Τοπικά

Ογδόντα χρόνια πολιτιστικής παρουσίας από τον Σύλλογο Ρουμελιωτών Βόλου «Ο Αθανάσιος Διάκος»

Ο Σύλλογος Ρουμελιωτών Βόλου «Ο Αθανάσιος Διάκος» ιδρύθηκε το έτος 1937, που συμπλήρωσε 80 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά πράγματα του Βόλου. Σκοπός του είναι η αλληλογνωριμία των συμπολιτών που κατοικούν στον Βόλο, αλλά η καταγωγή τους προέρχεται από διάφορες περιοχές της Ρούμελης. Ο Σύλλογος έχει σημειώσει πλούσια δράση και συνεχίζει, ενώ διοργανώνει κάθε χρόνο διάφορες εκδηλώσεις.

Ο Σύλλογος Ρουμελιωτών Βόλου «Ο Αθανάσιος Διάκος» ιδρύθηκε το έτος 1937, συμπληρώνοντας 80 χρόνια παρουσίας στον Βόλο. Με την κατοχή διαλύθηκε και επανιδρύθηκε το έτος 1972. Για μια 25ετία πρόεδρος του Συλλόγου παρέμεινε ο Δημήτριος Ζαζάς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το έτος 2006.

Βιβλίο Μητρώου Μελών συντάχτηκε για πρώτη φορά το έτος 1995 με πρωτοβουλία τριών μελών του τότε Διοικητικού Συμβουλίου, των Θεοδώρου Σούλιου, Βασιλείου Ρόππα και Ευσταθίου Θάνου. Καταγράφτηκαν τότε τα πρώτα σαράντα μέλη που βρέθηκαν καταχωρημένα σε κόλλες αναφοράς και σήμερα το Βιβλίο Μητρώου Μελών περιλαμβάνει συνολικά τετρακόσια περίπου μέλη.

Από το έτος 1998 μέχρι το έτος 2010 πρόεδρος του Συλλόγου διατέλεσε ο δάσκαλος Βασίλειος Ρόππας (έφυγε από τη ζωή το έτος 2016). Το έτος 2010 εκλέχτηκε πρόεδρος η Ειρήνη Καραγιώργου, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, η οποία παρέμεινε μέχρι το έτος 2017. Με τις τελευταίες εκλογές (21.12.2017) νέος πρόεδρος είναι ο Ιωάννης Καράτσαλος, συνταξιούχος ιδιωτικός υπάλληλος.

Αποκαλυπτήρια μπρούτζινης προτομής Αθ. Διάκου, 11 Δεκεμβρίου 2010

Σκοπός και άλλα στοιχεία

Σκοπός του Συλλόγου είναι η αλληλογνωριμία των συμπολιτών, οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στον Βόλο, αλλά η καταγωγή τους (από πατέρα ή από μητέρα) προέρχεται από διάφορες περιοχές της Ρούμελης. Η λέξη Ρούμελη δημιουργήθηκε από την παραφθορά της σύνθετης τουρκικής λέξης «Ρουμ-ιλή» (χώρα των Ρουμ, Ρωμιών ή Ρωμαίων, δηλαδή Ελλήνων). Περιλαμβάνει τους Νομούς Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

Το γραφείο του Συλλόγου βρίσκεται στο στενό Εργατικού Κέντρου με Δημητριάδος, στον πρώτο όροφο.

Έμβλημα του Συλλόγου είναι ο μεγάλος ήρωας της Επανάστασης του ’21, ο ήρωας της Αλαμάνας Αθανάσιος Διάκος, που ως γνωστόν καταγόταν από περιοχή της Ρούμελης, τη Μουσουνίτσα Δωρίδας.

Αντάμωμα των απανταχού Ρουμελιωτών στη θέση Αρβανιτοράχη

Δραστηριότητες του Συλλόγου

Διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις του Συλλόγου, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, ανασύρουν μνήμες και συναισθήματα από την πατρίδα και δίνουν χαρά και συγκίνηση στους συμπατριώτες. Οι δραστηριότητες, στις οποίες συμμετέχουν τα μέλη αλλά και οι φίλοι του Συλλόγου, είναι:

–Ετήσιος εκκλησιασμός. Γίνεται στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου, στην Άλλη Μεριά, μία Κυριακή του Οκτωβρίου και περιλαμβάνει αρτοκλασία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αποδημησάντων μελών του Συλλόγου. Ακολουθεί κέρασμα από τον Σύλλογο προς τα μέλη του (καφές, γλυκό, αναψυκτικό).

–Επιστημονικές διαλέξεις απογευματινές συναντήσεις και ομιλίες, όπως η εξαιρετική ομιλία του συγγραφέα στρατηγού Νικολάου Παραλίκα, με θέμα «Κοσμάς ο Αιτωλός», που έγινε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.

–Πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και ο ετήσιος χορός.

