Τοπικά

Οι εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων θυμούνται τις δραματικές στιγμές στα Τέμπη

Έναν χρόνο μετά την μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, η Ελλάδα θρηνεί δεκάδες νεκρούς και τραυματίες μετά τη μετωπική σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας της εταιρείας Hellenic Train με εμπορική αμαξοστοιχία της ίδιας εταιρείας, οι εθελοντές της ΛΕΔ Μαγνησίας, μιλώντας στη «Θ», θυμούνται λεπτό προς λεπτό τις δραματικές στιγμές που ακολουθούν κι όσα έζησαν στο σημείο της τραγωδίας που επιχείρησαν.
Ο αντιπρόεδρος της ΛΕΔ Μαγνησίας κ. Βασίλης Ηλιόπουλος θυμάται «Ώρα 00.35 χτυπά το τηλέφωνο και με ενημέρωνε εθελοντής της Λέσχης ότι μέσω ασυρμάτου ακούει για ατύχημα με τρένα στα Τέμπη, χωρίς να έχουμε πολλές πληροφορίες. Άμεσα κινητοποιηθήκαμε τρία άτομα, εγώ, ο Θεμιστοκλής Παπαδημητρίου και ο Αδάμ Σκούφος και μεταβαίνουμε στην περιοχή για να βοηθήσουμε σε πρώτο χρόνο και αν χρειάζεται να κινητοποιήσουμε μεγαλύτερη ομάδα. Λίγο μετά τις 02.20 φθάνουμε με διασωστικό και υγειονομικό εξοπλισμό. Πρώτες εικόνες απόκοσμες και συνταρακτικές. Παντού διαλυμένα βαγόνια, φωτιά και η μυρωδιά της καμένης σάρκας».
Σύμφωνα με τους εθελοντές της ΛΕΔ Μαγνησίας, δεκάδες πυροσβέστες και άντρες της ΕΜΑΚ επιχειρούν στο πεδίο, τα ασθενοφόρα πηγαινοέρχονται και αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις του στρατού ασφαλίζουν την περίμετρο του χώρου.
Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, «δηλώσαμε την παρουσία μας στον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας και μας ζητήθηκε να παραμείνουμε και να βοηθήσουμε επικουρικά σε όσους ενεργούσαν μέσα στα βαγόνια. Οι άντρες της ΕΜΑΚ είχαν μπει στο βαγόνι που κάηκε και ακόμα έβγαιναν πυκνοί καπνοί και κάθε τόσο ένας μαύρος σάκος έβγαινε. Όταν μεταφέραμε στα ασθενοφόρα σάκους, απορούσαμε, αν μέσα υπήρχε ανθρώπινο σώμα, αφού το βάρος ήταν πολύ μικρό. Άλλες ομάδες πυροσβεστών και διασωστών ερευνούσαν στα κατεστραμμένα βαγόνια για σημεία ανθρώπινης ύπαρξης. Συγχρόνως μεγάλα μηχανήματα έργου, καθάριζαν και έστρωναν τον χώρο περιμετρικά για να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση. Πριν ξημερώσει δύο μεγάλοι γερανοί έφθασαν και εγκαταστάθηκαν. Τα δύο βαγόνια είχαν γίνει ένας τεράστιο πολτός μετάλλων. Σε κάθε κομμάτι από τα βαγόνια που αποκολλούσαν οι γερανοί έψαχναν οι διασώστες και συχνά έβρισκαν είτε σορό είτε μέρος σορού».


