Τοπικά

Οι αδερφές Φωτεινή και Μαρένα Μάνεση μάς ξεναγούν στο «Σκιαθίτικο Σπίτι» – «Δοχείο ζωής» τεσσάρων γενεών με μεγάλη ιστορική αξία

 

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί στην Σκιάθο ένα πρωτότυπο και ιδιαίτερα αξιόλογο open house, το «Σκιαθίτικο Σπίτι», η προσπάθεια ανασυγκρότησης του οποίου οφείλεται σε ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία έγινε με σκοπό τη διατήρηση και την ανάδειξη του τρόπου ζωής της Σκιάθου του προηγούμενου αιώνα. Η διαχείριση του Μουσείου γίνεται από την οικογένεια στην οποία ανήκει το σπίτι και μάλιστα οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Για το «Σκιαθίτικο Σπίτι», το οποίο διαχειρίζονται οι αδερφές Μαρένα και Φωτεινή Μάνεση, έχουν δηλώσει ότι για τις ίδιες αποτελεί ένα «δοχείο ζωής».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΑΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

H ιδέα αυτού του πρωτότυπου και ξεχωριστού concept επιθυμεί να διατηρήσει ζωντανή μέσω της ιστορικής αυτής οικίας την μνήμη, τα βιώματα, τα έθιμα και την παράδοση του τόπου. Η οικία έχει ως έκθεμα τον ίδιο της τον εαυτό, συνοδευόμενη από τα κειμήλια τεσσάρων γενεών. Το σπίτι είναι πολύ καλά διατηρημένο και στολισμένο με παραδοσιακά αντικείμενα και κειμήλια, τα οποία μεταφέρουν τον επισκέπτη κατευθείαν στην εποχή που αντιπροσωπεύει.
Για την Φ. Μάνεση «η Σκιάθος είναι ένας πλούσιος τόπος και μπορεί να αποτελέσει πεδίο για την πραγματοποίηση πολλών εγχειρημάτων για την ανάδειξη του πολιτισμού της». Όπως ανέφερε η ίδια «Εμείς είμαστε η πέμπτη γενιά της οικογένειας που μεγαλώσαμε στο σπίτι, με όλα τα αντικείμενα και τα έπιπλα που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Πριν από τέσσερα χρόνια πήραμε την απόφαση να «ανοίξουμε» το σπίτι μας στο κοινό, δημιουργώντας το μικρό αρχοντικό μας στη Χώρα της Σκιάθου. Τα επιστημονικά πεδία των σπουδών μας αποτέλεσαν σημαντικό εργαλείο για την οργάνωση του αρχείου και των κειμηλίων μας, καθώς στόχος ήταν ο συνδυασμός της επιστημονικής τεκμηρίωσης με τις ρίζες και το βίωμά μας. Ούσα αρχιτέκτονας η Μαρένα και νηπιαγωγός η Φωτεινή, η καθεμία από εμάς εμπλουτίζει με τις γνώσεις της την αφήγηση της ιστορίας της οικογένειάς μας, και κατ’ επέκταση του νησιού της Σκιάθου».


Από πολύ μικρή ηλικία η Φωτεινή Μάνεση και η αδερφή της Μαρένα, είχαν μάθει από τους γονείς τους την αξία της συντήρησης αντικειμένων/κειμηλίων ως προσπάθεια διατήρησης της μνήμης. Ήταν απαιτητικό, αλλά ταυτόχρονα και συναρπαστικό, δηλώνουν οι ίδιες, προσθέτοντας ότι από όσο θυμούνται τον εαυτό τους ζουν ανάμεσα σε μνήμες και ιστορίες των προγόνων τους περιτριγυρισμένες από ένα συνονθύλευμα που περιλαμβάνει μνήμες, ιστορίες και κειμήλια τεσσάρων γενεών , που εν τέλη εξελίχθηκαν σε προσωπικά βιώματα και κομμάτια της ταυτότητάς τους.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Φ. Μάνεση «κανείς δεν περίμενε ότι το εγχείρημα θα αποκτούσε τόση δημοσιότητα», ενώ ταυτόχρονα συμπληρώνει πως οι δύο αδερφές δεν ξεκίνησαν το «Σκιαθίτικο Σπίτι» με αυτό τον στόχο, αλλά περισσότερο προσπάθησαν να δημιουργήσουν τον λαογραφικό χώρο που θα επιθυμούσαν να έχει το νησί, σύμφωνα με την προσωπική οπτική τους.
Το σπουδαιότερο βέβαια κειμήλιο-έκθεμα που υπάρχει στο σπίτι είναι κατά τις ίδιες ο έπαινος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που απονεμήθηκε στον παππού τους, ενώ το δωμάτιο που τους προκαλεί την μεγαλύτερη συναισθηματική αξία είναι το δωμάτιο με τα μπαούλα. Πρόκειται για έναν χώρο με φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφα έγγραφα και τα κειμήλια πολέμων της οικογένειας, ένα δωμάτιο γεμάτο αναμνήσεις τεσσάρων γενεών. Τα κειμήλια αφηγούνται την ιστορία του τόπου τους, μέσα από την ιστορία της οικογένειας, ενώ αρκετοί από τους επισκέπτες αντικρίζοντάς τα, έχουν δακρύσει από συγκίνηση. Εξίσου συγκινημένες και οι ίδιες αναφέρουν πως το συγκεκριμένο δωμάτιο «αναδεικνύει την περηφάνεια και την ευγνωμοσύνη για τις ρίζες μας».
Για τις αδερφές Μάνεση η οικία αυτή αποτελεί ένα «δοχείο ζωών», στο οποίο έζησαν, μεγάλωσαν και γέρασαν τέσσερις γενεές πριν από τις ίδιες, τονίζοντας πως «η κάθε γενιά διατηρεί τα αντικείμενα της προηγούμενης ως ένδειξη σεβασμού». Οι επισκέπτες του, ισχυρίζονται ότι το σκιαθίτικο σπίτι διασφαλίζει και αναδεικνύει την παράδοση και τον χαρακτήρα του νησιού προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει την ιστορία και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Σκιάθου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Με 90 συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η Seajets Ανάβαση Πορταριάς

Με 90 αξιόλογες συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η  Seajets Ανάβαση Πορταριάς το Σαββατοκύριακο 21 και…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Καταδικάστηκε ο 64χρονος που βιντεοσκοπούσε 18χρονη μέσα στο τρένο

Συνολική ποινή φυλάκισης έξι μηνών επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον 64χρονο επιβάτη αμαξοστοιχίας…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Κορονοϊός: 595 εισαγωγές στα νοσοκομεία, 8 νέες διασωληνώσεις, 23 θάνατοι -Στοιχεία ΕΟΔΥ

Συνολικά 595 εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω νόσησης με κορονοϊό καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα όπως προκύπτει…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Υπέγραψε ο Μαρσιάλ στην ΑΕΚ

Ο Άντονι Μαρσιάλ είναι και επίσημα παίκτης της ΑΕΚ. Η Ένωση ανακοίνωσε τη σπουδαία αυτή…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Αύριο θα κατατεθεί το επίδομα των 1.000 και 700 ευρώ στις πολύτεκνες και τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες

Αύριο, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, θα καταβληθεί το οικονομικό βοήθημα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες,…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Δημόσιο: Χρωστάει 3,2 δισ. ευρώ στους ιδιώτες – Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές «ανηφορίζουν»

Το ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης στερώντας πολύτιμη ρευστότητα σε περίοδο υψηλού…

19 Σεπτεμβρίου 2024