Κόσμος

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να δωρίσουν 100 εκατ. δόσεις εμβολίου σε φτωχότερα έθνη

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν σήμερα να δωρίσουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε φτωχότερα έθνη μέχρι το τέλος του έτους, καθώς οι προμήθειες αυξάνονται σταθερά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής, οι 27 ηγέτες, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν, δεσμεύονται να συνεχίσουν τις προσπάθειες «για την αύξηση της παγκόσμιας ικανότητας παραγωγής εμβολίων για την κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών».

Οι ηγέτες ζήτησαν επίσης να προχωρήσει το έργο που διασφαλίζει την παγκόσμια και ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια Covid-19 και επανέλαβαν την υποστήριξή τους για τον μηχανισμό COVAX που υποστηρίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το COVAX στοχεύει στη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Το πρόγραμμα
Οι ηγέτες αναγνώρισαν ότι ο εμβολιασμός επιτέλους επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από μια οδυνηρά αργή έναρξη σε σύγκριση με τις επιτυχημένες προσπάθειες στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το Ισραήλ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε στοιχεία στους ηγέτες που υποδηλώνουν πως 300 εκατομμύρια δόσεις θα έχουν παραδοθεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τα τέλη Μαΐου, με περίπου το 46% του ενήλικου πληθυσμού στο σύνολο των 450 εκατομμυρίων να λαμβάνει τουλάχιστον μία πρώτη δόση του εμβολίου.
Όσο για τα εμβόλια που θα δοθούν σε φτωχότερα έθνη, δεν είναι σαφές ποιας εταιρείας θα είναι αυτά, σημειώνει το AP.

Προς το παρόν, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εγκρίνει τα εξής τέσσερα: Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το