Οι εθελοντές της ΛΕΔ, αντιλαμβάνονται από τα συντρίμμια αυτά, δεν υπήρχε ελπίδα επιζώντα και οι ίδιοι δημιουργούν ανθρώπινη αλυσίδα για να μεταφέρουν και να απομακρύνουν τα μικρότερα συντρίμμια σε άλλο χώρο, ελέγχοντας παράλληλα για ανθρώπινα ίχνη που συγκέντρωναν σε σάκους «χτενίζοντας» περιμετρικά και γύρω από τα βαγόνια τον χώρο. «Μεταφέραμε φορεία, σάκους και εργαλεία και ό,τι μας ζητούσαν από και προς τα σημεία που ενεργούσαν οι διασώστες της ΕΜΑΚ και Πυροσβεστικής. Με το πρώτο φως μας ζητήθηκε να χτενίσουμε την περιοχή περιμετρικά μέχρι και τον Πηνειό για τυχόν ευρήματα ή στοιχεία για άτομα που προφανώς απομακρύνθηκαν και είναι τραυματίες η νεκροί» συγκλονίζει ο Βασίλης Ηλιόπουλος και οι εθελοντές που συνέδραμαν.
Η Πολιτική Προστασία, ευχαρίστησε τους εθελοντές για την άμεση και ουσιαστική συνδρομή τους, οι οποίοι στη συνέχεια, συνέδραμαν και στο έργο της Αστυνομίας, για τη συγκέντρωση και μεταφορά των αποσκευών και των προσωπικών αντικειμένων των επιβατών από τα τελευταία βαγόνια, κάνοντας ακόμη έναν περιμετρικό έλεγχο για συλλογή ανθρωπίνων ιχνών.
«Παραμείναμε μέχρι τις 19.00 που δόθηκε λήξη των εργασιών της ημέρας από την Πυροσβεστική και απομάκρυνση από τον χώρο. Οι εικόνες και οι εμπειρίες που ζήσαμε ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας και όσο και αν λέμε ότι έχουμε μάθει μετά από τόσα που έχουμε ζήσει να τα ξεπερνάνε όλο και κάτι μένει και μας ακολουθεί», τονίζουν.


Οι εθελοντές αναφέρονται και στους συγγενείς θυμάτων που τους πλησίαζαν για πληροφορίες. «Τι μπορείς να πεις σε ένα γονέα, ή συγγενή που με μια φωτογραφία στα χέρια προσπαθούσε να μάθει μια πληροφορία και να πάρει ελπίδα; Προσπαθούσαμε να μην ερχόμαστε σε επαφή για να μην δώσουμε ψεύτικες ελπίδες, ή την άσχημη πραγματικότητα ότι από εκεί μέσα δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας. Πολλές φορές σκεφτόμασταν ότι θα μπορούσαν να είναι δικά μας παιδιά ή συγγενείς στα θύματα και πως θα τα αντιμετωπίζαμε», λένε χαρακτηριστικά
Οι διασώστες όμως κι όσοι επιχείρησαν σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία είναι κι άνθρωποι κι όπως αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος «Είδαμε επαγγελματίες διασώστες να λυγίζουν από τις εικόνες, γονείς να προσπαθούν να μάθουν κάτι για το παιδί τους και ένας υπεράνθρωπος αγώνας από όλους Πυροσβέστες ,ΕΜΑΚ, ΕΚΑΒ, Αστυνομία, Στρατό, Πολιτική Προστασία και Εθελοντές να βρίσκεται σε εξέλιξη».
Ο ίδιος θυμάται την τραγωδία στην Όθρυ αναφέροντας ότι «Ως εθελοντές έχουμε ζήσει άσχημες καταστάσεις και προσωπικά εγώ αρχίζοντας από το C130 στην Όθρυ με τα 63 θύματα και πολλές άλλες άσχημες καταστάσεις, αλλά σίγουρα οι εικόνες και αυτά που ζήσαμε στα Τέμπη είναι κάτι που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ».
Οι εθελοντές της ΛΕΔ, μνημονεύουν όλους όσους συνέδραμαν στο συμβάν, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά τους σε όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους, με την ευχή «να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μνήμες διασωστών ΕΟΔ Μαγνησίας ένα χρόνο μετά το δυστύχημα Τεμπών

Ήταν 28 Φεβρουαρίου 2023, όταν ο χρόνος σταμάτησε για τις οικογένειες 57 ανθρώπων αλλά και…

28 Φεβρουαρίου 2024

Νέα αρχή για τον τόπο μας: «Έξι μήνες μετά και η Πάλτση έχει αφεθεί στην τύχη της»

  Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή της Πάλτσης αναδεικνύουν με νέα τους…

28 Φεβρουαρίου 2024

Κοπή Βασιλόπιτας Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας

  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοπή βασιλόπιτας του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, την Κυριακή 25…

28 Φεβρουαρίου 2024

Κάλεσμα για συγκέντρωση στον Αλμυρό

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αλμυρού - Σούρπης, η Ομάδα Γυναικών Αλμυρού και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων…

28 Φεβρουαρίου 2024

Παρουσιάστηκε το Ημερολόγιο για τα δέκα χρόνια του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός»

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις 21/2, στο Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας, η παρουσίαση της Επετειακής Έκδοσης –…

28 Φεβρουαρίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Τετάρτης 28/2

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: COSMOTE SPORT 1 17.00 Παναιτωλικός-Ολυμπιακός -Ζ-…

28 Φεβρουαρίου 2024