Κόσμος

Οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν πολλές χειρονομίες των πιθήκων, δείχνει έρευνα

Οι άνθρωποι είναι σε θέση να κατανοήσουν πολύ καλύτερα του αναμενομένου τις χειρονομίες που κάνουν οι μεγάλοι πίθηκοι όπως οι χιμπατζήδες και οι μπονόμπο, παρόλο που οι εμείς οι ίδιοι δεν κάνουμε πια τις ίδιες χειρονομίες, δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη πιθανώς δείχνει ότι ο τελευταίος κοινός πρόγονος πιθήκων και ανθρώπων χρησιμοποιούσε παρόμοιες χειρονομίες, οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση επικοινωνίας για το επόμενο σημαντικό βήμα που ήταν η εξέλιξη της ανθρώπινης γλώσσας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σεντ ‘Αντριους στη Σκωτία, με επικεφαλής τις Κίρστι Γκρέιχαμ και Κάθριν Χομπέιτερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας PLoS Biology, εκτιμούν ότι η ανακάλυψη των χειρονομιών από τους πιθήκους στο μακρινό παρελθόν αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την επικοινωνία. Περισσότερα από 80 τέτοια επικοινωνιακά «σήματα» πιθήκων έχουν εντοπισθεί μέχρι σήμερα, που μεταφέρουν διάφορα μηνύματα (π.χ. «ξύσε με» ή «δώσε μου το φαγητό σου» ή «ας κάνουμε σεξ»). Πολλές από αυτές τις χειρονομίες είναι κοινές στους πιθήκους, ακόμη και μεταξύ όσων έχουν μακρινή συγγένεια (π.χ. χιμπατζήδων και ουρακοτάγκων).

Οι ερευνητές μελέτησαν κατά πόσο οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνουν οι δέκα συχνότερες χειρονομίες που χρησιμοποιούνται από τους στενότερους γενετικά συγγενείς μας, τους χιμπατζήδες, καθώς και από τους μπονόμπο, δύο είδη πιθήκων που έχουν σε ποσοστό 95% κοινές χειρονομίες. Περισσότεροι από 5.600 άνθρωποι κλήθηκαν μέσω διαδικτύου να δουν 20 σύντομα βίντεο με χειρονομίες πιθήκων και μετά να πουν τι κατάλαβαν.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι τα πήγαν πολύ καλύτερα από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες, ερμηνεύοντας σωστά τις χειρονομίες με ποσοστό επιτυχίας 52% έως 57%. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι παρόλο που οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί και δεν χρησιμοποιούν πια τέτοιες χειρονομίες όπως οι πίθηκοι, έχουμε διατηρήσει σε ένα βαθμό μια έμφυτη κατανόηση αυτού του αρχαίου συστήματος επικοινωνίας. Παραμένει ασαφές κατά πόσο αυτή η ικανότητα είναι «εγγεγραμμένη» στους νευρώνες του εγκεφάλου και κληροδοτείται από τη μια γενιά ανθρώπων στην επόμενη.

Η καταγωγή και εξέλιξη της γλώσσας παραμένει ένα γοητευτικό και επίμαχο επιστημονικό ζήτημα. «Είμαστε πλέον αρκετά σίγουροι ότι οι πρόγονοι μας ξεκίνησαν να επικοινωνούν χειρονομώντας και στη συνέχεια αυτό εξελίχθηκε στη γλώσσα», δήλωσε η δρ Γκρέιχαμ.

«Εκπλαγήκαμε πραγματικά από τα αποτελέσματα. Φαίνεται πως όλοι μπορούμε να το κάνουμε (να καταλάβουμε τις χειρονομίες των πιθήκων) σχεδόν ενστικτωδώς, πράγμα που είναι συναρπαστικό από την άποψη της εξέλιξης της επικοινωνίας», δήλωσε η δρ Χομπέιτερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share

Πρόσφατα άρθρα

Όμηρος της Χαμάς μιλά για τη σεξουαλική κακοποίησή της στη Γάζα – «Είμαι κακός, μην το πεις στο Ισραήλ»

Μια Ισραηλινή γυναίκα που αιχμαλωτίστηκε από τρομοκράτες της Χαμάς κατά την αιματηρή επίθεση της 7ης…

27 Μαρτίου 2024

Εκδήλωση μνήμης ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΝΑΝΟΥ – ΣΚΟΤΕΙΝΙΩΤΗ Η ποιήτρια «που τραγούδησε τον όμορφο τόπο μας σαν εγκάτοικος και σαν παιδί του»

Αυτό το Σάββατο 30 Μαρτίου και ώρα 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη μνήμη της…

27 Μαρτίου 2024

Κ. Βελόπουλος: “Κιβώτια ρουκετών εντοπίζονται σε χωράφια πέριξ της στρατιωτικής βάσεως του Στεφανοβικείου”

Ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος αναφέροντας…

27 Μαρτίου 2024

Ημερίδα με θέμα: «Η ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων μέσω του (νέου) εξωδικαστικού μηχανισμού και η πτώχευση επιχειρήσεων ως παροχή 2ης ευκαιρίας»

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου και τη Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού…

27 Μαρτίου 2024

Νέα δήλωση Ταμήλου μετά τη διαγραφή του: Εμείς οι Τρικαλινοί δεν ευθυνόμαστε για τις διαδικασίες απονομής της Δικαιοσύνης

Ντόμινο εξελίξεων προκλήθηκε μετά τις δηλώσεις του πρώην βουλευτή της ΝΔ και μέχρι πρότινος ενεργού…

27 Μαρτίου 2024

Βαριά ήττα με 7-0 υπέστη από τον Παναθηναϊκό ο Βόλος 2004

Βαριά ήττα με 7-0 υπέστη ο Α.Σ. Βόλος 2004 από τον Παναθηναϊκό σε παιχνίδι της…

27 Μαρτίου 2024