Τοπικά

Οι αιτήσεις για τη φοίτηση μαθητών σε πρότυπα και πειραματικά σχολεία – Πως θα γίνει η επιλογή τους

Διευκρινίσεις για την εγγραφή- επιλογή των μαθητών στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία δόθηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Χαράλαμπος Σταχτέας στην οποία παρευρέθηκαν ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Βόλου Απόστολος Ζαχαρός που θα γίνει πρότυπο από τη νέα σχολική χρονιά και η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας Ελένη Χατζηδημητρίου, που θα γίνει πειραματικό.
Σύμφωνα με τον κ. Σταχτέα οι απόφοιτοι του πειραματικού 1ου γυμνασίου Ν.Ιωνίας θα εισάγονται στην Α΄τάξη του 1ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας και αντίστοιχα οι απόφοιτοι του πρότυπου 2ου Γυμνασίου Βόλου θα εισάγονται στην Α΄τάξη του 2ου ΓΕΛ Βόλου. «Τα πρότυπα και τα πειραματικά γυμνάσια ξεκινούν από το μηδέν και οι γονείς των παιδιών που αποφοίτησαν από το δημοτικό πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι η διαδικασία για να φοιτήσει το παιδί του σε αυτά» διευκρίνισε σημειώνοντας ότι τα σχολεία αυτά θεωρούνται επίλεκτα γιατί είναι διαφορετικού τύπου και ξεκαθάρισε ότι δεν θα εξαντλούν τους μαθητές. Μάλιστα όπως είπε οι έρευνες έδειξαν ότι τα έχει ανάγκη η κοινωνία. « Τέτοια σχολεία είχαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη άλλα όχι στην Περιφέρεια. Έχουμε π.χ. μουσικά, διαπολιτιστμικά, ειδικά κλπ. Έρχονται και αυτά να καλύψουν ειδικές ανάγκες και είναι τιμή για την περιοχή μας που δημιουργήθηκαν εδώ».
Πριν ληφθεί απόφαση από το υπουργείο η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είχε προχωρήσει στην χωροταξική κατανομή των μαθητών δημοτικού στα γυμνάσια. Μεταξύ αυτών ήταν και τα δύο σχολεία στα οποία όμως δεν θα εγγράφονται πλέον οι μαθητές αυτοδίκαια. Στο πρότυπο γυμνάσιο οι μαθητές θα μπορούν να φοιτήσουν μετά από εξετάσεις και στο πειραματικό μετά από κλήρωση. Στο πρότυπο σχολείο μπορούν να εγγραφούν μαθητές από όλη τη Μαγνησία αλλά και από άλλες περιοχές εφόσον δεν υπάρχει ανάλογο εκεί. Όπως αναφέρθηκε χθες εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από μαθητές που κατοικούν στη Λάρισα να φοιτήσουν το 2ο γυμνάσιο Βόλου.

«Είναι σχολείο επιλογής το πρότυπο όπως και το πειραματικό» δήλωσε ο κ. Ζαχαρός εξηγώντας ότι οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να φοιτήσουν εκεί. Στο πρότυπο 2ο γυμνάσιο θα δημιουργηθούν τέσσερα νέα τμήματα και μπορούν να φοιτήσουν 104 μαθητές. Στο σχολείο θα υπάρχουν «όμιλοι» δηλαδή ενότητες που μπορούν να παρακολουθήσουν οι μαθητές για δύο ώρες την εβδομάδα. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να μην συμμετέχουν σε ομίλους αλλά αν συμμετέχουν το μάθημα θα βαθμολογείται ποιοτικά. Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρό, τα πρότυπα σχολεία ιδρύονται όπου υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές που έχουν σχέση με την εκπαίδευση. Έτσι οι φοιτητές επί πτυχίο, οι απόφοιτοι και οι μεταπτυχιακοί θα μπορούν να κάνουν έρευνα και να συνεργάζονται με τα σχολεία, αλλά και να τα βοηθούν. Την εποπτεία των σχολείων θα ΄έχει το Αυτοτελές Τμήμα Πρότυπων και Πειραματικών του Υπουργείου Παιδείας.

