Τοπικά

Οι επαγγελματίες των Παλαιών φοβούνται για “λουκέτο” στα καταστήματά τους από τις αλλαγές στην περιοχή

Με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Θάνο Θεοδώρου θα συναντηθούν αύριο στις 2 το μεσημέρι οι επιχειρηματίες των Παλαιών προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τα έργα που σχεδιάζει στην περιοχή ο Δήμος Βόλου. Οι επιχειρηματίες θα εκφράσουν στον αντιδήμαρχο την πεποίθησή τους ότι εάν ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων, όπως την έχει σχεδιάσει η δημοτική αρχή, θα κλείσουν πολλά, ίσως και όλα τα καταστήματα της περιοχής.
Οι προτάσεις των επαγγελματιών:

“κ. Αντιδήμαρχε
μετά τη συνάντηση που είχαμε μαζί σας, πριν από 2 περίπου εβδομάδες σε θετικό κλίμα, και την ενημέρωση που μας κάνατε και τα σχέδια που μας στείλατε σας καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις.
Πιστεύουμε ότι όλοι συμφωνούμε πως τα Παλιά ήταν και παραμένουν μια κατ’ εξοχήν εμπορική περιοχή, με την πλειοψηφία των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται να είναι καταστήματα αγροτικών μηχανημάτων, ζωοτροφών κι άλευρων, ναυτιλιακών ειδών, ρούχων εργασίας και διαφόρων εργαλείων. Χωρίς καμιά αμφιβολία λοιπόν είναι αναγκαίο να υπάρχει εύκολη πρόσβαση για οχήματα αλλά και αρκετοί χώροι στάθμευσης προκειμένου να γίνεται φόρτωση όλων αυτών των εμπορευμάτων. Η πρόσβαση και η στάθμευση είναι απολύτως απαραίτητες ακόμα και για τα καταστήματα εστίασης και τα τσιπουράδικα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, για την αναγκαία τροφοδοσία. Με βάση τα παραπάνω είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια ότι η μετατροπή ακόμα κι ενός δρόμου σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας (κάγκελα στα πεζοδρόμια, μη στάθμευση αυτοκινήτων, ένα ρεύμα μόνο) θα σημαίνει οικονομική εξόντωση και οριστικό κλείσιμο αρκετών καταστημάτων.
Κάτι τέτοιο, ειδικά την περίοδο που διανύουμε που λόγω οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω COVID-19 η κατάσταση έχει γίνει αβάσταχτη, είμαστε σίγουροι ότι κανείς δεν το θέλει κι όλοι το απευχόμαστε.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την ανάγκη για εύκολη πρόσβαση που χρειάζονται i) οι κάτοικοι της περιοχής, ii) οι γονείς που κάθε πρωί και κάθε μεσημέρι φέρνουν και παίρνουν τα παιδιά τους από το Δημοτικό σχολείο της περιοχής, αλλά και iii) την αύξηση που θα υπάρχει λόγω των νέων κτιρίων του Πανεπιστημίου που δημιουργούνται δίπλα ακριβώς από τα ΚΤΕΛ, είναι εύλογο ότι στα Παλιά πρέπει να υπάρχει πρόσβαση με ομαλή κι εύκολη ροή κι όχι με κάποιους περιορισμούς που θα δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα.
Τέλος η μετατροπή της Μητροπολίτου Γρηγορίου σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας εκτός από κυκλοφοριακή επιβάρυνση στην περιοχή των Παλαιών, θα δημιουργήσει αρνητικά αποτελέσματα (μποτιλιάρισμα) ακόμα και στο κομμάτι που είναι πάνω από την Γρηγορίου Λαμπράκη, αφού εξυπηρετεί πάρα πολύ κόσμο, από διάφορες περιοχές που θέλουν να πάνε προς το λιμάνι ή το κέντρο του Βόλου, ενώ η κατάργηση του φωτεινού σηματοδότη θα έχει επίσης πολύ αρνητικές παρενέργειες και αύξηση των τροχαίων (ευτυχώς χωρίς απώλειες) που ήδη συμβαίνουν στο σημείο αυτό.

Με βάση τα παραπάνω μια πρόταση με πολλά θετικά στοιχεία θεωρούμε ότι είναι η παρακάτω:
1. Να γίνει ανάπλαση των πεζοδρομίων της περιοχής και να επιδιορθωθούν όλα όσα χρειάζονται φτιάξιμο, προκειμένου να εξυπηρετούνται τόσο οι πεζοί όσο κι ΑΜΕΑ. Χωρίς όμως να υπάρχει διαπλάτυνση τους που θα επιφέρει κυκλοφοριακή συμφόρηση. Άλλωστε ακόμα και όσους κινούνται με τα πόδια από τα ΚΤΕΛ υπάρχουν διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν ώστε να κινηθούν άνετα και με ασφάλεια.
2. Να μπουν φανοστάτες οι οποίοι αναμφίβολα θα φωτίσουν και θα ομορφύνουν την περιοχή αλλά όχι κάγκελα δεξιά κι αριστερά κάποιου δρόμου.
3. Να φτιαχτεί το οδόστρωμα που σε αρκετά σημεία είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, αλλά να μην γίνει η Μητροπολίτου Γρηγορίου δρόμος ήπιας κυκλοφορίας παραμείνουν όλες οι θέσεις στάθμευσης που υπάρχουν τώρα.
Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο τόσο η περιοχή των Παλαιών και θα αναβαθμιστεί και δεν θα χάσει τη λειτουργικότητά της και τον εμπορικό της χαρακτήρα”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το