Τοπικά

Ογδόντα γυναίκες από 28 έως 70 ετών στο Χορευτικό της Μητρόπολης Δημητριάδος “Θ”

Σ02 Φ1 ΠΡΟΣΩΠΟ (5)

Ογδόντα περίπου γυναίκες απαρτίζουν εδώ και πέντε χρόνια το Χορευτικό Σύνολο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού. Την επίβλεψη έχει η Κατερίνα Γκανέτσα-Ντόντη, η οποία έχει αναλάβει το κομμάτι της διδασκαλίας των παραδοσιακών χορών από την πρώτη στιγμή που άρχισε η λειτουργία του τμήματος. Με σεβασμό και αγάπη στη λαϊκή παράδοση, η Βολιώτισσα διδασκάλισσα μίλησε για το έργο που επιτελείται και εξήρε την συμπαράσταση του Μητροπολίτη Ιγνάτιου.

Το Χορευτικό Τμήμα Γυναικών μετέχει ανελλιπώς στις εκδηλώσεις της τοπικής Μητρόπολης. Η τελευταία καταγράφηκε πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Η παρουσία των γυναικών επί σκηνής στη γιορτή που έγινε για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια. Κάτι που έκανε την κ. Γκανέτσα-Ντόντη να εκφράσει την ικανοποίησή της, αφού είδε να αποδίδει καρπούς η εντατική προετοιμασία που προηγήθηκε στην πρόσφατη εκδήλωση της Μητρόπολης Δημητριάδος.
«Το χορευτικό έγινε πριν από πέντε χρόνια. Ήμασταν γονείς, που είχαμε τους γιους και τις κόρες μας στη Νεανική Χορωδία της Μητρόπολης, ένα εξαιρετικό σύνολο που κοσμεί την πόλη μας. Τότε ήταν που σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο που είχαμε, καθώς περιμέναμε τα παιδιά μας. Κάπως έτσι προέκυψαν στην αρχή η χορωδία ενηλίκων και στη συνέχεια το χορευτικό τμήμα γυναικών. Στην αρχή βρεθήκαμε δέκα γυναίκες όλες κι όλες. Όμως, στην πορεία η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη και πλέον αριθμούμε 80 μέλη. Δεχόμασταν κόσμο μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο. Τώρα σταματήσαμε τις εγγραφές. Πλέον υπάρχουν δύο τμήματα. Στο ένα είναι οι παλαιότερες, ενώ στο άλλο μετέχουν οι γυναίκες που ήρθαν αργότερα. Στην πορεία βέβαια θα δημιουργηθεί και τρίτο τμήμα, προκειμένου να καλύψουμε τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες. Κάνουμε παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα. Την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη, από τα νησιά Όσο για τις ηλικίες; Υπάρχουν γυναίκες από 28 μέχρι 70 ετών», εξήγησε η κ. Γκανέτσα-Ντόντη, κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό, ενώ στη συνέχεια έκανε μνεία για την συμβολή του επικεφαλής της Μητρόπολης Δημητριάδος: «Έχουμε την τύχη να έχουμε στο πλευρό μας από την πρώτη στιγμή τον Μητροπολίτη. Ο σεβασμιότατος αγκάλιασε το εγχείρημα και μας στηρίζει με κάθε μέσο. Έκανε αμέσως δεκτή την πρότασή μας για τη δημιουργία του Χορευτικού Συνόλου, γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε».

Σ02 Φ1 ΠΡΟΣΩΠΟ (5)
Στη συνέχεια η υπεύθυνη του τμήματος αναφέρθηκε σε όλα εκείνα που εισπράττει, κάθε φορά που μπαίνει στην αίθουσα διδασκαλίας: «Η αγάπη όλων των κοριτσιών και η χαρά της δημιουργίας, είναι δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν το τμήμα όλα αυτά τα χρόνια. Δεν περιοριζόμαστε μόνο στην εκμάθηση των χορών. Για παράδειγμα, ακόμη και η κατασκευή των στολών μας, είναι μία διαδικασία που μας προσφέρει αρκετά. Οι μισές περίπου φορεσιές είναι από την ιματιοθήκη της Ιεράς Μητρόπολης, ενώ τις υπόλοιπες τις φτιάξαμε εμείς. Είναι χειροποίητες κι έγιναν με πολύ μεράκι. Παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί εξαιρετικές φιλίες και θέλω να πιστεύω ότι περισσότερο είναι διασκέδαση για όλες μας. Οι ώρες των μαθημάτων κυλούν πολύ ευχάριστα. Γι’ αυτό, άλλωστε, αριθμούμε και τόσα μέλη».
Κλείνοντας, η κ. Κατερίνα Γκανέτσα-Ντόντη μίλησε για την αξία των λαϊκών παραδόσεων: «Το μεγαλύτερο κέρδος που αποκομίζουμε, έχει να κάνει με το ότι στηρίζουμε στην πράξη τη διάσωση της λαϊκής παράδοσής μας. Είναι υποχρέωσή μας ως Έλληνες να τηρούμε τα ήθη και τις παραδόσεις, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουμε λησμονήσει. Πολλοί υποστηρίζουν ότι άλλαξαν οι εποχές. Όχι, δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη. Οι άνθρωποι αλλάζουν και οι συνήθειές τους. Από εκεί ξεκινούν όλα. Οπότε, με τη δουλειά που γίνεται στο Χορευτικό Τμήμα της Μητρόπολης, αισιοδοξώ ότι βάζουμε ένα μικρό λιθαράκι προς την σωστή κατεύθυνση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το