Παραπολιτικά

Οι Χατζιαβάτηδες… της ανάπτυξης

Η «λούφα» δεν ήταν την Παρασκευή στο μαθητικό συλλαλητήριο…ο στόχος εκατοντάδων παιδιών που διαδήλωσαν για καθαρό αέρα, σε μια πόλη που «βομβαρδίζεται» από τη ρύπανση. Το περιβάλλον, η προστασία του και η ενασχόληση με αυτό δεν είναι μορφή «διασκέδασης», που συναγωνίζεται το «άραγμα» στις καφετέριες και τα «πεζούλια» της παραλίας.
Σε αυτό τον κόσμο της καταστροφής, οι νέοι πιστεύουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να έχει τον έλεγχο του κόσμου και δεν θέτουν ως δίλημμα τα οικονομικά κριτήρια. Ουτοπικό, αδύνατο, μακριά από τον ρεαλισμό, αλλά ποιος θα απαγορεύσει να παλεύουν για το ιδανικό.
Εμείς άλλωστε τι ακριβώς καταφέραμε; Με τους οικονομικούς υπολογισμούς του «Χατζιαβάτη» και με τον φόβο μη σταματήσει να γράφει το «τεφτέρι» της στρεβλής ανάπτυξης, φτάσαμε να μετράμε 4.500 εισαγωγές κάθε χρόνο στο Νοσοκομείο από τα επεισόδια της ρύπανσης.
Διαδήλωσαν για πολλοστή φορά τα παιδιά για το μεγάλο πολιτικό επί της ουσίας θέμα της ρύπανσης και έδειξαν να γνωρίζουν καλά πως το κόστος που προκαλούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι ανυπολόγιστο.
Έδειξαν σε όλους ότι μόνο οι κοινωνίες των ενημερωμένων και ενεργών πολιτών είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τόσο σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την επιβίωσή τους. Μία κατανόηση απολύτως απαραίτητη για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος που θα οδηγήσει στην επιλογή μιας μορφής ανάπτυξης, συμβατής με την πραγματικότητα που ζούμε. Ένα διαφορετικό μοντέλο που θα ανατρέψει τη δύσοσμη και άρρωστη πραγματικότητα που βιώνουμε.
Ωστόσο, η μη συμμετοχή των θεσμικών φορέων, που έχουν τα ίδια με τα παιδιά αιτήματα στο συλλαλητήριο της Παρασκευής, έδειξε ότι για το μεγάλο διακύβευμα δεν υπάρχουν διαθέσιμοι σύμμαχοι…
Γιατί αν υπήρχαν, ο διάλογος θα είχε οδηγήσει και στην οργάνωση με μέτρα ασφάλειας για τον κορωνοϊό. Η συμβολική διαμαρτυρία με τη συμμετοχή εκπροσώπων του μαθητικού κινήματος και εκπροσώπων των φορέων, θα ήταν διαφορετικά δομημένη αλλά το ίδιο ηχηρή.
Είναι γεγονός πως οι νέοι δίνουν στον κόσμο μας μια διαφορετική διάσταση, αλλά είναι λίγοι για να αλλάξουν τον κόσμο μόνοι τους… Χρειάζονται δίπλα τους και όλους εμάς για μια παραπάνω συμβολή – και όχι συμβουλή – που σε αυτή τη «μαύρη εποχή» θα μας κρατά όλους τουλάχιστον υγιείς.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το