Άρθρα

Οι διεθνείς εξελίξεις στο «φόντο» της πανδημίας κι ο «από μηχανής θεός» της υποταγής

Του Ελισαίου Βαγενά*

Ο Αμερικάνος δικηγόρος Larry Klayman, επικουρούμενος από διάφορες «μη κυβερνητικές ομάδες» και εταιρείες, υπέβαλε μήνυση ενάντια σε κυβέρνηση και στρατό της Κίνας, το Ινστιτούτο Ιολογίας στην Ουχάν, ισχυριζόμενος πως ο κορωνοϊός είναι αποτέλεσμα βιολογικού όπλου που ετοίμαζαν οι κινεζικές αρχές και ζητεί ποσό 20 τρισ. δολαρίων.

Πολλοί θα χαρακτήριζαν την ενέργεια «γραφική», μα είναι το απόγειο μιας διεθνούς αντιπαράθεσης, κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, που προσπαθεί να απαντήσει στο πρωταρχικό ερώτημα όλων: «Ποιος φταίει;».
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον κορωνοϊό «κινέζικο», επιδιώκοντας να αποπροσανατολίσει τον λαό από τις τεράστιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας των ΗΠΑ. Από την άλλη, επίσης, έχουν αφεθεί κατηγορίες για την προέλευση του κορωνοϊού από τις ΗΠΑ. Βλέπετε οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διαθέτουν 400 εργαστήρια «βιολογικών ερευνών» σε 25 χώρες κι αρνούνται να υπογράψουν το σχετικό πρωτόκολλο της Διεθνούς Συμφωνίας απαγόρευσης των βιολογικών όπλων, για τον έλεγχο και τη διαφάνεια αυτών των ερευνών.

Άσχετα αν ο SARS COV-2 είναι ένας κατασκευασμένος ή όχι κορωνοϊός, άσχετα αν εμφανίστηκε τυχαία ή διασπάρθηκε εσκεμμένα, όπως π.χ. εκτιμά η ηγεσία του Ιράν, κατηγορώντας τις ΗΠΑ, το σίγουρο είναι πως ασκεί επίδραση στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία κι αξιοποιείται στους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται σε αυτήν.
Η «ανάπτυξη», που παρατηρούνταν μετά την παγκόσμια κρίση του 2008-2010 και που ως ΚΚΕ είχαμε αναδείξει τόσο τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της, γιατί εξελισσόταν πάνω στα «αποκαΐδια» των εργατικών δικαιωμάτων, στο πετσόκομμα μισθών – συντάξεων, κοινωνικών δαπανών κ.ά., όσο και την ασθενική και καχεκτική φύση της, δίνει και πάλι τη θέση της στην ύφεση και νέα καπιταλιστική κρίση.

Όσοι εστιάζουν ως αιτία της νέας κρίσης στην πανδημία, μοιάζει να ξεχνούν πως και πριν απ’ αυτήν τεράστια κεφάλαια τρισεκατομμυρίων «λίμναζαν», γιατί έψαχναν κάπου να διοχετευθούν και να φέρουν στους κατόχους τους ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Βλέπαμε και πριν την πανδημία: «Επιβράδυνση» της διεθνούς οικονομίας, υπερχρεωμένα κράτη, προβληματικούς τραπεζικούς ομίλους, μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων, επιδίωξη κυβερνήσεων να στρέψουν τα «λιμνάζοντα» κεφάλαια πότε στη λεγόμενη «4η βιομηχανική επανάσταση» και πότε στο «πράσινο New Deal». Βλέπαμε ορισμένες κυβερνήσεις, όπως π.χ. των ΗΠΑ, να «ανασταίνουν» μέτρα «προστατευτισμού». Βλέπαμε να βγαίνουν τα «μαχαίρια» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και κάθε λογής πολέμων ανάμεσα σε ισχυρές δυνάμεις, να αιματοκυλούνται λαοί, να διαλύονται χώρες, με τις παγκόσμιες πολεμικές δαπάνες να «σπάνε» το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ.

