια έχουν ένα συγκεκριμένο χρόνο ζωής και έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτοί θα καταστραφούν οικονομικά» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν κάποιοι ΚΑΔ που έχουν ενταχθεί στα μέτρα στήριξης, όπως για παράδειγμα η ανθοκομία. Οι γεωπόνοι που έχουν μαγαζιά, δεν εντάχθηκαν και αυτό δημιουργεί προβλήματα.
Όλοι όσοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη δεντροκομία, με τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας, τη λαχανοκομία και την ανθοκομία κ.ά. πλήττονται, όπως πλήττονται και οι κλάδοι που είναι σε άμεση συνάρτηση με την παραγωγή.
«Παρακαλούμε και ενθαρρύνουμε τους παραγωγούς να συνεχίσουν να καλλιεργούν, γιατί ζωή θα υπάρχει και μετά τον κορωνοϊό. Υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται να εγκαταλείψουν πλήρως τις καλλιέργειές τους και τους ενθαρρύνουμε, ώστε να μην το κάνουν» σημείωσε ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας για να προσθέσει πως τα προϊόντα που αρχίζουν να παράγονται τώρα, η συγκομιδή τους θα γίνει μετά από ένα εξάμηνο.
«Παροτρύνουμε την κυβέρνηση να σκύψει πάνω στο πρόβλημα, ώστε να μην το βρει μπροστά της και να ενθαρρύνει τους αγρότες με όποιον τρόπο, ακόμη και με οικονομική ενίσχυση, ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν» επισήμανε.

«Η αγροτική παραγωγή χρειάζεται χειρωνακτική εργασία και πολλούς ανθρώπους. Χρειάζονται πολλά χέρια, κάτι που δεν υπάρχουν σήμερα, λόγω του φόβου του κορωνοϊού, δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή» ανέφερε για να συμπληρώσει πως νωπά προϊόντα που είχαν προγραμματιστεί προς πώληση για την εποχή αυτή και ενόψει του Πάσχα, θα πεταχτούν.
«Η κυβέρνηση πιστεύω συνολικά ότι θα επανεκτιμήσει την κατάσταση και ελπίζουμε να βοηθήσει όλες τις τάξεις που πλήττονται. Μιλάμε για έναν πραγματικό πόλεμο χωρίς όπλα και χωρίς να το έχουμε καταλάβει» σημείωσε ο κ. Λάμπρου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το