Τοπικά

Οι δεξιότητες γεφυρώνουν τους νέους με την εργασία μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος του Π.Θ.

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ENGAGE, «Ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων των νέων για την ενίσχυση του δεσμού μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας» ERASMUS+, στοχεύει στην υποστήριξη των νέων έως 29 ετών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ώστε να αποκτήσουν ή να βελτιώσουν εκείνες τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Όπως περιγράφει και ο συντονιστής του προγράμματος κ. Σαμαντζής, μέσω του προγράμματος νέοι με περιορισμένες επαγγελματικές ευκαιρίες, αφού αξιολογήσουν τις προσωπικές τους δεξιότητες ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν έναν δελεαστικό συνδυασμό ικανοτήτων και δεξιοτήτων, ώστε να επιτευχθεί η ομαλή τους ένταξη σε μια ανταγωνιστική και απαιτητική αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, μέσω της πλατφόρμας οι μακροχρόνια άνεργοι έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το δικό τους ατομικό προφίλ, να διαγνώσουν τις δεξιότητες που υστερούν και αντίστοιχα να ανατρέξουν στις εκπαιδευτικές ενότητες που θα μπορέσουν να εκπαιδευτούν για να βελτιώσουν τις προσωπικές δεξιότητες (Soft skills).
Παράλληλα μέσω του προγράμματος υπάρχει διαθέσιμη και διαδικτυακή πύλη «ταιριάσματος», όπου τόσο οι νέοι θα μπορούν να δημοσιεύσουν το προφίλ τους, αλλά και εργοδότες από την πλευρά τους θα μπορούν να δημοσιεύουν τις διάφορες θέσεις εργασίας αυξάνοντας τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας. Οι νέοι μπορούν να δουν πληροφορίες σχετικά με τον τομέα απασχόλησης, την τοποθεσία, τις απαραίτητες δεξιότητες που απαιτούνται από τους εργοδότες και οι εργοδότες αντίστοιχα τις δεξιότητες των νέων που ταιριάζουν για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσιάστηκαν σε σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας, όπου τόσο η διοίκηση, όσο και οι εργασιακοί σύμβουλοι που παρευρέθηκαν, εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για τη χρήση του εργαλείου ως μέσο διάγνωσης και συμβουλευτικής υποστήριξης στους μακροχρόνια ανέργους που επισκέπτονται τον ΟΑΕΔ.
To πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Erasmus+ και συμμετείχαν μαζί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνολικά 7 εταίροι από Κύπρο, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ρουμανία, όπου το Πανεπιστήμιο Stefan Cel Mare of Suceava είχε και την ευθύνη του συντονισμού του έργου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το