Ελλάδα

Οι δημοσκοπήσεις και η μάχη για την «προεκλογική» ατζέντα

Στο μικροσκόπιο των κομμάτων βρίσκονται τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου φανερών και μυστικών, καθώς η χώρα έχει μπει για τα καλά σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο. Τα επικοινωνιακά επιτελεία σε Μαξίμου και Πειραιώς καταστρώνουν τα σχέδια τους με στόχο να φέρουν τον αντίπαλο τους, στο δικό τους γήπεδο. Η μάχη της… πολιτικής ατζέντας που θέλει να επιβάλλει το κάθε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα όσο θα πλησιάζουμε προς τις κάλπες είναι καθημερινή και ήδη αρχίζει σταδιακά να ξεδιπλώνεται.

Μαξίμου: Οικονομία – ΝΔ: ανασφάλεια στις αγορές
Η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική «έκαψε» την κυβερνητική φιέστα για την έξοδο από το μνημόνιο. Το Μαξίμου μετά τους τραγικούς χειρισμούς, προχώρησε με σημαντική καθυστέρηση σε απομακρύνσεις των εμπλεκομένων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ παράλληλα επιχείρησε επικοινωνιακά να ξεφύγει από την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, βάζοντας στην ατζέντα τις παροχές που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την ΔΕΘ και την πορεία της οικονομίας. Η κίνηση αυτή μπορεί να σταμάτησε την δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ και να έδωσε ορισμένα σημάδια ανάκαμψης, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα, όπως ομολογούν και τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, είναι το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων.

Για αυτόν, άλλωστε, το λόγο και με συνεχείς τους δηλώσεις κυβερνητικά στελέχη επιμένουν σε αυτό το θέμα, το οποίο εκτιμούν πως είναι ικανό να αντιστρέψει το κλίμα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Σε σειρά παρεμβάσεών του τις τελευταίες ημέρες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται αισιόδοξος για το θέμα, ενώ πρόσφατο δημοσίευμα της “Καθημερινής” έφερε την γερμανίδα καγκελάριο να είναι κατ’αρχήν σύμφωνη με ένα τέτοιο σενάριο, υπό όρους.

Η κατρακύλα των τραπεζικών μετοχών την “Μαύρη Τετάρτη” χάλασε ωστόσο το κλίμα για την κυβέρνηση, καθώς αποκάλυψε τον εύθραυστο χαρακτήρα της όποιας επιστροφής στην κανονικότητα, τις ανησυχίες των επενδυτών αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΝΔ αναμένεται να εντείνει την επίθεση της, κάνοντας λόγο για ανησυχητικά μηνύματα που εκπέμπει η ελληνική οικονομία αλλά και για ανικανότητα της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την οικονομική εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της χώρας.

«Η Ελλάδα σε αντίθεση με όλες τις χώρες που πέρασαν οικονομική κρίση είναι η μόνη που παραμένει εκτός αγορών. Τίποτα δεν προμηνύει ότι θα αποκαταστήσει σύντομα την αξιοπιστία της παρά τους πανηγυρισμούς του κ. Τσίπρα για τη δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια» ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Μαξίμου: Ακραία η «γαλάζια» ρητορική – ΝΔ: Σκοπιανό
Σε ένα προσφιλές θέμα που συσπειρώνει του ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, επενδύει το τελευταίο διάστημα το Μαξίμου, επιχειρώντας να συνδέσει την ΝΔ με την ακροδεξιά ρητορική. Η αρχή έγινε με το πρώτο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και συνεχίστηκε με τις επιθέσεις που δέχονται βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λόγω του Σκοπιανού κατηγορώντας ουσιαστικά την αξιωματική αντιπολίτευση για διχαστικό λόγο απέναντι σε αυτό το εθνικό ζήτημα. Την ίδια επικοινωνιακή τακτική ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στη ΝΔ και για το ζήτημα της ασφάλειας.

