Τοπικά

Οι εργαζόμενοι στην “Κασσαβέτεια” καταγγέλλουν την απαξίωση των αγροτικών φυλακών

Την απαξίωση του θεσμού των αγροτικών καταστημάτων κράτησης καταγγέλλει η Ένωση Υπαλλήλων του Ειδικού Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας σημειώνοντας ότι έχουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική επανένταξη, ιδιαίτερα νέων κρατουμένων. «Οι Αγροτικές Φυλακές έχουν αφεθεί σχεδόν στην τύχη τους χωρίς προσωπικό και κρατούμενους, χωρίς ουσιαστική τεχνολογική ενίσχυση, χωρίς σύγχρονα μέσα εκμετάλλευσης των παραγωγικών μονάδων» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση και υπογραμμίζει ότι η έναρξη εφαρμογής του Ν. 4760/2020, περί των προϋποθέσεων μεταγωγής κρατουμένων στα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια εφαρμογή των μέτρων της επιδημίας covid-19 έχουν οδηγήσει στη δραματική μείωση του αριθμού των κρατουμένων.
Αναφερόμενη στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβέτειας η Ένωση αναφέρει: «Από τις 200 θέσεις κρατουμένων που μπορούν να φιλοξενηθούν στο Κατάστημα η δύναμή του αυτή τη στιγμή είναι 76 άτομα εκ των οποίων τα 22 είναι ανήλικοι κρατούμενοι».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει:
«Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι και το εργατικό δυναμικό σε κρατούμενους έχει μειωθεί κατά 70%-80% με συνέπεια λόγω της έλλειψης ομάδας εργαζομένων κρατουμένων να καθίσταται αδύνατη η εφαρμογή όλων των καλλιεργητικών εργασιών στα φυτά μεγάλης καλλιέργειας και στα χορτοδοτικά επηρεάζοντας αρνητικά τις επόμενες καλλιέργειες.
Στην ελαιοκαλλιέργεια απαραίτητες εργασίες (κλάδεμα, ψεκασμοί κ.λπ.) που θα έπρεπε να λάβουν χώρα δεν κατέστη εφικτό να γίνουν και αυτό προφανώς θα επηρεάσει τις επερχόμενες παράγωγες ελαιόκαρπου.
Στον Λαχανόκηπο οι ελάχιστοι εξωτερικοί κρατούμενοι που απασχολούνται και η παντελής έλλειψη οργανωμένων ομάδων εργασίας δημιουργούν έντονο πρόβλημα στη διεκπεραίωση των καλλιεργητικών φροντίδων, ενώ σύντομα εργασίες όπως η συγκομιδή και η διαλογή, θα καταστούν αδύνατες με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της παραγωγής να καταστραφεί.

Στη ζωική παραγωγή προβλήματα σε παραγόμενες ζωοτροφές καθώς και η έλλειψη εξωτερικών κρατουμένων σε πλήθος και εμπειρία επί των αντικειμένων των εκτροφών, δημιουργούν προβλήματα ως προς την υγιεινή διαβίωση των εκτρεφόμενων ζώων και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.
Στα γεωργικά μηχανήματα η έλλειψη έμπειρων χειριστών γεωργικών ελκυστήρων και παρελκόμενων καθιστά αδύνατη τη χρήση και συντήρηση των πεπαλαιωμένων μηχανημάτων για την εκτέλεση βασικών γεωργικών εργασιών.
Συμπερασματικά, οι εργαζόμενοι κρατούμενοι αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της παραγωγικής διαδικασίας του αγροτικού καταστήματος. Με τη συνεχή ενασχόληση τους εκπαιδεύονται, δημιουργούν, παράγουν, επεξεργάζονται προϊόντα προσφέρουν, συνεργάζονται, διαδικασία που αποτελεί βασικό μέρος στην κοινωνική τους επανένταξη. Η συνεχής έλλειψη εργαζομένων κρατουμένων θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα λειτουργικά προβλήματα απαξιώνοντας έτσι την ύπαρξή της.
Σημαντική είναι και η έλλειψη εξειδικευμένου διοικητικού, επιστημονικού και φυλακτικού προσωπικού».

Σχολιάζει επίσης ότι η απαξίωση των αγροτικών καταστημάτων κράτησης ενδεχομένως δεν είναι τυχαία και θέτει ερωτήματα αναφορικά με ιδιωτικοποιήσεις στον χώρο των φυλακών.
«Η απαξίωση αυτή είναι τυχαία; Μήπως στόχος της κυβέρνησης είναι οι ιδιωτικοποιήσεις στον χώρο των φυλακών;» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
«Ο δρόμος άνοιξε με το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας και του πυροσβεστικού σώματος, όπου υπάρχει η διάταξη για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στο άρθρο 185. Επίσης, στο σχέδιο νόμου 4412/2016 άρθρο παρ. 3 προβλέπεται η δυνατότητα παραχώρησης από το κράτος σε ιδιώτη εργολάβο υποστηρικτικών υπηρεσιών και λειτουργιών της εγκατάστασης, διάταξη που δίνει τη δυνατότητα διείσδυσης ιδιωτών σε λειτουργίες της φυλακής.
Είναι ακόμη γνωστό ότι τα 1000 στρέμματα έκταση «φιλέτα» του Αγροτικού Καταστήματος Κασσάνδρας Χαλκιδικής έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση και εκμετάλλευση, μέσα στα οποία στεγάζονται ποιμνιοστάσια, αρμεκτήρια, εγκαταστάσεις διαβίωσης κρατουμένων, σύμφωνα με έγγραφο της Ένωσης Υπαλλήλων ΑΚΚ Κασσάνδρας της 8-9-2020 (αρ. πρωτ. 8/20), ήταν διακαής πόθος παρακείμενης ξενοδοχειακής μονάδας. Όπως φαίνεται, μετά από ασφυκτικές πιέσεις τα κατάφερε να υλοποιήσει, διότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν από την εκεί διεύθυνση, δόθηκε εντολή άμεσα να μετακινηθούν το ποίμνιο και οι εγκαταστάσεις από τον χώρο που βρίσκονται από ιδρύσεως της φυλακής.

Οι παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις ταυτόχρονα με τις εξελίξεις στη Χαλκιδική και αλλού, καθώς επίσης και η αναζήτηση χώρων – «οικοπέδων» για επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων μέσα από το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης» μας κάνουν να προβληματιζόμαστε και να ανησυχούμε μήπως οι εκτάσεις του Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβέτειας προορίζονται να γίνουν ακόμη ένα «φιλέτο» για κέρδη από ιδιώτες, εις βάρος του σημαντικού κοινωνικού ρόλου που μπορούν να αναπτύξουν στην κοινωνική επανένταξη κρατουμένων.
Εμείς οι εργαζόμενοι του Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβέτειας, κάνουμε γνωστό ότι δεν θα επιτρέψουμε άλλο την απαξίωση του Αγροτικού Καταστήματος. Θα αγωνιστούμε για τη διαφύλαξη αυτού του θεσμού και θα αντιπαλέψουμε τους όποιους σχεδιασμούς γίνουν εις βάρος των κρατουμένων και των εργαζομένων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το