Τοπικά

Oι Αλβανοί μετανάστες από τη Μαγνησία στον δρόμο της επιστροφής “Θ”

pouman

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που κλείνουν τα σχολεία, οι μαθητές ξεκουράζονται και οι οικογένειες των μεταναστών λαμβάνουν τις αποφάσεις τους. Κάποιες μεταβαίνουν στην πατρίδα τους, την Αλβανία για διακοπές, να δουν τους συγγενείς και τους φίλους τους και άλλοι γυρίζουν μόνιμα, αφού έχασαν τη δουλειά τους και δεν μπορούν να επιβιώσουν στην Ελλάδα των μνημονίων.

Στο κλείσιμο μιας χρονιάς που σηματοδοτεί το καλοκαίρι, οι αποφάσεις που θα ληφθούν, μπορεί να είναι σκληρές, ορόσημο για την πορεία των γονέων και των παιδιών τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του τοπικού Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών πάνω από 20 οικογένειες Αλβανών μεταναστών εγκατέλειψαν τη Μαγνησία και γύρισαν οριστικά στην Αλβανία.

Με μεγάλη ανεργία, απογοήτευση και ροκάνισμα των όποιων αποταμιεύσεων οι γονείς ανέμεναν το κλείσιμο των σχολείων, ώστε να πάρουν το δρόμο της επιστροφής.

«Με την οικοδομή να έχει καταρρεύσει και τη γεωργία να προσφέρει εποχιακή απασχόληση πολλοί Αλβανοί μετανάστες βρίσκονται οικονομικά σε δύσκολη θέση. Είναι άνεργοι και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους. Και αποφασίζουν να μετεγκατασταθούν στην Αλβανία γινόμενοι μετανάστες για δεύτερη φορά, τώρα, όμως στην ίδια την πατρίδα τους» τονίζει ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Αλβανών Μεταναστών κ. Ασίμ Κούκα.

Ο ίδιος προσθέτει πως τα παιδιά τους μιλούν και γράφουν άριστα την ελληνική γλώσσα και επιστρέφοντας στην Αλβανία θα έχουν πρόβλημα με την γραφή της αλβανικής γλώσσας, που δεν την ξέρουν, αν και μιλούν αλβανικά. Και η προσαρμογή στην πατρίδα δεν είναι εύκολη, αφού και εκεί η εύρεση εργασίας δεν είναι εύκολη. Κάποιοι μάλιστα επιστρέφουν στη Μαγνησία για λίγες εβδομάδες στο πλαίσιο της εποχιακής απασχόλησης.

Άλλοι Αλβανοί μετανάστες δεν γύρισαν στην Αλβανία, αλλά πήγαν στις ΗΠΑ, στη Σουηδία, την Αγγλία, τη Γερμανία.

«Οι Αλβανοί ζουν το μεγάλο στόχο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να γίνει εύκολη η μετακίνηση στις χώρες. και ελπίζουν ότι η ένταξη στην Ε.Ε. θα γίνει άμεσα. Βέβαια έχω φίλους που έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν στις ΗΠΑ, όπου αυτοπροσδιορίζονται ως «Ευρωπαίοι πολίτες». Αυτό νιώθουν. και στις ΗΠΑ μπόρεσαν και βρήκαν εργασία.

Υπάρχουν, όμως και πολλοί Αλβανοί μετανάστες που πηγαίνουν για λίγες ημέρες στην πατρίδα τους για να κάνουν διακοπές. Και μαζί τους πηγαίνουν και Έλληνες που κάνουν παρέα, ενώ μην ξεχνάμε πως πλέον στη Μαγνησία έχουμε και το φαινόμενο των μικτών γάμων, Ελλήνων και Αλβανών.

«Η συμφιλίωση των δύο λαών επεκτείνεται και στο επίπεδο του τουρισμού, όπου κάθε χρόνο αυξάνονται οι Έλληνες που πηγαίνουν στην Αλβανία για διακοπές, με χαμηλό κόστος, απολαμβάνοντας τις παραλίες. Επίσης υπάρχουν και πολλοί Αλβανοί που έρχονται στο Βόλο για να γνωρίσουν τα μέρη και φιλοξενούνται από τους μετανάστες που διαμένουν εδώ. Γενικώς η Αλβανία αναπτύσσεται τουριστικά και προσφέρει πολύ καλές ευκαιρίες. Οι παραλίες είναι πανέμορφες, οι τιμές ιδιαίτερα ελκυστικές και η απόσταση από το Βόλο δεν ξεπερνά τις έξι ώρες ταξιδιού» σημείωσε ο κ. Κούκα.

Ο κ. Ασίμ Κούκα αναφέρθηκε και στις επιτυχίες που είχαν πολλοί αλλοδαποί υποψήφιοι αλβανικής καταγωγής στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. «Από την ενημέρωση των μελών μας γνωρίζουμε πως και φέτος αρκετοί Αλβανοί υποψήφιοι έγραψαν καλά στις πανελλαδικές και πετυχαίνουν σε ΤΕΙ και ΑΕΙ. Και παρά τις οικονομικές δυσκολίες οι Αλβανοί μετανάστες στηρίζουν τις προσπάθειες των παιδιών τους για να πετύχουν στο Πανεπιστήμιο και να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο. Μάλιστα οι επιτυχίες στα ΑΕΙ θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με τις νέες γενιές παιδιών μεταναστών που αριστεύουν στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το