Η πανδημία δεν είναι η αιτία της νέας καπιταλιστικής κρίσης, αλλά ένας παράγοντας που την επιτάχυνε.
Σήμερα βιώνουμε τις ελλείψεις της δημόσιας υγείας, για τις οποίες ευθύνονται όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ), που κινήθηκαν με διάφορα προσχήματα, στις «ράγες» της εμπορευματοποίησης της Υγείας, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματιών και με βάση τις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Επιπλέον, βιώνουμε όλο το «φάσμα» των οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, όπως είναι η εκτίναξη της ανεργίας, της απληρωσιάς, της «ελαστικής» απασχόλησης, του νέου «πετσοκόμματος» μισθών και συντάξεων πριν καν μπορέσουμε να επιβάλλουμε με την πάλη μας την επανόρθωση των απωλειών των εισοδημάτων από την προηγούμενη κρίση.

Σ’ αυτήν την κατάσταση τα κόμματα που διαχειρίζονται το σύστημα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.), αξιοποιούν τον δικό τους «από μηχανής θεό», για να θολώσουν τις αιτίες όσων βιώνουμε, να ξεγελάσουν και πάλι τον λαό. Θα ακούσουμε βαρύγδουπες εκκλήσεις για «εθνική ομοψυχία», για «να βάλουμε όλοι πλάτη να ανυψωθεί η εθνική οικονομία».
Όλα αυτά θα σημαίνουν να σκύψει κι άλλο ο λαός, να λυγίσει κι άλλο, να δεχτεί αμίλητα νέα «χαράτσια». Κι από κοντά θα μας έχουν και το… «τυράκι» της «φάκας». Θα μας λένε πως δίνουν «σκληρές μάχες» στην Ευρώπη για να βγει «κορωνό-ομόλογο», που θα ανοίξει τους «κρουνούς» του «ζεστού» χρήματος για την «αναθέρμανση» της οικονομίας.

Θα κρύβουν, βέβαια, πως αυτό και πάλι κατά 99% θα κατακάτσει στα «πορτοφόλια» μιας χούφτας εκμεταλλευτών, όσων κρατούν στα χέρια τους τα «ηνία» της οικονομίας και εξουσίας. Θα κρύβουν ακόμη πως αυτό το «ζεστό χρήμα» στους επιχειρηματικούς ομίλους, άσχετα πώς θα δοθεί, θα το πληρώσει διπλά και τρίδιπλα ο λαός.
Κι από κοντά θα εξακολουθεί η συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ-ΕΕ, τάχατες για την «ασφάλειά» μας, μιας και η αστική τάξη της «σύμμαχου» στο ΝΑΤΟ, Τουρκίας, θα συνεχίσει με πιο επιθετικό τρόπο να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με τη «δαμόκλειο σπάθη» ενός νέου πολεμικού τυχοδιωκτισμού στο Αιγαίο και σε αυτό που αποκαλεί «γαλάζια πατρίδα».

Μήπως, όμως, φτάνει; Μήπως, ήρθε η ώρα ο λαός να πει τη δική του «κουβέντα»; Να σταματήσει να σιωπά και να δυναμώσει τη φωνή της διεκδίκησης για την Υγεία και τα άλλα προβλήματα; Ώς πότε θα ανέχεται η Υγεία, η Παιδεία, η Πρόνοια να είναι εμπόρευμα; Να ξεριζώνονται ιστορικές κατακτήσεις εργατικών, κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων; Να ζει με την αγωνία του τι θα ξημερώσει η αυριανή μέρα; Να πλουτίζει σε βάρος του η παρασιτική «βδέλλα» της αστικής τάξης; Μήπως ήρθε η ώρα της συνειδητοποίησης πως υπάρχει ο δρόμος της αποδέσμευσης της χώρας από τον «φαύλο κύκλο» της καπιταλιστικής οικονομίας, από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τους πολέμους τους, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, και εργατική εξουσία;

*Ο Ελισαίος Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων

 

.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το