Η επιλογή των μαθητών στο πρότυπο σχολείο

Οι εξετάσεις για το 2ο Γυμνάσιο Βόλου θα διεξαχθούν τη Δευτέρα 28 Ιουνίου. Επιτηρητές θα είναι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου και οι εξετάσεις θα αφορούν δύο γνωστικά αντικείμενα: τη νεοελληνική γλώσσα και τα μαθηματικά. Η ύλη δεν είναι συγκεκριμένη αλλά αφορά τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει οι μαθητές στο δημοτικό. Οι εξετάσεις θα είναι με απαντήσεις πολλαπλής επιλογής και τα χαρτιά με τις απαντήσεις θα σκαναριστούν. Τα αποτελέσματα θα τα λάβουν οι γονείς ηλεκτρονικά αλλά και το σχολείο. Στη συνέχεια , οι γονείς των επιτυχόντων μαθητών θα μπορούν να κάνουν νέα, έντυπη αυτή τη φορά, αίτηση στο σχολείο. Τον Σεπτέμβριο, αν υπάρχουν κενές θέσεις θα βγει πάλι προκήρυξη για εξετάσεις.
Σημειώνεται ότι στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου υπάρχει τμήμα υποδοχής για προσφυγόπουλα και για παιδιά που δεν μιλούν καλά ελληνικά. Το τμήμα αυτό δεν θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο στο σχολείο και θα ενταχθεί σε άλλο γυμνάσιο με απόφαση της Δευτεροβάθμιας.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρό από τους 16 μόνιμους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο σχολείο, ένας θα βγει σε σύνταξη και οι 11 έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να διδάξουν στο σχολείο για διετή θητεία. «Θα ζητήσουμε στελέχωση με εκπαιδευτικούς που θα είναι αυξημένων προσόντων. Θα πρέπει να έχουν ένα μεταπτυχιακό, σεμινάρια σχετικά με εκπαίδευση, ξένες γλώσσες κλπ. Θα είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν σε αυτό το σχολείο για ένα χρόνο στην αρχή για μας που είμαστε καινούργιο σχολείο και αν έχουν θετικό πρόσημο στην κρίση τους να συνεχίσουν για τέσσερα χρόνια. Δεν υπάρχουν οριστικές τοποθετήσεις σε αυτά τα σχολεία. Οι συνάδελφοι που είχαν οργανική θέση έχουν το δικαίωμα να καταλάβουν θέση σε άλλο σχολείο ή να υπηρετήσουν στο πρότυπο» ανέφερε.

Η επιλογή των μαθητών στο πειραματικό σχολείο

Στο πειραματικό σχολείο, στο οποίο σύμφωνα με τον κ. Σταχτέα αντιπροσωπεύονται όλες οι κοινωνικές τάξες και εφαρμόζονται νέες μέθοδοι διδασκαλίας και καινοτόμες δράσης, η διαδικασία για την επιλογή των μαθητών είναι διαφορετικά. Στα πειραματικά συμπεριλαμβάνεται και το 1ο Γυμνάσιο Ν.Ιωνίας, ένα ιστορικό σχολείο με πολλές δράσεις.
Σύμφωνα με την διευθύντρια του σχολείου Ελένη Χατζηδημητρίου, το ωράριο και το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί θα είναι το ίδιο με των άλλων σχολείων. Η δράση των «ομίλων» θα είναι προαιρετική. Οι «όμιλοι» θα αφορούν δράσεις όπως πολιτιστικά προγράμματα, τέχνη, τοπική ιστορία, θέατρο, λογοτεχνία, αθλητικές δράσεις κλπ. «Δίνεται μια ευκαιρία σε ένα σχολείο να ανοιχτεί στην κοινωνία και να προσελκύσει μαθητές μετά το πέρας των μαθημάτων εκεί που θα πήγαιναν σε ένα ΚΔΑΠ να απασχοληθούν στο σχολείο».

Στο Α΄τάξη του σχολείου θα φοιτήσουν 120 μαθητές, σε πέντε τμήματα που θα δημιουργηθούν. Η επιλογή των μαθητών θα γίνει με κλήρωση μετά από ηλεκτρονική αίτηση που θα υποβάλουν οι γονείς έως την Πέμπτη 17 Ιουνίου. Θα υπάρχει κάποια πρόνοια για τους μαθητές που έχουν αδέρφια τα οποία φοιτούν ήδη στο σχολείο, καθώς θα καλύψουν το 20% των θέσεων. Στο email τους οι γονείς θα λάβουν τον αριθμό της αίτησης και μετά από κλήρωση στο υπουργείο θα γίνει η επιλογή.
Η κ. Χατζηδημητρίου πρόσθεσε ότι το 100% των εκπαιδευτικών του σχολείου δήλωσαν ότι θέλουν να παραμείνουν στο πειραματικό σχολείο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το