Άρθρα

Οι «χωριάτες» του Τραμπ

Του Γιάννη Παπαϊωάννου

Στην Αμερική ο Τραμπ σύμφωνα με τα αποτελέσματα κερδίζει τους αμόρφωτους και τους χωριάτες, θα λέγαμε τους «βλαχοαμερικάνους», και ο Μπάϊντεν επικρατεί στους πιο μορφωμένους οικονομικά, πιο ασφαλείς κοινωνικά κατοίκους των πόλεων.
Άλλωστε έτσι φαίνονταν από την αρχή ότι έτσι θα συμβεί!
Αυτό προκαλεί λίγο τη σκέψη δεδομένου ότι θα περίμενε κάνεις ότι οι κοινωνικά αποκλεισμένοι – αυτοί που θα λέγαμε χαμηλά «λαϊκά» στρώματα -, θα στήριζαν τον δημοκρατικό υποψήφιο, ο όποιος μάλιστα κατηγορείται από τον Τραμπ ότι είναι αριστερός.
Τι έχει συμβεί;
Θα πρέπει μάλλον να θεωρούμε ότι στις ΗΠΑ λόγω της πολύπολιτισμικότητας και της πολυσυλλεκτικότητας της κοινωνίας, ότι συναντιούνται και εφαρμόζονται όλα τα μείζονα ρεύματα της σύγχρονης σκέψης.
Πράγματι εκεί θα δούμε φασίστες και ΑΝTIFA, white supremacists και μαύρη Αμερική, Λατίνους, δικαιωματικούς, και μαρξιστική σκέψη, θα δούμε θρησκευτικές σέχτες και ορθολογιστές, νεοφιλελέδες και κευνσιανιστές κ.ά.
Όλοι είναι παρόντες!
Νομίζω λοιπόν ότι στις ΗΠΑ βλέπουμε μια ματιά από το μέλλον των κοινωνιών του κόσμου!
Σε αυτή τη μελλοντική κοινωνία η αριστερά έχει γένει καθεστώς και η δεξιά συσπειρώνει κάθε λογής αποκλεισμένους και outsiders.

Στην ουσία σήμερα σε μια οποιαδήποτε αναπτυγμένη καπιταλιστικά κοινωνία η θέση του καθενός στο κοινικο-οικονομικό εποικοδόμημα είναι ανάλογη των προσόντων και της μόρφωσής του.
Επιπλέον η πρόσβαση στη μόρφωση σε αυτήν την κοινωνία είναι ανοιχτή σε όλους, και μόνο η ατομική προσπάθεια καθορίζει κατά βάση το πόσο μακριά θα φτάσεις.


Δεν ζούμε στο 1920, όταν η καταγωγή, η κοινωνική προέλευση και το φύλο, δεν επέτρεπαν τη μόρφωση και οι αναλφάβητοι ήταν η κοινωνική πλειοψηφία. Αυτοί αποκλεισμένοι από άλλες εργασίες κατέληγαν στις φάμπρικες, αποτελώντας τη μαγιά για επαναστάσεις και ταξικά αριστερά κινήματα που συγκλόνισαν το 20ό αιώνα. Αυτή η εποχή έφυγε κυρίως γιατί η αριστερά μετά την ήττα του Υπαρκτού νίκησε και πλέον έχει γίνει καθεστώς.
Στη μάχη των ιδεών πρόκειται για μεγάλη και περήφανη νίκη ιδεών της αριστεράς, που πλέον επικρατούν στον κόσμο. Μιας αριστεράς του ορθολογισμού, άλλα και του καπιταλισμού, όπως αυτή προκύπτει από/και απηχεί την Γαλλική Επανάσταση.
Στον μελλοντικό κόσμο η αριστερά έχει γένει πλέον κυρίαρχη ιδεολογία, αλλά και «σύστημα», καθεστηκυία τάξη.
Κι έχει μεταβάλλει τη δεξιά σε αντισυστημική και περιθωριακή! Μια δύναμη δυνητικά αντικαπιταλιστική γιατί είναι τοπικιστική, εθνικιστική αντιπαγκοσμιοποιητική και εξ αυτών μπορεί να καταλήξει έως κι αντί ιμπεριαλιστική.
Αποκλεισμένοι από το σύστημα νιώθουν πλέον οι ψηφοφόροι της δεξιάς και στην περίπτωση μας των ΗΠΑ οι αμόρφωτοι χωριάτες «βλαχοαμερικανοί» ψηφοφόροι του Τραμπ.

Κι όλοι αυτοί δεν συνασπίζονται πίσω από τον Τραμπ επειδή είναι ο καλύτερος πρόεδρος άλλα επειδή ο Τραμπ είναι περιθωριοποιημένος ο ίδιος, αλλά κι επειδή υποστηρίζει τις δεξιές ιδέες που τους οδηγούν στο περιθώριο.
Όποιος δεν την αντιληφθεί αυτήν την αλλαγή που έχει συμβεί και επιμένει σε μονοσήμαντες παλιές αναλύσεις με βάση την οικονομική θέση των ψηφοφόρων
θα βρεθεί πολύ σύντομα στο κέντρο του περιθωρίου ή και ακροδεξιά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το