Τοπικά

Οδοντικό τραύμα για έναν στους τρεις αθλητές – Ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα στον Βόλο

Ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Η Οδοντιατρική Φροντίδα του Αθλητή» διοργάνωσαν προχθές Σάββατο ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας μαζί με την Επιστημονική Εταιρεία Αθλητικής Οδοντιατρικής με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Βόλου.
Η προχθεσινή εκδήλωση εντασσόταν και στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας στοματικής υγείας που γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου. Το «παρών» έδωσαν οδοντίατροι, γονείς, εκπρόσωποι αθλητικών συλλόγων και φορέων.
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας δραστηριοποιείται στην υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης στοματικής υγείας, εδώ και πολλά χρόνια και βρίσκεται πάντα κοντά στους μικρούς και μεγάλους μαθητές, αλλά και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Αθλητικής Οδοντιατρικής κ. Θεόδωρος Κουιμτζής επισήμανε πως «τα οδοντικά τραύματα εμφανίζονται σε έναν στους τρεις αθλητές. Είναι πολύ συχνά και προκαλούν σημαντικά προβλήματα, όπως κατάγματα των δοντιών, απώλεια πολλές φορές δοντιών, κατάγματα στις αρθρώσεις. Για τους λόγους αυτούς οι αθλητές θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα προστατευτικά μέτρα κατά τη διάρκεια της αθλητικής τους ζωής. Και μεταξύ των προστατευτικών αυτών μέτρων είναι ο αθλητικός στοματικός νάρθηκας που πρέπει να κατασκευάζεται, όμως με προδιαγραφές και να φτιάχνεται από τον οδοντίατρο, ώστε να έχει μια πολύ καλή εφαρμογή και να μπορεί να βοηθήσει τον αθλητή για να τον προστατεύσει από τους τραυματισμούς που μπορεί να δεχθεί».
Παράλληλα ανέφερε πως «αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους γονείς, τους αθλητές, τους προπονητές, τους εκπροσώπους συλλόγων για τα θέματα των οδοντικών τραυμάτων και αυτό θέλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε και να συζητήσουμε».

Στην ημερίδα έγινε αναφορά και στις πρώτες βοήθειες, δηλαδή με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να βοηθήσει τον αθλητή που έχει τραυματιστεί για να αντιμετωπιστεί το επείγον.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κατερίνα Κλάρα επισήμανε πως «αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτή την ημερίδα στο πλαίσιο και της παγκόσμιας ημέρας στοματικής υγείας που γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου. Τα οδοντικά τραύματα στα παιδιά και στους εφήβους μπορούν να συμβούν είτε στους αθλητικούς χώρους είτε στα σχολεία. Στην καθημερινότητα και κατά τη διάρκεια άθλησης, τόσο σε ερασιτεχνικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί στα δόντια, στις γνάθους και στα μαλακά μόρια του προσώπου, το ίδιο σημαντικοί και επώδυνοι, όσο και οι τραυματισμοί που προκαλούνται στα άνω ή κάτω άκρα ή το υπόλοιπο σώμα. Τα ατυχήματα αυτά είναι συχνά στους αθλητές και κοστίζουν στον παθόντα πόνο, ταλαιπωρία, αποχή από το σχολείο και την προπόνηση και ιδιαίτερα για τους αθλητές, πιθανόν στέρηση μιας μελλοντικής νίκης».
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας θα πραγματοποιήσει εντός της άνοιξης ενημερωτικές ομιλίες στα σχολεία στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των μαθητών για την πρόληψη στη στοματική υγεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το