–Έκδοση εορταστικού ημερολογίου. Από το έτος 2001 και για κάθε χρόνο, σχεδόν, τυπώνεται ημερολόγιο και αγοράζεται από τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, με σκοπό την ενίσχυση των οικονομικών του.

Από την επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης (Σύνταγμα), Απρίλιος 2010

–Συμμετοχή στο «Αντάμωμα» των απανταχού Ρουμελιωτών, όπου συναντιούνται διάφοροι σύλλογοι Ρουμελιωτών απ’ όλη την Ελλάδα, σε κάποια τοποθεσία και όπου διοργανώνουν εκδηλώσεις ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Πενήντα πέντε μέλη του Συλλόγου, συμμετείχαν για δεύτερη φορά στις εκδηλώσεις που έγιναν προς τιμή των Ηρώων του ’21 στο χωριό Πανουργιά Φθιώτιδας, στη θέση «Αρβανιτοράχη».

–Κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των ηρώων, η οποία γίνεται στην Προτομή του Ήρωα Αθανασίου Διάκου (έμβλημα του Συλλόγου). Η προτομή αυτή στήθηκε στις 11.12.2010, με τις προσπάθειες του τότε Διοικητικού Συμβουλίου και του προέδρου του Βασιλείου Ρόππα και την οικονομική ενίσχυση των μελών και πολλών φίλων του Συλλόγου και βρίσκεται στον προαύλειο χώρο του Ι.Ν. της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος του Δήμου Βόλου.

–Παρακολούθηση των Χαιρετισμών, συνήθως σε κάποιο μοναστήρι.

Από την πρόσφατη εκδρομή του Συλλόγου στην Ιερά Μονή Αγάθωνος (10-12-2017)

–Μονοήμερες, διήμερες και ενίοτε τριήμερες εκδρομές με επισκέψεις σε ιστορικούς, αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς χώρους, σε μουσεία και σε άλλους χώρους υπαίθριας φύσης. Πρόσφατα (10.12.2017) ο Σύλλογος πραγματοποίησε μονοήμερη εκδρομή στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, στην Υπάτη, στον Γοργοπόταμο και τη Λαμία, στην οποία υπήρξε μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων του Συλλόγου.

–Προσφορές σε είδη πρώτης ανάγκης και οικονομική ενίσχυση, όπου υπάρχει ανάγκη, με τελευταία δράση στο Γηροκομείο Βόλου (προσφορά φαρμακευτικού υλικού).

Στα άμεσα σχέδια του Συλλόγου είναι η επαναφορά του θεσμού της βράβευσης των παιδιών ρουμελιώτικων οικογενειών που έχουν λάβει τιμητικές διακρίσεις, η δημιουργία τμήματος παραδοσιακών χορών, η αύξηση των μελών κ.ά.

Από την επίσκεψη στο Γηροκομείο Βόλου, κατά την οποία έγινε προσφορά φαρμακευτικού υλικού

Το σημερινό ΔΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους Ιωάννη Καράτσαλο, πρόεδρο,

Γαρυφαλλιά Ρόππα, αντιπρόεδρο, Ιωάννα Σούλιου, γραμματέα, Ευμορφία Τσοχαντάρη, ταμία, Άγγελο Κεφαλιακό, Σπύρο Δημόπουλο, Δημήτριο Κουτσοσπύρο, μέλη.

Από κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου
Share

Πρόσφατα άρθρα

Κάθειρξη 11 ετών σε παιδοκτόνο που δολοφόνησε τον γιο του με σκεπάρνι – Του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό

Συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον 70χρονο που σκότωσε με…

24 Νοεμβρίου 2023

Ξεκίνησε η απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς – Δείτε ζωντανά τη μεταφορά τους

Ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ισραήλ - Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων που είχαν αιχμαλωτιστεί…

24 Νοεμβρίου 2023

Να επανεξεταστεί

Το Εθνικό Στάδιο Βόλου είναι ένα ιστορικό κομμάτι της πόλης μας. Το να γκρεμιστεί βρίσκει…

24 Νοεμβρίου 2023

Παρέμβαση του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ στην ημερίδα διαβούλευσης για το υδατικό ζήτημα στη Θεσσαλία

Το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος συμμετείχε, εκπροσωπούμενο από τον…

24 Νοεμβρίου 2023

Προορισμός

Τα τελευταία χρόνια θεωρούσαμε ως δεδομένο για την περίοδο των Χριστουγέννων ότι θα έρθει κόσμος…

24 Νοεμβρίου 2023

K. Αγοραστός: Ο Δ. Κουρέτας προσεκλήθη κανονικά στην διαβούλευση για την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία

Στην παρουσίαση των πρώτων συμπερασμάτων της έκθεσης που εκπόνησε η Ολλανδική εταιρία HVA International για…

24 Νοεμβρίου 2023