Άρθρα

Οφείλουμε να πατήσουμε το φρένο στο ράλι των τιμών

 

Του
Δημήτρη Τσιμπανάκου,
oικονομολόγου

 

Όσο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν στην πόλωση με κραυγές και κυρίως χωρίς την απαιτούμενη συζήτηση για τις λύσεις και τις προτάσεις που έχουν για κάθε ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, η μικρομεσαία τάξη πληρώνει ακριβά το τίμημα των καθημερινών προβλημάτων που έχουν φέρει οι πολιτικές της κυβέρνησης με την τσέπη των καταναλωτών να είναι ρηχή και άδεια και οι σακούλες των καταναλωτών ολοένα και πιο άδειες, επίσης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, ανέφερε – μέσω καταγγελιών του αγοραστικού κοινού- πριν από λίγες ημέρες ότι μεγάλες αλυσίδες κερδοσκοπούν εις βάρος των πολιτών καθώς μειώνουν το περιεχόμενο των συσκευασιών χωρίς να πέφτει η τιμή των προϊόντων ενώ, παράλληλα, προανήγγειλε και την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου προς τις βιομηχανίες οι οποίες παραπλανούν και αισχροκερδούν απέναντι στον καταναλωτή. Και παρ’ όλο που βρισκόμαστε στον 19ο μήνα ανατιμήσεων στα τρόφιμα και στα προϊόντα πρώτης ανάγκης και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Ανάπτυξης ότι δεν θα υπάρξουν άλλες ανατιμήσεις τον Φεβρουάριο, το food pass παραμένει μυστήριο για το πώς θα δοθεί και πώς θα χρησιμοποιηθεί με τον κάθε αρμόδιο να δίνει το δικό του ρεσιτάλ ερμηνείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλεί σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό που βλέπει πως το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει μπει σε ράλι εκτροχιασμού του σπιτικού προϋπολογισμού καθώς την ίδια στιγμή οι τιμές στην ενέργεια και στα καύσιμα έχουν εκτοξευθεί και δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας και φτώχειας. Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα στις πλέον ακριβότερες χώρες σε ό,τι αφορά στις τιμές στα τρόφιμα και στην ενέργεια.
Σίγουρα, οι αυξήσεις στα καύσιμα και στην ενέργεια επιβαρύνουν τις πρώτες ύλες, την πρωτογενή και βιομηχανική παραγωγή και τα μεταφορικά έξοδα των αγαθών και εδώ η κυβέρνηση όφειλε να έχει πάρει μέτρα που θα είχαν άμεσο αντίκρισμα στην παραγωγή, στο κόστος μεταφοράς και κατά συνέπεια στους καταναλωτές, μέτρα εφικτά και άμεσα υλοποιήσιμα.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει καταθέσει προτάσεις από την πρώτη στιγμή της πληθωριστικής κρίσης. Γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού με επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και στα καύσιμα με παράλληλη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Επίσης, προτείνουμε νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους και αυξήσεις που καλύπτουν τον πληθωρισμό για όλους τους συνταξιούχους. Τέλος, όσον αφορά στην ενέργεια, οφείλουμε να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη Ρ.Α.Ε. για την αντιμετώπιση των ολιγοπωλιακών πρακτικών και της αισχροκέρδειας και να μπει το κλιμακωτό πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, και όχι στη χονδρική τιμή, που δοκιμάστηκε και απέτυχε ως μέτρο ανάσχεσης. Με αυτές τις παρεμβάσεις, και με τη στήριξη των πολιτών στις επερχόμενες εκλογές, μπορούμε άμεσα να βάλουμε φρένο στο ράλι των τιμών και να επαναφέρουμε την οικονομική ασφάλεια στους οικιακούς προϋπολογισμούς και να δημιουργήσουμε συνθήκες ευημερίας στη μικρομεσαία τάξη.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τρομακτικό βίντεο από τη Βρετανία: Η δραματική διάσωση εργάτη από φλεγόμενο κτίριο

Ένα συγκλονιστικό βίντεο κάνει τον γύρο του διαδικτύου και δείχνει τη δραματική διάσωση ενός εργάτη…

23 Νοεμβρίου 2023

Ανησυχία του ΠΟΥ για μυστηριώδη πνευμονία που «χτυπά» παιδιά στην Κίνα – Ζητά πληροφορίες ο Οργανισμός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από το Πεκίνο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μια μυστηριώδη πνευμονία…

23 Νοεμβρίου 2023

Νοσοκομεία: Δημιουργούνται Επείγοντα ειδικά για τραυματίες τροχαίων ατυχημάτων – Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο

Προ των πυλών είναι το νομοσχέδιο για τα Κέντρα Τραύματος που θα αναπτυχθούν στο ΕΣΥ…

23 Νοεμβρίου 2023

Δημοσκόπηση Pulse: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 2,5 μονάδες σε 15 ημέρες, δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 15%

Για πρώτη φορά εμφανίζει η Pulse το ΠΑΣΟΚ δεύτερο και τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση,…

23 Νοεμβρίου 2023

Netflix: Άγρια δολοφονία ηθοποιού της streaming πλατφόρμας σε ηλικία 23 ετών

Ο Κολομβιανός ηθοποιός Kevin Andrés Muñoz Tovar βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 23 ετών στην πόλη…

23 Νοεμβρίου 2023

Μόνιμη μείωση τελών κυκλοφορίας ζητούν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων

Υπόμνημα προς το υπουργείο Οικονομικών, τον υπουργό κ. Χατζηδάκη, τον υφυπουργό κ. Θεοχάρη αλλά και…

23 Νοεμβρίου 2023