Υγεία

Oι επιστήμονες ανακάλυψαν ποιους προτιμούν τα κουνούπια

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Οι έγκυες γυναίκες, οι αθλητές, τα άτομα με ομάδα αίματος Ο, και εκείνοι που πίνουν αλκοόλ είναι οι ομάδες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τσιμπηθούν από τα κουνούπια, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Ιατρικό Κέντρο McKinney, στο Ντάλας. Αυτές οι ομάδες θα πρέπει να λαμβάνουν και τα περισσότερα μέτρα προστασίας, δηλώνει ο Τζον Στέντμαν από το Ιατρικό Κέντρο. Σύμφωνα με την έρευνα, μπορεί εσείς να χαλαρώνετε απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί στη βεράντα, ωστόσο την ίδια ώρα γίνεστε με κάθε γουλιά όλοι και πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια της περιοχής, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματός σας. Ποιοι είναι όμως οι άλλοι παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους «κουνουπομαγνήτες;».

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που είναι έγκυες εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο προσελκύει τα κουνούπια. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό αυτή την εποχή λόγω του ιού Ζίκα που ενέχει κίνδυνο για σοβαρές γενετικές ανωμαλίες, αν οι γυναίκες μολυνθούν από αυτόν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα κουνούπια προσελκύονται επίσης από το γαλακτικό οξύ, μια ένωση που παράγεται από τον οργανισμό, ιδίως μετά την άσκηση, κάτι που σημαίνει ότι δρομείς και εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους οι οποίοι ιδρώνουν είναι πιο πιθανό να δαγκωθούν. Επιπλέον, μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος O είχαν 83 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να δαγκωθούν. Οι άνθρωποι με ομάδα Α φαίνεται να έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο. Οι ειδικοί συστήνουν εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET, picaridin, ή έλαιο ευκαλύπτου, τα οποία σε δοκιμές έχουν αποδειχτεί πιο αποτελεσματικά. Συστήνουν βεβαίως και μια χαλαρή στάση, αφού τα κουνούπια δεν πρέπει να σταθούν ικανά να μας στερήσουν το κρασάκι στη βεράντα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το