Τοπικά

Οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας πρόθυμοι να συμβάλουν στη μελέτη για τα αίτια της θνησιμότητας

Την επιθυμία τους να συνδράμουν στη διεξαγωγή της μελέτης για τη νοσηρότητα και θνησιμότητα στη Θεσσαλία και ειδικότερα στη Μαγνησία εκδηλώνουν οι φαρμακοποιοί του Νομού Μαγνησίας οι οποίοι άλλωστε διαθέτουν και την πλήρη εικόνα για την κίνηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων που καταναλώνονται στην περιοχή μας.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης δήλωσε πως «τα αποτελέσματα της μελέτης για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα στον πληθυσμό της Μαγνησίας ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Μάλιστα στην εκδήλωση μάθαμε πως επίκειται και δεύτερη φάση της μελέτης που θα αναφέρεται περισσότερο στα αίτια των αποτελεσμάτων. Εμείς ως φαρμακοποιοί είμαστε στη διάθεση της επιστημονικής επιτροπής να συμβάλλουμε καταθέτοντας τα στοιχεία που έχουμε. Διαθέτουμε πλήρη εικόνα των κατηγοριών των φαρμάκων που διακινούνται στη Μαγνησία μέσω της ΗΔΙΚΑ και η οποία ελέγχει τις συνταγές του ΕΟΠΥΥ. Επίσης έχουμε εικόνα και για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Εάν και εφόσον γίνεται αποδεκτό από τους διοργανωτές, εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε και θα είναι καλό να αναζητηθούν τα αίτια για αυτά τα αποτελέσματα».

Ο κ. Ματσιόλης ανέφερε πως «πριν από δύο χρόνια είχαμε σκεφτεί ως φαρμακευτικός σύλλογος, στις πόλεις που υπάρχουν οι έδρες των Πανεπιστήμιων να καταγράφονται περιστατικά και θεραπείες για να υπάρχει μια γενική εικόνα των νοσημάτων στην κάθε περιοχή. Αυτό δεν προχώρησε. Ωστόσο, στο πλαίσιο της συνεργασίας και της συστράτευσης μπορούν να καταφέρουν αποτελέσματα οι φορείς».
Ο κ. Ματσιόλης αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση εκδήλωσης της κοπής πίτας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο από τους τρεις υγειονομικούς φορείς της πόλης, φαρμακοποιούς, γιατρούς και οδοντίατρους.

«Οι τρεις υγειονομικοί φορείς είναι ενωμένοι από τα κοινά προβλήματα που έχουν. Αυτή η συστράτευση ξεκίνησε το 2016 με το ασφαλιστικό και τα προεδρεία των υγειονομικών συλλόγων έχουν βρει τη χημεία για να συμπορεύονται σε διάφορα θέματα. Άλλωστε υπάρχουν και άλλα ζητήματα που βρίσκουν μαζί τους υγειονομικούς φορείς, όπως είναι η ρύπανση του αέρα, το θέμα του νερού. Εμείς καλούμαστε από την πολιτεία να δώσουμε τη δικιά μας απάντηση για τα θέματα αυτά».
Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών επισήμανε και η φετινή εκδήλωση στέφθηκε από επιτυχία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το