Τοπικά

ΟΕΒΕΜ: Οι ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις να είναι αφορολόγητες και ακατάσχετες

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Μαγνησίας έστειλε σήμερα Δευτέρα 17 Μαΐου 2021 επιστολή προς την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, με θέμα «Επείγουσα μέριμνα για τροποποίηση των προϋποθέσεων των προγραμμάτων ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 που προκήρυξαν οι Περιφέρειες και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης».

Σύμφωνα με την ΟΕΒΕΜ, στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών, διαπιστώνεται πως υπάρχουν όροι που δεν ενισχύουν το σκοπό διάσωσης των επιχειρήσεων. Αντιθέτως δημιουργούν προϋποθέσεις αποτυχίας και επιβάρυνσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το ύψος των ενισχύσεων δεν είναι ούτε ακατάσχετο, ούτε αφορολόγητο. Επίσης, η υποχρέωση χορήγησης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας αποτελεί όρο που δεν λαμβάνει υπόψη τις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες και ως εκ τούτου θα πρέπει να απαλειφτεί.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται στην επιστολή, με βάση αυτά και προκειμένου τα προγράμματα των περιφερειών να επιτελέσουν το σκοπό τους και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια που γίνεται για την διάσωση των επιχειρήσεων, που αποτελεί προϋπόθεση για την ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη μετά covid-19 περίοδο, θα πρέπει να γίνει άμεσα για τροποποίηση των σχετικών προϋποθέσεων, ώστε:
1. Οι ενισχύσεις που θα λάβουν οι επιχειρήσεις να είναι αφορολόγητες,
2. Οι ενισχύσεις που θα λάβουν οι επιχειρήσεις να είναι ακατάσχετες
3. Χωρίς υποχρέωση χορήγησης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Ως πρότυπο προτείνεται να αξιοποιηθεί η σχετική ρύθμιση που έχει νομοθετηθεί για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της εστίασης, και συγκεκριμένα στο άρθρο 76 – Αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης που καταβάλλεται στο πλαίσιο της δράσης «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών»- του Ν. 4796/2021.» […]

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το