Παραπολιτικά

Οι άγνωστοι πραγματικοί αριθμοί για τα κρούσματα κορωνοϊού 

Της Κατερίνας Τασσοπούλου

Καθημερινά διαβάζουμε απορίες διαφόρων πολιτών, που διατυπώνονται σε οργισμένο ύφος, για το τι είναι αλήθεια και τι ψέμα πίσω από τις ανακοινώσεις για τον αριθμό των κρουσμάτων σε μια τόσο μικρή χώρα όσο η Ελλάδα, σε μια μικρή πόλη, όπως ο Βόλος.

Η απάντηση είναι μια και μοναδική. Ας μην προκαλούμε την τύχη μας, γιατί όντως τα νούμερα που ανακοινώνονται είναι ένα μόνο μέρος του μεγάλου προβλήματος. Τα εργαστήρια που Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου διεξάγουν καθημερινά μοριακά τεστ και ενημερώνονται επίσης από τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές σε όλη τη Θεσσαλία για τα αποτελέσματα που εκδίδουν από μοριακούς ελέγχους. Για τα rapid tests, δεν πρόκειται να ενημερωθεί κανένας επίσημος φορέας, εάν ο ασθενής δεν υποβληθεί και σε μοριακό έλεγχο. Ο ασθενής με το γρήγορο τεστ καταβάλει 30 ευρώ, επιβεβαιώνει πως έχει προσβληθεί από κορωνοϊό και «αποσύρεται» σε καραντίνα, περνώντας κάτω από τα «ραντάρ» των επίσημων καταγραφών. Γνωρίζοντας πως νοσεί δεν θα διαθέσει 100 ευρώ για μοριακό έλεγχο. Το ίδιο ισχύει και για τους δεκάδες ασθενείς, που επικοινωνούν με τους οικογενειακούς τους γιατρούς. Ο γιατρός επιβεβαιώνει με βάση τη συμπτωματολογία και την κλινική εικόνα, ότι ο ασθενής προσβλήθηκε από κορωνοϊό, η παραμονή στο σπίτι είναι επιβεβλημένη, μαζί με την οικογένειά του και εάν δεν υποβληθεί σε τεστ, κανένας επίσημος φορέας δεν θα γνωρίζει εάν προσβλήθηκε, πόσα μέλη της οικογένειάς του μόλυνε, πόσοι τέθηκαν σε καραντίνα. Την τελευταία εβδομάδα στον Βόλο πέθαναν τρεις άνθρωποι σπίτι τους, προσβεβλημένοι από κορωνοϊό και σε μοριακό έλεγχο υποβλήθηκαν μετά τον θάνατό τους. Οι αριθμοί λοιπόν που ανακοινώνονται επισήμως, είναι το ένα κομμάτι του παγόβουνου… το ελεγχόμενο κομμάτι. Στο ανεξέλεγκτο, είμαστε όλοι εμείς…

Εφησυχασμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει. Όλοι ζούμε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και είναι απολύτως φυσιολογικό, να θυμώνουμε για τη χαμένη κανονικότητά μας. Όλοι μας, μικροί και μεγάλοι. Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι και πολύπλοκος και πολυδιάστατος και δεν μπορεί να μην ισχύει το ίδιο με την ενημέρωση για τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που νοσούν, σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν και εξηγήθηκαν. Αλγόριθμοι και στατιστικά στοιχεία επιτρέπουν σε γιατρούς εκτιμήσεις για τη διασπορά και δεν υπάρχει ούτε ένας, που να μην ανησυχεί, που να πιστεύει πως αυτό το «τσουνάμι» θα σταματήσει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Η μόνη βεβαιότητα που μπορούμε να έχουμε όλοι, είναι πως είναι ένας ιός, που όλα τα στοιχεία δείχνουν πως καλύτερα να μην τον «κολλήσει» κάποιος…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το