Από την άλλη πλευρά η ΝΔ «ποντάρει» από την πρώτη στιγμή στο Σκοπιανό, καθώς με την κατηγορηματική της στάση απέναντι στην Συμφωνία των Σκοπίων, εκτιμά ότι δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή και κυρίως στους ΑΝΕΛ που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Παράλληλα, θεωρεί ότι έτσι ανοίγει σε μεγάλο βαθμό η δημοσκοπική ψαλίδα στην Βόρεια Ελλάδα γεγονός που αποτυπώθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της ΔΕΘ. Επίσης η Πειραιώς παίρνει σαφείς αποστάσεις από τους χαρακτηρισμούς που εξαπολύει η κυβέρνηση εναντίον όσων συμμετείχαν στα συλλαλητήρια εναντίον της συμφωνίας για το Μακεδονικό, στηρίζοντας μάλιστα ορισμένες από τις συγκεντρώσεις με την ενεργή συμμετοχή κορυφαίων «γαλάζιων» στελεχών.

Οι πρόσφατες εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα και τις διαφαινόμενες πρόωρες εκλογές στην γειτονική χώρα προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία και στα δύο κόμματα. Το Μαξίμου μπορεί να φαίνεται ότι πήρε μια βαθιά ανάσα καθώς η κυβερνητική συνοχή ανάμεσα στους δύο “συνεταίρους” δοκιμάζονταν καθημερινά την τελευταία περίοδο, ωστόσο είναι πιθανό μια πρόωρη κάλπη στην πΓΔΜ να στείλει τη συμφωνία στις καλένδες. Από την άλλη πλευρά, στη ΝΔ μπορεί να μην έκρυβαν την ικανοποίηση τους για την μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα των Σκοπίων, ωστόσο τόνιζαν πως τίποτα ακόμα δεν έχει τελειώσει. Δεν αποκλείεται οι εξελίξεις στην γειτονική χώρα να αργήσουν και να κληθεί η επόμενη κυβέρνηση, να βγάλει τα «κάστανα από την φωτιά».

Μαξίμου: Παράγοντας σταθερότητας – ΝΔ: Μόρια
Ο πρωθυπουργός τόσο κατά την πρόσφατη παρουσία του στην Νέα Υόρκη στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όσο και στις συναντήσεις του με ευρωπαίους ηγέτες, επιχειρεί να αναδείξει πως με την την πολιτική που ακολουθεί ενισχύει το προφίλ της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Τον ίδιο επικοινωνιακό δρόμο ακολούθησε στην ΔΕΘ που τιμώμενο πρόσωπο ήταν οι ΗΠΑ αλλά και με την στάση του για την επίλυση στο Σκοπιανό.
Η αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη επιχειρεί να «γκρεμίσει» το ευρωπαϊκό και προοδευτικό προφίλ που θέλει να «χτίσει» ο Αλέξης Τσίπρας, προτάσσοντας την κατάσταση που επικρατεί στο θέμα της Μόριας και τον διεθνή διασυρμό που υφίσταται η χώρα από τα όσα συμβαίνουν στον καταυλισμό της ντροπής. Η Πειραιώς με συνεχείς παρεμβάσεις επαναφέρει διαρκώς το ζήτημα στην πολιτική ατζέντα με στόχο να αναδείξει την ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιδράσει απέναντι σε μια κατάσταση που δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Μαξίμου: Σκανδαλολογία – ΝΔ: Κατάρριψη ηθικού πλεονεκτήματος
Το Μαξίμου συνεχίζει να επενδύει στην σκανδαλολογία και στην δημιουργία κλίματος πόλωσης με στόχο να ενισχύσει την συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση επαναφέρει υποθέσεις του παρελθόντος, ενώ το τελευταίο διάστημα πόνταρε εκ νέου στα δάνεια που πήραν τα προηγούμενα χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να καταρρίψει το ηθικό πλεονέκτημα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προτάσσοντας το ζήτημα της διαχείρισης των κοινοτικών πόρων ύψους 1,6 δισ. ευρώ για το προσφυγικό, βάζοντας στο «κάδρο» τον Πάνο Καμμένο, αλλά και συνολικά την κυβέρνηση.

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση
Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το